Dagens polisledning behöver bytas ut

SD: De slätar över problemen och går i S ledband

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-11

Rikspolischefen går i Morgan Johanssons ledband. Om den nuvarande polisledningen inte mäktar med att göra det som krävs, ja då är det tydligt att den behöver bytas ut, skriver Jimmie Åkesson tillsammans med SD:s talespersoner för polisfrågor och rättspolitik.

DEBATT. Tryggheten i Sverige är raserad. Delar av vårt land befinner sig i ett tillstånd som närmast kan betecknas som laglöst.

Gäng styr hela stadsdelar. Oskyldiga ungdomar, och till och med barn, blir förnedringsrånade på väg hem från skolan och kallade rasistiska glåpord för att de är svenskar.

Flickor och kvinnor vågar inte gå ut på kvällarna. Familjer och klaner tillämpar sin egen syn på brott och straff, utan det svenska samhällets insyn.

Det är dags att återta kontrollen och återupprätta tryggheten. Men hur ska det göras, när underrättelserapporter inte når polisledningen eller när allvarliga brott såsom gängskjutningar och förnedringsrån mot barn inte klaras upp?

Det krävs förändring i alla led.

Ordning och trygghet för landets medborgare är statens ansvar. Genom Polismyndigheten ska problemen bekämpas och utvecklingen vändas. Men då behövs också en polis som gör det som krävs, som gör allt för att förvalta det förtroende de givits.

Genom den svenska förvaltningsmodellen har vi fristående myndigheter som ska genomföra dessa uppgifter utan direkt styrning av det ansvariga statsrådet. Med tanke på att statsrådet i detta sammanhang heter Morgan Johansson kan denna ordning ses som en sund skyddsmekanism.

Tyvärr verkar den nuvarande polisledningen ändå gå i ministerns ledband. Polisledningen slätar över och ursäktar frekvent den horribelt dåliga politiken genom att hävda att Polismyndigheten får de resurser de efterfrågar.

Av någon anledning uteblir ändå både den förväntade ökningen av poliser och resultat i upprätthållande av ordning.

Poliserna på plats i verkligheten håller sällan med om den socialdemokratiska politikens förträfflighet.

Vi sverigedemokrater är ofta i kontakt med poliser som är verksamma runt om i landet, frustrationen över politiken och polisledningen är påtaglig.

Den tidigare rikspolischefen Dan Eliassons misslyckanden är i dag vida kända, men inte ens nu när en tidigare polis, Anders Thornberg, tillträtt tycks polisledningen förändras.

Vi ser fortfarande samma problematiska följsamhet från polisledningen i relation till det socialdemokratiska styret.

När Sverigedemokraternas inflytande ökar kommer en annan politik att föras. En politik vars huvudmål är att återupprätta tryggheten runtom i landet.

För att genomföra denna kommer Polismyndigheten, liksom andra myndigheter, behöva genomföra sitt arbete utifrån dessa förutsättningar.

Vi har inget intresse av att behålla status quo, vi befinner oss i politiken för att förändra. Vi är inte ett parti som alla de andra, vi kommer aldrig att sätta makten framför allt, utan i stället alltid sätta medborgarnas bästa i första rummet.

Det handlar inte om att ge gamla politiker lyxjobb eller olika poster, tjänster eller gentjänster.

Vi kan inte lova att gamla socialdemokrater kommer att sitta kvar på sina poster på landets myndigheter, tvärtom.

Om den nuvarande polisledningen inte mäktar med att göra det som krävs, inte vågar stå upp för vanliga polisers behov, om de med uppgiven stämma säger att gängen inte kan krossas, ja då är det tydligt att en sådan polisledning behöver bytas ut.

Många har frågat sig om det är just Thornberg som är problemet, och det kan det vara. Problemen fanns dock innan Thornberg, och om den politiska ledningen förblir densamma skulle problemen finnas kvar även under kommande rikspolischef.

Det är ett misslyckande från hela polisledningen vi ser i dag, där de som styr myndigheten fostras in i en kultur som är direkt skadlig för polisen, och i förlängningen för Sverige.

Det avstånd som förbudet mot ministerstyre medför innebär att myndigheter måste ges förutsättningar att bedriva sitt arbete, men det kräver också att myndigheterna gör vad som åligger dem.

När det så uppenbart inte fungerar krävs att de som i slutändan bär ansvaret, politiker, ändrar spelreglerna. Ska vi lyckas skapa ordning och reda i det här landet igen krävs politiker som fullt ut vågar sätta hårt mot hårt. Och det är precis vad vi tänker göra.


Jimmie Åkesson, partiledare (SD)
Katja Nyberg, talesperson i polisfrågor (SD)
Tobias Andersson, rättspolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.