Kom igen, Ekström – förstatliga skolan

Liberalerna: Lyssna på lärarna, rektorerna och svenska folket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-05

Anna Ekström, vad väntar du på? Du värnar likt oss idén om en likvärdig och kompensatorisk skola. Låt oss gå från ord till handling – låt oss förstatliga den svenska skolan, skriver Nyamko Sabuni och Roger Haddad.

DEBATT. För några dagar sedan tvärvände Lärarförbundet och anslöt sig till Liberalernas krav om att förstatliga den svenska skolan. Det var på tiden, men samtidigt inte förvånande.

Konsekvenserna av Socialdemokraternas kommunalisering av den svenska skolan har vuxit sig så stora att de inte längre går att blunda för. De som jobbar i skolan har helt enkelt fått nog.

Nu har båda lärarfacken, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, tillsammans med rektorerna i Skolledarförbundet samtliga tagit ställning för att skolan ska förstatligas.

De har starkt stöd hos sina medlemmar: Nio av tio rektorer och åtta av tio lärare vill att staten tar huvudansvar för skolan. Men det stannar inte där – även hos allmänheten finns en tydlig majoritet som vill förstatliga skolan.

För Liberalerna är det en högt prioriterad fråga. Om vi ska stärka läraryrkets attraktivitet och samtidigt säkerställa att skolor i allt från förort till glesbygd får goda förutsättningar i form av resurser och bättre styrning kräver det att staten tar ansvar. Vi menar att skolan är en nationell angelägenhet som helt enkelt är för viktig för att behandlas som en kommunal budgetregulator.

Efter ett tydligt krav från Liberalerna fick vi med en skarp punkt i Januariavtalet om att ett beslutsunderlag för ett förstatligande av skolan ska tas fram. Just nu förbereds direktiven för utredningen i regeringskansliet. Vi kommer att bevaka frågan noggrant och driva på för att fler ska sluta upp bakom vårt krav.

Låt oss även vara tydliga med att vi inte tänker upprepa Socialdemokraternas misslyckande när de drev igenom kommunaliseringen av skolan alltför snabbt och hårdhänt. Ett förstatligande måste utformas med precision för att utfallet ska bli så bra som möjligt. Därför vill vi att en färdplan ska tas fram, som steg för steg visar hur reformen ska komma på plats. 

Målet ska vara att ett statligt huvudmannaskap för skolan är på plats senast den 1 januari 2026.

Ett stort ansvar för den svenska skolans framtid vilar nu på utbildningsminister Anna Ekströms axlar. Självklart vill vi få igenom vår politiska idé om en statlig skola, men möjligheten stärks självfallet av att både lärarna och rektorerna också ser det som en önskvärd reform för svensk skola.

Om det inte är övertygande nog bör Ekström beakta att fler än sex av tio socialdemokratiska väljare också vill förstatliga skolan.

Ska vi bygga ett starkare land och kunna konkurrera med andra länder på en kunskapsintensiv marknad är en likvärdig skola som sätter kunskap i första rum helt avgörande. Ska vi vända resultaten i utsatta områden, där det finns flera skolor där inte ens hälften av eleverna blir behöriga till gymnasiet, krävs reformer som gör satsningar möjligt. För att inte tala om glesbygdens behov av utbildade lärare.

Regeringspartierna måste nu acceptera verkligheten ute i landets skolor och inte så i vägen för en reform som är både nödvändig och viktig för att förbättra villkoren och förutsättningar för att Sveriges lärare ska få stöd att höja kvaliteten och kunskapsresultaten.

Anna Ekström, vad väntar du på? Du värnar likt oss idén om en likvärdig och kompensatorisk skola. Låt oss gå från ord till handling – låt oss förstatliga den svenska skolan!


Nyamko Sabuni, partiledare (L)
Roger Haddad, utbildningspolitisk talesperson (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.