Centern, er politik hade försämrat klimatkrisen

Replik från Karin Karlsbro (L) om svensk energipolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Centern måste utgå ifrån verkligheten, inte hur de önskar att världen ska se ut, skriver Karin Karlsbro.
Foto: TT
Centern måste utgå ifrån verkligheten, inte hur de önskar att världen ska se ut, skriver Karin Karlsbro.

DEBATT

REPLIK. Centerpartiets Fredrik Federley skräder inte orden. Till skillnad från alla andra vet han vad som är bäst för klimatet. Men om Centerpartiet ensamt hade fått bestämma över svensk energipolitik de senaste 40 åren, hade Sverige inte varit ett av de bästa länderna i världen på att ta klimatansvar. Med Centerns klimatpolitik hade vi verkligen inte stått bättre rustade inför dagens akuta klimatkris, utan tvärt om.

Vi Liberaler är stolta över vår svenska energimix. Men vi behöver en elproduktion varje timme, året om, oavsett väder och vind. Vi måste våga erkänna att om vi stänger ned kärnkraften så gör vi oss beroende av rysk gas och tysk kol. Centern måste utgå ifrån verkligheten, inte hur de önskar att världen ska se ut.

Det är bråttom att agera för att värna klimatet. Sverige är ett av de bästa länderna i världen på att producera klimatsmart el, utan att släppa ut skadlig koldioxid. Men med dagens energiöverenskommelse som Centern klamrar sig fast vid, finns det i praktiken ett stoppdatum för kärnkraften och tillsammans med ett massivt subventionssystem för t ex vindkraft sätter det stopp för utveckling av moderna, nya generationens kärnenergi. Det är dåligt för klimatet och för svenska jobb.

För att rädda klimatet krävs mer av internationellt samarbete. Och att använda alla verktyg som finns och inte minst våga ge EU mer muskler för att fatta nödvändiga beslut. Vi måste göra mer.

Liberalerna går till val på att införa en gemensam europeisk koldioxidskatt, en gemensam europeisk skatt på flygbränsle, på en avgift på plast som inte går att återvinna, på skärpta klimatmål, på mer kärnkraftsforskning och på en avvecklingsplan för Europeisk kolkraft – samtidigt som vi vill skärpa systemet för utsläppsrätter.

Det finns inte någon enskild satsning som kan hindra klimatkrisen, utan att vi behöver göra flera saker samtidigt. EU behöver inte mindre makt, utan vi liberaler säger ja till ett starkare EU för klimatets skull.


Karin Karlsbro, toppkandidat till Europaparlamentet för Liberalerna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE