Vi höll inte löftet att avskaffa rasismen

30 organisationer: Protestera högljutt och bestämt – innan det är för sent!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-03-21

NMR marscherar på Göteborgs gator och Ku Klux Klan i Charlottesville. De högerextrema samarbetar över nationsgränserna. Det måste vi som arbetar för demokrati också göra, skriver representanter från 30 organisationer på internationella dagen mot rasdiskriminering. Bilden i mitten är från dagens manifestation i New York.

DEBATT. För 53 år sedan antog FN:s generalförsamling den internationella konventionen om avskaffandet av alla former av rasism. Sedan dess har 88 länder skrivit under och vi har därmed förbundit oss att aktivt bekämpa rasism i vårt samhälle.

Vi har inte hållit det löftet. Inte i Sverige eller i resten av världen. I stället ser vi allt fler nedslående exempel på hur rasism och våldsbejakande, militariserad nazism normaliseras.

I Sverige visar nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) gång på gång att de inte tänker låta sig styras av polisen – bland annat genom att försöka marschera utanför synagogor och triumferande trotsa ordningsregler. I Europa har främlingsfientliga, högerpopulistiska partier utökat sin parlamentariska makt i många länder. I USA har extremistiska och militanta rörelser med öppet rasistiska budskap normaliserats, hela vägen in i demokratins hjärta.

Vi vet vad som händer när vi ignorerar groende hat – historien har gett oss facit. Vi måste protestera mot rasism, högljutt och bestämt, innan det är för sent!

För snart ett år sedan uppfördes en skoinstallation i Visby för att påminna om vilka konsekvenser tystnaden tidigare fått. Skohögen symboliserade de som mördats i läger av nazister. Detta som en protest mot att företrädare för NMR tilläts ta plats under demokrativeckan i Almedalen.

Att vi behöver synliggöra och påvisa det rasistiska våldet blev dessvärre uppenbart några veckor senare då aktivisten Heather Heyer dog i kravallerna i Charlottesville, där Trump-anhängare, alt-right-aktivister och Ku Klux Klan-medlemmar samlades. Där deltog även svenska högerextremister.

De högerextrema samarbetar över organisations- och nationsgränser. Det måste vi som arbetar för demokrati, mänskliga rättigheter och människors lika värde också göra. Det bekräftade FN:s generalförsamling med konventionen för mer än 50 år sedan.

Därför uppförs i dag, på den internationella dagen mot rasdiskriminering, en ny skoinstallation, denna gång mitt emot FN:s högkvarter i New York. Bakom manifestationen står aktivister vars gemensamma budskap är detta: alla världens länder måste stå upp mot rasism. Otvetydigt, tillsammans.

Vi står inför en historisk brytpunkt. I dag försvarar våra amerikanska syskon ett öppet, rättvist och inkluderande samhälle på en plats full av historisk och symbolisk mening: vid FN-skrapan. Vi, 30 organisationer i Sverige, protesterar med dem.  Och vi håller våra lagstiftare, regeringar och myndigheter ansvariga för att efterleva intentionen i FN-konventionen.

Det krävs politisk handlingskraft för att motverka normaliseringen av rasism. Det krävs civilkurage för att våga säga emot när vi möter rasism i vår vardag. Och det krävs mod för att lyfta samtalet.

Därför uppmanar vi vår regering och våra folkvalda att aktivt verka för att hedra den konvention som vi ratificerade 1971. Vi behöver tydliga ställningstaganden från hela det offentliga Sverige mot en utveckling som vi sedan länge sagt att vi som nation ska bekämpa.

Vi uppmanar också alla som läser detta att protestera varhelst vi möter rasism i vardagen – i forum, Facebookgrupper, vid fikabordet eller utanför Ica-butiken. Vi som medborgare har ansvar att forma det samhälle vi är en del av.

Vi uppmanar alla att göra vad de kan för att bidra till samtal om demokrati, öppenhet och inkludering. Att bygga en skoinstallation är vårt sätt att påminna om vikten av att protestera, men det är inte det enda.

Vi bär alla ansvaret att ställa oss på rätt sida om historien.


Kristina Wicksell, Make Equal
Camilla Nagler, Teskedsorden
Sarah Scheller, Raoul Wallenberg Academy
Anna Erlandsson, Sverok
Magnus Kolsjö, RFSL
Felix Lekare, RFSL Ungdom
Per Leander, Friends
Hans Linde, RFSU
Ann Svensén, Individuell Människohjälp
Hamza Ibrahim, Ensamkommandes förbund
Katarina Hedberg, Scouterna
Rosaline Marbinah, LSU - Sveriges ungdomsorganisationer
Rashid Musa, Sveriges unga muslimer
Lotta Sjöström Becker, Kristna fredsrörelsen
Alexander Goldmann, Musiker mot rasism
Jenny Mörk, Antidiskrimineringsbyrån Helsingborg
Andrea H Bustos, Flickaplattformen
Karolina Lisslö, Mattecentrum
Lisen Andréasson Florman, Nattskiftet
Karin Wiborn, Sveriges interreligiösa råd
Mina Dennert, #jagärhär
Kristina Bergman, Unga Örnars Riksförbund
Annsofie Blixt, Tilia
Linn Alenius, jämlikt.nu
Danny Lam, TNKVRT
Shanga Aziz, Locker Room Talk
Desirée Sterner, PeaceWorks
Lina Emanuelsson, We are-nätverket
Elin Ahldén, Lennox PR
Martin Werner, River


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.