Rädda liv – vaccinera även pojkar mot HPV

Debattörerna: Alla barn kan drabbas, inte bara flickor

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att erbjuda även pojkar kostnadsfri vaccination mot HPV skulle  ytterligare skydda flickor samt bidra till minskade fall av HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom, skriver Hans Linde, Lena Nilsson Schönnesson och Christina Franzén.
Foto: TT
Att erbjuda även pojkar kostnadsfri vaccination mot HPV skulle ytterligare skydda flickor samt bidra till minskade fall av HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom, skriver Hans Linde, Lena Nilsson Schönnesson och Christina Franzén.

DEBATT. Nu inleds Pride-veckan i Stockholm. När Socialminister Lena Hallengren senare i veckan kommer till Pride vill vi därför ha besked om HPV-vaccinering för pojkar. Varför händer inget i Sverige?

HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, de flesta av oss kommer drabbas förr eller senare. Infektionen ger inga symtom, för de flesta läker infektionen ut av sig själv men runt 1 200 personer drabbas av HPV-relaterad cancer varje år i anal, munhåla/svalg, penis, livmoderhals och vulva. Viruset sprids genom sexuella kontakter. 

HPV-vaccination ges sedan drygt tio år tillbaka till flickor som går i årskurs 5 eller 6 inom det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Men alla barn kan drabbas.

Att erbjuda även pojkar kostnadsfri vaccination mot HPV skulle minska spridning av viruset i samhället och ytterligare skydda flickor samt bidra till minskade fall av HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom. 

Ungefär 15 procent inom gruppen män som har sex med män (MSM) bär på det cancerframkallande HPV-viruset. Det finns en kraftigt förhöjd risk för analcancer för MSM, upp till 40 gånger högre. För MSM med hiv blir riskökningen 70 till 200 gånger.

I USA är det nu årligen fler män som insjuknar med cancer i munhåla och svalg än det är kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer.

HPV-vaccinet ger också ett effektivt skydd mot kondylom. Kondylom är, till skillnad mot HPV-relaterad cancer, inte livshotande men det är en besvärlig sjukdom som ger stort lidande och leder till långdragna kontakter för sjukvården.

Kondylom i ändtarmen måste i många fall behandlas genom kirurgiska ingrepp. 

Vi har möjligheten att eliminera HPV-relaterad cancer, cellförändringar och kondylom. Socialministern hänvisar till budgetförhandlingar trots att 500 miljoner anslogs till cancervård med fokus på folkhälsa och sjukvård i förra budgeten. 

HPV-vaccination för alla barn skulle vara en mindre del i denna budget. Genom att låta beslutet dra ut på tiden tillåter socialministern att många drabbas och diskrimineras. Det kan knappast kallas en jämlik och rättvis vård. 

Den nya sjukvårdsministern i Danmark, Magnus Heunicke, berättade med stor stolthet när han tillträdde i slutet av juni att han, som första insats som minister, hade undertecknat ett avtal om att pojkar ska få kostnadsfri HPV-vaccination.

Sverige halkar nu efter våra grannländer Norge, Finland och nu även Danmark.


Hans Linde, förbundsordförande RFSU
Lena Nilsson Schönnesson, förbundsordförande Riksförbundet Noaks Ark
Christina Franzén, ordförande Hiv-Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE