Det är inget att vänta på – förbjud anklever

Debattören: Sveriges dubbelmoral måste upphöra

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-05-28

Det finns ingen etisk eller ekologiskt producerad gåslever, därför bör Sverige totalförbjuda det och så kallad foie gras, anklever, skriver debattören. Bilden är från en ankleverfarm i Kalifornien 2003 och visar hur ankor tvångsmatas.

DEBATT. I tider då matens ursprung, ekologisk produktion och god etisk djurhållning ofta och gärna diskuteras är det med både sorg och bestörtning som jag ser att gåslever fortfarande efterfrågas och säljs på vissa restauranger och delikatessbutiker.

För att vara tydlig: det finns ingen etisk eller ekologiskt producerad gåslever. Foie gras (fet gås- eller anklever) är per definition resultatet av tvångsmatning, så kallad gavage.

Djuren hålls i burar där de inte kan röra sig eller sträcka på vingarna. De lever ofta med deformerade fötter till följd av burgolvet. Flera gånger om dagen körs ett rör ner i halsen på dem och de pumpas fulla med fet och kolhydratrik fodermassa.

Ankor och gäss har ingen uppstötningsreflex liknande vår. I det vilda fyller detta en funktion i och med att de kan äta upp sig och lagra energi för att klara längre flygningar. I sådana fall kan levern svälla upp till dubbel storlek. I den industrialiserade produktionen utnyttjas detta maximalt och gör att djurens lever sväller upp till upp till tio gånger naturlig storlek. Ofta dör djuren redan innan slakt på grund av övergödning, skador på inre organ, kvävning eller värmeslag.

Lidandet är oerhört. Det behöver knappast sägas.

Och att gavage är en ytterst oetisk uppfödningsmetod är fastslaget – drygt ett tjugotal länder har förbjudit den, däribland Sverige. Det hindrar dock inte att vi importerar gåslevern från de länder där det fortfarande är tillåtet, som Frankrike, Ungern, Kina och Bulgarien.

I Danmark däremot, är det numer förbjudet för livsmedelsbutiker att sälja produkten. Indien har förbjudit all import och Israel överväger samma sak. I Sverige ligger vi långt efter, trots att vi gärna slår oss för bröstet och anser oss ligga i framkant vad gäller djurskydd.

Det är min fasta övertygelse att de flesta människor bryr sig om djur. Vi vill att de ska ha det bra, oavsett om det handlar om sällskapsdjur som hundar och katter, eller djuren inom livsmedelsindustrin.

Därför har jag svårt att förstå vår dubbelmoral gällande just foie gras. Tror vi att tvångsmatade djur lider mindre i fabriker i Frankrike?

Var är opinionen? Var är vårt kollektiva ramaskri? Gör man en sökning på gåslever på internet kommer ett förbluffande antal artiklar upp som inte ifrågasätter utan snarare sjunger gåsleverns lov. Som det numer ökända citatet av Axel Odelberg i Fokus ifjol: ”Djurplågeri? Låt mig i stället prata om vilket vin som passar bäst.” I samma artikel raljerar han över djurrättsaktivister och hyllar de länder som Rumänien och Ungern som ”lyckligtvis” ännu står emot deras påtryckningar.

Hur kommer det sig att ett land som Sverige som så gärna ser sig som ett föredöme uppvisar en sådan fullständig flathet inför detta?

Ligger det ekonomiska intressen bakom? Eller är det så att gåslever i sig är så förknippat med lyx, makt och Det goda livet att de som har makt att förändra också utgör den största konsumentgruppen?

Tål att tänkas på.

Just nu ligger ansvaret hos konsumenter och de enstaka restauranger och livsmedelsbutiker, exempelvis Coop, som har kurage, integritet och tillräcklig etisk medvetenhet att vägra produkten. Men ett import- eller försäljningsförbud lyser med sin frånvaro.


Jannike Lundgren, författare och medlem i Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln