Svensk elitfotboll ska inte vara till salu

Replik från KDU om avskaffandet av 51-procents regeln inom svensk elitfotboll

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-01

51-procentregeln är inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar. Skulle politiken ge sig in och besluta att avskaffa den, vore det en exempellös styrning av det fria föreningslivet. För svensk fotboll skulle det vara närmast föraktfullt gentemot alla trogna fans, skriver debattören.

REPLIK. Moderata Ungdomsförbundet tycks inte veta skillnaden mellan civilsamhället och företagande.

Argumenten för att slopa 51-procentsregeln är närmast föraktfull gentemot Sveriges alla trogna fotbollsfans.

När den anrika österrikiska klubben SV Austria Salzburg 2005 köptes upp av företaget Red Bull, döptes klubben om till Red Bull Salzburg.

Färgerna på tröjorna byttes ut och klubbmärket gjordes om så det liknar företagets logotyp. Reaktionen lät inte vänta på sig. De trogna supportrarna övergav den klubb som tidigare legat dem så varmt om hjärtat och läktarna stod snart tomma. Samma sak skulle hända svenska klubbar om MUF:s idé blev verklighet.

Folkrörelserna med sin föreningsdemokrati är själva kärnan i det svenska civilsamhället. Och idrottsrörelsen med sina ca 22.000 föreningar är en av de viktigaste. Hela tanken med folkrörelserna är att de hålls fria från statlig klåfingrighet och företags vinstintressen. Tusentals ungdomar får i idrottsföreningen sina första erfarenheter av vad demokrati innebär.

Själen i klubbarna finns hos supportrarna. I klubbarna finner man gemenskap, samhörighet och villkorslöst engagemang.

Alla klubbar har sina ikoner. Den där supporten som suttit på samma plats på läktaren i decennier med orginalloggan på halsduken runt halsen. Medlemmen som år ut och år in, dyker upp på årsmötet för att säga sitt om utvecklingen i klubben och fjolårets säsong.

I dessa klubbar finns ett engagemang och en själ som inte går att liknas med något storföretag eftersom civilsamhälle och företagande inte är samma sak.

Skulle MUFs förslag bli verklighet, skulle dessa gräsrötters åsikt om sin klubb kunna bli totalt överkörda av externa bolag som saknar både kunskap och hjärta för föreningen.

51-procentregeln är därför inskriven i Riksidrottsförbundets stadgar. Skulle politiken ge sig in och besluta att avskaffa den, vore det en exempellös styrning av det fria föreningslivet.

Fotbollsklubbarna bärs upp av sina supportrars brinnande engagemang. Det har bortfallet av biljettintäkter till följd av pandemin visat. Att i ett sådant läge äventyra supportrarnas känsla för sina klubbar vore förödande för svensk fotboll.

Det skulle skada gräsrotssjälen i fotbollssverige på samma sätt som det saboterade SV Austria Salzburg 2005.


Nike Örbrink, vice förbundsordförande KDU Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.