Mördare kan rymma utan att få något straff

KD: Varför vill ni inte ändra på det, regeringen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-23

Brottsoffer förtjänar bättre än att gärningsmän ska kunna rymma utan påföljd. Polisen förtjänar bättre än att behöva jaga samma mördare flera gånger. Sverige förtjänar bättre, skriver Ebba Busch och Andreas Carlson.

DEBATT. Under en permission den 15 december 2020 sprang en dömd mördare ifrån sin vårdare på rättspsyk i Huddinge. Den 2 januari 2021 knivmördade han småbarnspappan Joakim Forsberg vid en bankomat i Sundbyberg.

Media rapporterade pliktskyldigt om rymningen och sen om mordet. Men inget om jakten på den förrymde mördaren efter den 15 december. Och trots att det nu visat sig att han begått ett nytt mord på rymmen har inga frågor ställts till ansvariga.

När vi ställde frågan i riksdagen till justitieminister Morgan Johansson om rymningen och mordet, var svaret att han var ”glad över de stora satsningar som gjordes för ungefär 14–15 år sedan då det var mycket problem med rymningar från kriminalvården.” Han fortsatte: ”Jag vet att det finns andra verksamheter som har andra typer av problem, och dem måste man ta tag i.”

Vi förväntar oss att regeringen och justitieministern inte bara konstaterar problemen och att de måste tas tag i. De måste agera.

Hur kunde en rymning ske som fick så tragiska följder? Varför lades inga bilder ut på den förrymda mördaren omgående efter rymningen? I domen för det första mordet 2017 står det att rätten bedömer gärningsmannen som farlig och att det finns en risk att han begår nya allvarliga brott.

När det stod klart efter dna-prov att den förrymde mördaren av allt att döma också var mördaren i Rissne gick det förhållandevis fort att gripa honom. Varför lades inte resurser på att gripa samma person innan han begick mordet i Rissne? Han var ju redan från den 15 december en förrymd och farlig mördare.

Frågor som ingen i ansvarsställning har ställts till svars för.

Vid sidan av det här fallet har unga mördare rymt eller fritagits från sluten ungdomsvård i Kungsbacka och Lund under 2020. Dagens juridik rapporterar att mer än dubbelt så många personer rymt från SiS-hem 2020 jämfört med året innan.

Varför ser det ut så här? Ett skäl är att rymning från anstalt inte är förenat med något straff i Sverige.

Den som rymmer får möjligen sin villkorliga frigivning något uppskjuten, men eftersom villkorlig frigivning saknas för den som har sluten ungdomsvård är det i praktiken helt straffritt för unga mördare att rymma från sina straff.

Det verkar heller inte särskilt svårt, många vittnar om att de helt enkelt springer ifrån sina vårdare. Den som sitter på sluten ungdomsvård kan också fritt kommunicera med omvärlden och planera rymning ihop med sina kamrater. Oavsett hur bra koll personalen har på den dömde, möter de kumpaner till en mördare från ett kriminellt gäng spelar det ingen roll.

I april 2020 röstade riksdagen ja till Kristdemokraternas förslag att kriminalisera rymningar och avvikelser. De rödgröna partierna röstade emellertid nej.

Enligt dem ”saknas det anledning” att kriminalisera rymningar. Det är en orimlig hållning, som visar hur lätt partierna tar på brottsutvecklingen i det här landet. Vi behöver förändring, inte mer av samma status quo som regeringen står för. Vi behöver politik som står på brottsoffrens sida.

Först och främst måste rymningar kriminaliseras. Att rymning inte är kriminellt är mycket svårt att försvara. Den som inte kan underkasta sig samhällets dom måste möta konsekvenserna.

Inför fotboja med GPS vid permission. Ett system för fotboja vid permissioner behöver införas för att försvåra rymningar och avvikelser av farliga brottslingar.

Låt Kriminalvården ta över de värsta ungdomsbrottslingarna. Mördare och gängkriminella ska över huvud taget inte sitta på SiS-hem.

Men i dag finns det flertalet som faktiskt gör det. Dessa måste dels få betydligt hårdare straff. Maxstraffet en ungdom kan få för ett mord är fyra års sluten ungdomsvård. Regeringen har ingen ambition att höja detta, men det har vi. Straffrabatt för unga brottslingar som begår grova måste höjas väsentligt och Kriminalvården ta över ansvaret för dessa.

Den som sitter på SiS-hem ska inte ha oövervakad tillgång till mobiltelefon eller dator och därmed kunna planera rymningar med sina gängkompisar på utsidan. Att det ens ska behöva påpekas säger något om hur liten insikten är om vidden av problemen.

Brottsoffer förtjänar bättre än att gärningsmän ska kunna rymma utan påföljd. Polisen förtjänar bättre än att behöva jaga samma mördare flera gånger. Sverige förtjänar bättre.


Ebba Busch, partiledare (KD)
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.