Det duger inte att skylla på regionerna

Slutreplik från KD om förlossningsvården under pandemin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är märkligt när den regering som har haft möjlighet att göra något under de senaste sex åren, hela tiden skyller på regionerna. Det duger inte! Slutreplik från Ebba Busch, Acko Ankarberg Johansson, Desirée Pethrus och Sarah Havneraas.
Foto: GETTY
Det är märkligt när den regering som har haft möjlighet att göra något under de senaste sex åren, hela tiden skyller på regionerna. Det duger inte! Slutreplik från Ebba Busch, Acko Ankarberg Johansson, Desirée Pethrus och Sarah Havneraas.

DEBATT

SLUTREPLIK. Gravida kvinnor ska kunna känna trygghet inför, under och efter en förlossning, även under pandemin.

Det behövs ett nationellt ledarskap som pekar ut riktningen för förlossnings- och BB-vården.

Därför är det beklagligt att Strandhäll och Ohlsson, som representerar det största regeringspartiet, inte svarar på frågan om hur regeringen ser på att öka testkapacitet för att den andra föräldern ska kunna stötta den gravida kvinnan, samt hur de ser på möjligheten för gravida kvinnor att få ersättning från staten i slutet av graviditeten för att skydda sig mot smitta. De duckar helt enkelt i båda dessa viktiga frågor.

Förlossnings- och BB-vården har haft allvarliga problem under många år. Det är väl känt. Brist på barnmorskor, korta vårdtider, förlossningsskador, ökande förlossningsrädsla, skillnader i vård och vårdresultat fanns redan innan coronapandemin. Pandemin har adderat ytterligare problem.

Därför är det märkligt när den regering som har haft möjlighet att göra något under de senaste sex åren, hela tiden skyller på regionerna. Det duger inte!

Kristdemokraterna har länge tyckt att uppdelningen i 21 regioner har gjort sitt och under pandemin har bristerna blivit än mer synliga. Staten bör ta över förlossnings- och BB-vården liksom övrig hälso- och sjukvård.

Om vi hade haft regeringsmakten så hade det här arbetet påbörjats direkt. Regeringen verkar dock nöjd med nuvarande organisation där de kan skylla på regionerna när det passar och slippa att ta ansvar.

På regeringens hemsida står att ”Regeringen kommer att fatta varje beslut som är nödvändigt för att värna människors liv, hälsa…”. Det låter handlingskraftigt. Men i svaret på vår artikel som handlar om att just skydda gravida och nyförlösta mot smitta, oro och ohälsa under pandemin, pekar Socialdemokraterna återigen på regionerna.

Förslaget om att covid-testa pappor så att de kan vara med på BB kommer från barnmorskor som har uttryckt en frustration över att de inte hinner hjälpa nyförlösta. De varnar också för att smittorisken ökar för att mammorna möter många fler personer när pappan, partner eller annan närstående inte får vara med.

Att covid-testa innebär alltså både en avlastning för personalen under pandemin och ett värnande om mammans hälsa. Regeringen kan göra mer här.

Att det inte är socialministern som svarar på vår artikel om gravidas oro och hälsa visar hur oprioriterade dessa frågor är för Socialdemokraterna. Det är sorgligt med tanke på att det berör över 100 000 kvinnor som föder barn varje år. Som alltid är det kvinnors vård, trygghet, oro och hälsa som sätts på undantag. Kristdemokraterna kommer att göra allt för att ändra på det.

Sveriges kvinnor förtjänar bättre.


Ebba Busch, partiledare, Kristdemokraterna
Acko Ankarberg Johansson, ordförande riksdagens socialutskott, Kristdemokraterna
Desirée Pethrus, jämställdhetspolitisk talesperson Kristdemokraterna
Sarah Havneraas, ordförande Kristdemokratiska Kvinnoförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE