Debatt

Public service mår bra av en saklig debatt

M i replik till S om framtidens public service

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ser att ett antal områden behöver behandlas, bland annat bör public services uppdrag gå i riktning mot att bli smalare och vassare, skriver Lotta Finstorp (M).
Vi ser att ett antal områden behöver behandlas, bland annat bör public services uppdrag gå i riktning mot att bli smalare och vassare, skriver Lotta Finstorp (M).

DEBATT

Lawen Redar (S) skriver om Moderaterna och public service (Aftonbladet 19/10). Jag tackar för möjligheten att räta ut de frågetecken Redar har.

Vår partistämma beslutade att tillsätta en mediepolitisk arbetsgrupp som ska utarbeta en mediepolitik som kan ligga till grund för Moderaternas framtida ställningstaganden i olika sakfrågor rörande public service och mediepolitiken i stort.

Vid kommande årsskifte träder ett nytt sändningstillstånd för public servicebolagen i kraft. Påföljande sändningstillstånd går skarpt första januari 2026 behöver föregås av en ny public serviceutredning, vilket vi också yrkat på i riksdagen. Vi ser att ett antal områden behöver behandlas.

  • Uppdraget: Public services uppdrag bör gå i riktning mot att bli smalare och vassare.
  • Opartiskhet och saklighet: Hur frågor om opartiskhet och saklighet hanteras av public service är avgörande för dess legitimitet och förtroende i framtiden.
  • Finansiering: Utgångspunkten bör vara att kärnuppdraget även i framtiden ska finansieras av skattemedel. Som en följd av mer renodlat uppdrag bör anslaget på sikt avsevärt minskas.
  • Styrning och uppföljning av den icke-publicistiska verksamheten: Programbolagens inriktning, hushållning med resurser, kvalitetsarbete och transparens är av allmänt intresse och bör följas noga och ska vara respektive styrelses ansvar. Även riksdagen måste kunna utvärdera den icke-publicistiska verksamheten.

Avslutningsvis så diskuterar vi gärna sakpolitik utan att klistra etiketter som ”hat” och ”identitetskris” på meningsmotståndare. Det går alldeles utmärkt.


Lotta Finstorp, kulturpolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Public service

LÄS VIDARE

DEBATT Public service-hatet förblindar Moderaterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Public service

Moderaterna

Lawen Redar