Tiktok – ett hot mot svenska demokratin

Ny rapport: Det krävs en rad snabba åtgärder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-28

I dag presenteras rapporten ”Tiktok – barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem” från tankesmedjan Frivärld där Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen pekar på flera saker som Sverige skulle kunna göra för att minska hoten.

DEBATT. Den kinesiska appen Tiktok visar tydligt på komplexiteten med moderna säkerhetshot och hur säkerhetsutmaningarna kolliderar med andra vägledande principer i samhället, som näringsfrihet.

I dag presenteras rapporten ”Tiktok – barnunderhållningen som blev ett säkerhetsproblem” från tankesmedjan Frivärld där Anna Rennéus Guthrie och Patrik Oksanen pekar på flera saker som Sverige skulle kunna göra för att minska hoten. 

Om Lenin tänkte sig att kapitalisterna skulle sälja honom repet som han sedan hängde dem med kan Xi Jinpings idé om vägen till kinesiskt världsherravälde beskrivas som att demokratierna ska köpa repet som ska hänga oss.

Tiktok kan ses som en illustration till liknelsen, med aggressiv insamling av personlig data. Risken är reell, Tiktok-anställda i Kina har kartlagt amerikanska journalister genom användardata från appen.

Den blixtsnabba AI-utvecklingen skapar även nya säkerhetshot kring datainsamling. Kinas ambitioner på området gör att Tiktok inte kan analyseras isolerat. 

Redan i dag har Tiktok möjligheten att bestämma vad du får ta del av, vilket bland annat innebär mindre exponering av Kinakritiskt material än hos konkurrenterna.

Bara misstanken att det går att påverka val räcker också för risken att appen bidrar till att urholka förtroendet för demokratiska val.

Att ägaren Bytedance är ett kinesiskt bolag gör att Tiktok faller under de mycket strikta kinesiska säkerhetslagarna som ger kommunistpartiets säkerhetstjänster rätten att beordra företag och medarbetare att samarbeta.

Från Tiktoks håll anförs ofta att man numera har en rad internationella institutionella ägare i Bytedance. Det är förvisso sant men det säger inget om kontrollen över bolaget.

En australiensisk senatsrapport landade i slutsatsen att Bytedance bäst beskrivs som ett hybridbolag av statligt och privat ägande. Från 2017 och framåt har kinesiska kommunistpartiet tagit mer och mer kontroll över Bytedance genom tvingande samarbeten, utpressning, infiltration och lagstiftning.

Det gör att Tiktoks arbete med att öppna datacenter i andra länder, som Norge, är djupt otillräckligt och hanterar inte de verkliga problemen. 

Som övertygade av vikten av ett fritt näringsliv, fria företag och fria människor så kan vi konstatera att företeelsen Tiktok kolliderar med en rad friheter som vi värdesätter. Demokratins främsta försvarslinje är upplysta medborgare så att rätt beslut kan fattas av beslutsfattare såväl som enskilda.

Därför föreslår vi en rad snabba åtgärder som Sverige, EU och andra demokratier skulle kunna göra: 

Det behövs en djupare och flerdimensionell analys av hur ny användarnära teknik och tjänster med hemvist och kontroll i auktoritära stater fungerar och används med fokus på hantering av data- och informationspåverkan.

Ett sätt att snabbt öka kunskapen i debatten är att riksdagens försvars-, justitie-, kultur-, utbildnings- och trafikutskott håller gemensam tv-sänd utfrågning.

Sverige har självständiga kommuner och myndigheter, men dessa behöver bli bättre på att dra rätt slutsatser av mer kompetenta aktörer, som regeringskansliet och beslutet att porta Tiktok från tjänstemobiler.

Här har Sveriges kommuner och regioner ett särskilt ansvar, Regeringen kan också bli bättre på att tydliggöra förväntan av följsamhet i säkerhetsfrågor i myndighetsinstruktioner.

Det digitala skyddet för minderåriga behöver stärkas samtidigt som information kring risker med datainhämtning och påverkan behöver bli mer tillgängligt för de yngre och de vuxna runt omkring. 

Om frihet och demokrati ska kunna försvaras i den digitala eran måste vi snabbt dra rätt slutsatser om hoten och hotaktörerna. 


Anna Rennéus Guthrie, rapportförfattare
Patrik Oksanen, senior fellow och ansvarig för Frivärlds Center for influence and disinformation analysis


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln