Kräv svar – har Kina stoppat FN i Sverige?

Moderaterna: Regeringen måste agera om sanningen inte kommer fram

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-06-08

Mycket tyder på att Kina agerar även internationellt för att undergräva respekten för mänskliga rättigheter. Så också i Sverige, skriver Ulf Kristersson och Hans Wallmark. Porträtten på Dalai Lama och Ai Weiwei är från fotoprojektet ”We have a dream”.

DEBATT. Häromdagen uppmärksammade världen att det gått 30 år sedan massakern vid Himmelska fridens torg. Då agerade Kina brutalt mot frihet och öppenhet främst på kinesiskt territorium.

Mycket tyder på att de i dag agerar mycket bredare för att även internationellt undergräva respekten för mänskliga rättigheter. Och att detta sker även i Sverige. Då kan vi inte stå passiva.

Måndagen den 13 maj i år skulle FN:s utvecklingsprogram (UNDP i Norden) fira 70-årsdagen av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter under rubriken ”Stand up for human rights”.

Flera hundra personer hade tackat ja till ett evenemanget på Fotografiska i Stockholm, och bland annat skulle den svenske biståndsministern Peter Eriksson, MP, delta i ett samtal med UNDP.

Samtidigt skulle fotoprojektet ”We have a dream” projiceras digitalt och visa nobelpristagare, konstnärer och aktivister i svartvita porträtt. Dalai Lama och den välkände regimkritikern Ai Weiwei fanns med bland de 90 porträtten i utställningen.

Men några timmar före utställningen och samtalet ställdes allt in. SVT Nyheter rapporterar att deltagarna fick veta detta med mycket kort varsel och utan rimlig motivering.

Camilla Brückner, chef för UNDP:s nordiska kontor kommenterade händelsen med att ”vi har skjutit fram mötet till senare i år på grund av osäkerhet om urvalet av bilder till fotoutställningen. För att säkerställa konstnärernas oberoende ställning beslöt vi att flytta fram eventet. Från flera håll kom synpunkter kring det.”

SVT Nyheter rapporterar att det kommit synpunkter från företrädare för Kina om exponeringen av Dalai Lama och Ai Weiwei i utställningen.

Enligt SVT Nyheters källor skulle inbjudan med bilder på Dalai Lama och Ai Weiwei väckt starka reaktioner hos den kinesiska ambassaden.

På en direkt fråga om Kina har utsatt FN-organet för påtryckningar svarar UNDP att ”vi kan inte gå in på vilka diskussioner vi haft med våra medlemsstater”.

Medan kinesiska ambassaden i en kommentar till SVT Nyheter skriver att Kina motsätter sig inblandning i dess inre angelägenheter, med mänskliga rättigheter som förevändning.

Utrikespolitiska institutets Asienchef kommenterar händelsen med att ”det är inte förvånande att Kina agerar för att påverka FN och inte heller förvånande att FN lyssnar. Kina vill minimera uppmärksamheten kring regimkritiker och bedriver en särskilt offensiv kampanj mot Sverige och svenska medier”.

Vi vet ännu inte med säkerhet vad som har hänt, men utan en rimligare förklaring från FN-organet här i Sverige måste man rimligen dra slutsatsen att Kina har utövat sådana påtryckningar på UNDP att de har valt att ställa in.

I så fall förtjänar förvisso Kina kritik, men värre än att Kina lägger sig i vad de inte har med att göra, är i så fall att en svensk FN-organisation väljer att rätta in sig i ledet.

Sverige kan inte blunda inför detta. Flera frågor måste nu besvaras. Den svenska regeringen måste reda ut vad som hänt. Och UNDP måste ge svar. Annars bör de omfattande svenska bidragen – Sverige är tredje största bidragsgivare till UNDP – starkt ifrågasättas.

Ulrika Modéer är tidigare statssekreterare åt Isabella Lövin, och sedan 2018 chef för FN-organets avdelning för externa relationer och påverkansarbete. Hon ingår också i UNDP:s ledningsgrupp. Hon förefaller på alla vis vara unikt lämpad för att svara på dessa frågor.

Och gör hon det inte frivilligt måste regeringen med hänsyn tagen till svenska skattebetalarna begära ett svar.

  • Exakt varför ställde UNDP in evenemanget?
  • Vem krävde det och varför?
  • Var det UNDP i Norden som fattade beslutet, eller fick de order från huvudkontoret?

Vi betvivlar inte att den svenska regeringen var okunnig om UNDP:s agerande. Men vi betvivlar starkt att det inte skulle finnas någon förklaring som någon just nu vill slippa ta ansvar för.

UNDP:s heder och trovärdighet hänger just nu på deras förmåga att ge den förklaringen.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.