Lova en ersättning om någon får biverkningar

Nyamko Sabuni: Staten måste vara tydlig innan vaccinationen börjar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-12-09

Det behövs tydliga löften att om det osannolika skulle inträffa att någon får en allvarlig biverkning så kommer staten att ge kompensation till dem som drabbats, skriver Nyamko Sabuni.

DEBATT. Snart går Sverige in i nästa fas i pandemibekämpningen. Flera vacciner är nära att kunna godkännas. Det är vår bästa möjlighet att kunna återgå till våra liv som de såg ut innan pandemin.

Vi i Sverige har säkrat tillgång till vaccinerna genom vårt samarbete i EU. I stället för att varje land köper vacciner för sin egen räkning förhandlar vi tillsammans, och på det viset får vi dels en stark förhandlingsposition, dels säkerställer vi att det inte blir huggsexa om vilket land som ska få flest doser och vilket som ska få dem först. Samarbetet innebär att EU:s länder får sina vaccinleveranser samtidigt.

Men själva vaccineringen måste vi lösa på hemmaplan. Det är obeskrivligt viktigt att det fungerar väl. Så många som möjligt behöver vaccineras så fort som möjligt, och då måste det finnas en väloljad organisation för detta.

Det finns (tyvärr) en hel del lärdomar att dra från pandemiarbetet hittills. Regeringen har för länge sedan lovat att staten ska ta alla merkostnader som pandemin innebär – ett löfte som också Liberalerna står bakom genom Januarisamarbetet. Men regionerna har inte alltid litat på det, och det bidrog bland annat till att det tog alltför lång tid innan masstestningen kom igång.

Det får inte upprepas. Staten måste ta ett tydligt ansvar, ge tydliga riktlinjer och vara tydlig med att det också kommer ekonomiskt stöd till regionerna för att följa de riktlinjerna.

Vaccinationerna ska vara trygga. Mycket tyder på att många regioner planerar för att covid-vaccinationerna i det första skedet ska organiseras ungefär som inför säsongsinfluensan. Personer inom äldreomsorgen ska som vanligt vaccineras på sina boenden och av hemsjukvården. Det är bra.

Men många i riskgrupp har varken omsorg eller regelbunden kontakt med vården. Här kan man inte göra som vanligt. Regeringen behöver ge tydliga riktlinjer att de inte ska sitta i väntrum och inte åka buss till vårdcentralen.

Det behöver ordnas tryggt och smittsäkert, och ytterst kan det behövas möjligheter att vaccinera sig genom hembesök. När vacciner så småningom blir tillgängliga för personer som inte är i riskgrupp behöver det också genomföras utan folksamlingar och trängsel.

Människor ska vara trygga med vaccinationerna. De vacciner som nu tas fram är testade på mångdubbelt fler människor än vad som är brukligt med vaccin, och hittills har bara lätta biverkningar rapporterats. Lite ömhet där nålen gått in, och lite sjukdomskänsla någon dag efter vaccinationen – normala tecken på att immunförsvaret reagerar som det ska.

Inget vaccin som innebär orimliga risker kommer att godkännas.

Men det behövs också tydliga löften att om det osannolika skulle inträffa att någon får en allvarlig biverkning så kommer staten att ge kompensation till dem som drabbats. Det ökar tryggheten för dem som vaccineras, och det är också ett sätt för staten att visa att den litar på att vaccinerna är säkra.

Vaccinerna ska vara trygga. Ett av de vacciner som är nära att godkännas behöver förvaras i extrem kyla för att inte tappa effekt. Det är rimligt att anta att flera av dem kommer att vara färskvaror.

Därför är det viktigt att det finns rutiner som gör att varje region får vacciner i den takt de klarar av att genomföra vaccinationer. Om det uppstår fördröjningar behöver de kunna omfördelas till regioner som har kapacitet att vaccinera.

Vacciner är en av medicinhistoriens allra största landvinningar. Tack vare vaccinerna har vi besegrat smittkoppor och kampen mot polio är mycket nära sitt slut. Miljontals dödsfall i mässling, difteri, stelkramp och hjärnhinneinflammation har förhindrats, och oräkneliga funktionsnedsättningar har kunnat förebyggas.

Snart kan vi också skydda oss mot covid-19. Den chansen måste vi hantera väl.


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.