Publicerad:

Vi sätter gärna hårt mot hårt med Moderaterna

SD: Regeringen gör för lite för Sveriges kommuner

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi kommer fortsätta pressa regeringen till dess att de inser allvaret i situationen. Kan vi göra det genom ett plötsligt initiativ från Moderaterna så gör vi detta med glädje. Vi kommer därför att stödja Moderaternas förslag, skriver Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)
Foto: TT
Vi kommer fortsätta pressa regeringen till dess att de inser allvaret i situationen. Kan vi göra det genom ett plötsligt initiativ från Moderaterna så gör vi detta med glädje. Vi kommer därför att stödja Moderaternas förslag, skriver Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)

DEBATT. Det är glädjande att varningsropen från kommunerna nu tycks ha nått fram till fler partier. Oppositionspartierna verkar slutligen vara samlade för att sätta hårt mot hårt.

Regeringens och januaripartiernas agerande vid 2018-års regeringsbildning talar sitt tydliga språk då partierna gång på gång missar att adressera vår tids stora politiska problem. I stället har de agerat efter bekvämlighet och i enlighet med de frågor som legat dem närmast hjärtat.

Kommunernas fortsatta väl och ve tycks inte vara en av dem.

Under i stort sett hela föregående decennium har tecknen på dagens ohållbara situation varit många – alla lika framträdande. Vi har stångat oss blodiga för regeringars döva öron i vårt försök att uppmärksamma utvecklingen.

I dagens verklighet tvingas kommun efter kommun göra eftergifter inom välfärden. För att spara pengar så pressas man till att dra in på sådant som borde vara en självklarhet.

Äldreboenden drar in på uppvärmningen, skolorna har inte råd att köpa in studiematerial, personal inom skola och äldrevård varslas. Listan på besparingar inom välfärden kan göras lång.

Massinvandringen spelar en avgörande roll i denna utveckling. Trots försök från regeringen att släta över detta faktum genom att hänvisa till stora barnkullar och pensionsavgångar så är det otvivelaktigt sant.

De tycks inte heller ha stannat upp och frågat sig om de faktiskt stjälper snarare än hjälper alla de människor som invandrat till Sverige.

Migrationspolitiken har skenat och gör det fortfarande. Regeringen tycks tro att deras ansikte räddas genom att sopa problemen under mattan. Mattan i detta fall är Kommunsverige.

De fick ekonomisk hjälp från staten under en tid för att sedan lämnas vind för våg. Kommunerna förväntas axla en kostnad som vida överskrider deras förmåga.

Vi satsade sammanlagt trettio miljarder mer än regeringen i vårt förslag till statsbudget. Trettio miljarder i generella bidrag till kommunerna för att laga den sönderfallande välfärden. Inte heller detta räcker dock hela vägen. Vi måste verka för att på riktigt åstadkomma en återvandring.

Vad gör regeringen? Alldeles för lite och alldeles för sent. Pengarna har gått åt till att mätta gökungen som ständigt gapar om sin liberala reformagenda eller sin gröna omställning.

Politikers roll är att leda landet genom det förtroende väljarna givit dem. Ledarskap är något som denna regering hittills inte visat prov på. Man har inte heller förvaltat väljarnas förtroende då man till och med sträcker sig så långt att man öppet kritiserar delar av sin egen budget.

Ledarskap finns, i oppositionen. Det är nu upp till oss att tillsammans med övriga partier i oppositionen leda Sverige framåt. Sverige behöver en regering som faktiskt adresserar de samhällsproblem som sprider sig som en farsot genom landet. Vi har snart nått en punkt då staten inte kan garantera medborgarna det som deras skattepengar betalar – trygghet och välfärd.

Samhällskontraktet är snart brutet och det är regeringen som behöver stå till svars för detta.

Vi kommer att fortsätta pressa regeringen till dess att de inser allvaret i situationen. Kan vi göra det genom ett plötsligt initiativ från Moderaterna så gör vi detta med glädje. Vi kommer därför att stödja Moderaternas förslag. Förhoppningsvis vinner detta förslag också riksdagens majoritet. Även en maktfullkomlig regering måste lyssna till riksdagen.


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: