Självständiga barn blir framtida hjältar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-03-26 | Publicerad 2014-12-11

Psykolog: Viktigt att föräldrar och skola uppmuntrar mod och civilkurage

Vi behöver inte fler kändisar och idoler. Även om många kan vara positiva förebilder för barn och ungdomar som vill förverkliga sina drömmar och mål i livet. Vi behöver däremot fler hjältar. Personer vars främsta mål i livet inte är att bli rika och kända, få mingla och bli fotograferade på alla kändisfester.

Vi behöver hjältar, människor som i stället för att tänka att någon borde göra något, själva griper in och gör det som behöver göras i en viss situation. Fullt medvetna om att de själva kan råka illa ut. De gör det utan att få något i gengäld förutom tillfredställelsen att ha gjort det som är rätt och nödvändigt. 

Det finns gott om exempel på hur många av oss saknar mod och civilkurage. Vi blundar och vågar inte gripa in när någon blir mobbad, kränkt, hotad och slagen eller riskerar att drunkna. Vi hoppas och tror att någon annan ska göra något. Vi ser det inte som vårt ansvar eller vår plikt att göra något.

Om vi vill få fler hjältar, personer som genom sitt liv visar att vi alla kan vara med och skapa en bättre värld är den bästa strategin att börja med våra barn. Alla skolor och förskolor har som mål att skapa trygga och självständiga barn med god självkänsla och lust att lära. Men nästan aldrig har man som mål att uppmuntra mod och civilkurage. Det är viktigt att vi ger våra barn en bra självkänsla och utvecklar deras empati. Men det räcker inte. Vi behöver också uppmuntra och lära dem att visa mod och civilkurage. Att inte bara se på när en klasskamrat blir mobbad, utan gripa in eller säga till någon vuxen. Det värsta med mobbning är inte att det finns barn som mobbar utan att det finns de som bara står och tittar på – trots att de tycker det är fel.  

En hjälte vågar också stå för sin övertygelse även om de just där och då är ensamma om den. Därför behöver vi också uppmuntra våra barn att stå för det de tror på och tycker är rätt även om deras kompisar inte håller med. Barn är i dag mer ifrågasättande gentemot sina föräldrar och lärare, men mer osjälvständiga i kontakten med kompisarna.

Vi föds inte till hjältar, men vi kan alla bli hjältar, åtminstone vardagshjältar. Som kvällens Svenska hjältar-gala visar så finns det gott om vardagshjältar som uträttar stordåd i det tysta – men de uppmärksammas sällan. När man intervjuat personer som gjort något hjältemodigt svarar de flesta att det var helt självklart för dem att gripa in. De hade inget val. Att bli en hjälte börjar därför med att vi och våra barn reflekterar över vad som är vårt ansvar och kanske till och med vår plikt att göra i olika situationer. Men också att vi blir medvetna om vilken etik och moral vi är beredda att hävda, även om andra kritiserar oss.

Våra barn påverkas mer av vårt liv än av våra ord. Mer av vad vi gör än av vad vi säger. Därför måste vi själva försöka vara goda förebilder. Att säga ifrån när en förälder kränker sitt barn.  Att inte gå förbi den som ligger redlöst berusad på gatan. Att knacka på hos grannen eller ringa polisen när man misstänker att någon där inne blir misshandlad. Vi och våra barn kan börja träna i enkla situationer som inte kräver så mycket mod för att sedan göra det som kräver större mod.

Själv är jag inte någon vardagshjälte och har aldrig varit någon. Men kanske kan den här artikeln vara en början på en liten förändring hos mig. Kanske också hos dig?

Alf B Svensson

Följ ämnen i artikeln