När jag väl får rösta är det försent för klimatet

17-åring: Deppigt att väljarna belönar klimatförnekande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-08-20

Känslan att vi måste agera nu är påtaglig och det är tufft att veta att all makt ligger i någon annans händer, skriver debattören. Bilden är från Grönland den 16 augusti 2019. Grönland förlorade under extremvarma 2019 så mycket is att smältvattnet hade kunnat täcka Kalifornien i 1,25 meter vatten. Jorden hålls på en stabil temperatur bland annat eftersom stora istäcken reflekterar en del av solens strålar ut ur atmosfären igen. Men om de smälter och det inte görs kommer mer värme stanna på jorden och den riskerar att till slut bli för varm för mänskligt liv.

Del 15 i debattserien #viktigasteklimatrösterna där forskare skriver om hur klimatpolitiken skulle se ut om forskningen fick bestämma – och partipolitiskt obundna unga skriver om hur de upplever klimatkrisen och klimatpolitiken.

Vi är mitt uppe i en valrörelse som har sitt största fokus på skenande priser och ökande otrygghet i samhället.

Det är självklart viktiga frågor, men som ung så känner jag en oro över att våra politiker inte tar en annan viktig fråga på tillräckligt stort allvar – klimatkrisen.

Runt om i världen så ser vi i dag allt från extremväder till smältande glaciärer, skogsbränder och förstörd matproduktion som konsekvenser av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser.

Och även om konsekvenserna än så länge är hanterbara så kommer vi se dem öka i en skrämmande takt i och med att vi rör oss närmare 1,5 och 2 graders uppvärmning.

Men samtidigt som vi ser konsekvenserna av vårt agerande runt om i välden och även här hemma så tävlar politikerna i stället i vem som kan hindra omställningen mest.

Nästan alla partier vill sänka priset på fossila bränslen, SD:s Jimmie Åkesson tycker att Sveriges klimatmål är orimliga och flera partier har spridit bilder där vindkraftverk syns stå precis intill stranden för att varna för ny vindkraft som i själva verket placeras ska flera mil från kusten.

Allt detta gör politikerna bara för att samla enkla politiska poäng på bekostnad av klimatet.

Så när vi mest av allt behöver ansvarsfulla politiker som arbetar hårt med att accelerera Sveriges omställning och påverka vår omvärld att göra detsamma, så gör de motsatsen.

De väljer att riskera vårt klimatarbete och framställa Sverige som ett land som man inte kan lita på internationellt, bara för att få regera de kommande fyra åren.

Och det kanske tråkigaste av allt med att politikerna totalt ignorerar klimatkrisen är att det fungerar. Det parti som lanserar de sämsta idéerna för klimatet är också det parti som dagen efter stiger mest i opinionsmätningarna.

Samtidigt så sitter jag här på sidlinjen med bakbundna händer. Jag är 17 år och är förstagångsväljare först 2026, så innan jag kan påverka med en valsedel i en valurna måste jag sitta och se på i ytterligare fyra år.

Jag måste säga att jag blir lite orolig över den tanken. För även om jag försöker bidra på de sätt jag kan så känns det som att det inte räcker. Det är genom politiken den riktiga systemförändring som krävs sker.

Känslan över att vi måste agera nu är påtaglig och det är tufft att veta att all makt ligger i någon annans händer.

Det är nu hopplösheten börjar kännas och jag hoppas verkligen att vi kan vända på utvecklingen, men just nu ser det svårt ut.

För mig påverkar känslan inte min vardag, men för många andra gör just den känslan livet hopplöst och meningslöst – så jag hoppas att du väljer att agera.

Det är val om mindre än en månad och jag hoppas att du tar dig tid att läsa på om vad partierna vill göra på klimatområdet och först därefter bestämmer vilka du ska rösta på.

För under nästa val, då jag får rösta, är det troligen försent.


Oliver Thorell, 17 år, läser ekonomiprogrammet på gymnasiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen