Vi måste avveckla alla fossila subventioner

Miljöpartiet: Från och med i dag lånar vi våra resurser från framtiden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-07-29

Mänskligheten lever globalt sett som om vi hade nästan två planeter. I Sverige lever vi som om vi hade nästan fyra planeter. Sverige släpper alltså ut mer klimatgaser än det globala genomsnittet och långt mer än utvecklingsländerna, skriver Amanda Palmstierna, Miljöpartiet, med anledning av att det i dag är Earth Overshoot Day.

DEBATT. I dag är det Earth Overshoot Day - dagen då mänskligheten beräknas ha gjort av med naturens egentliga årsbudget. Resten av året lever vi på resurser lånade från framtiden. Överkonsumtionen leder till ökade klimatutsläpp, vattenbrist, avskogning och utrotning av arter. Vi måste ställa om i högre takt.

Mänskligheten lever globalt sett som om vi hade nästan två planeter. I Sverige lever vi som om vi hade nästan fyra planeter. Sverige släpper alltså ut mer klimatgaser än det globala genomsnittet och långt mer än utvecklingsländerna.

Överkonsumtionen bär på en stark rättviseaspekt. Sveriges klimatomställning måste vara större och snabbare än genomsnittet, i linje med Parisavtalet.

Men i den svenska politiska debatten skjuts ansvaret för klimatkrisen runt och motiverar passivitet. Vi menar att Moderaterna i alla lägen vill att Sverige ska vänta in EU eller FN. Och Liberalerna att allt ska lösas med teknik och menar att det inte behövs några beteendeförändringar. De högerkonservativa skjuter alltför stort fokus till åtgärder långt bort i framtiden eller till någon annans knä.

Miljöpartiet anser att Sverige både måste gå före på hemmaplan och driva på i EU. Det är också avgörande att satsa på både grön teknik och premiera beteendeförändringar. Ett ensidigt fokus på teknik kan resultera i rekyleffekter där grön teknik överutnyttjas och miljönyttan äts upp.

Allt fler oroar sig över klimatkris och artkris. Hopp får oss att agera om vi samtidigt ser krisen i vitögat och blir motiverade att ta ansvar. Rädsla driver beteendeförändringar om personen det gäller också upplever sig förmögen att göra något åt saken, och är i ett sammanhang där man kan dela tankar och engagemang. Här måste politiken kliva in och ta ansvar för att det finns strukturer på plats som gör det möjligt att agera.

De största klimatutsläppen från konsumtion kommer från offentliga investeringar, resor, mat, boende, prylar och offentliga inköp. Global avskogning, såväl i Sverige som i tropikerna, orsakar också klimatutsläpp.

Det behövs skarpa politiska beslut för att premiera ett grönt näringsliv och för att göra det möjligt för människor att ta modiga beslut och ställa om i sin vardag:

● Investera i lösningarna – sluta subventionera problemet. Det behövs satsningar på klimatsmart resande, fossilfritt ekologiskt jordbruk och återbruk i byggsektorn. Reparationer, second hand och produkter med lång livslängd måste premieras. Det behövs ökade bidrag och gröna lån till hållbara affärsmodeller. Alla fossila subventioner måste avvecklas och priset för att släppa ut eller slösa på resurser ska svida.

● Gör det lätt att göra rätt. Delad upplevelse hjälper människor att ställa om. Människor agerar också mer klimatsmart när de vet vilka handlingar som ger störst klimatnytta, till exempel är klimatkalkylatorer ett bra redskap. Vi uppmuntrar verktyg som stödjer klimatsmarta beteenden, och vill se ett ökat stöd till civilsamhälle och klimatnätverk.

● Klimat och natur hänger ihop. Skog, våtmarker och annan natur är hem för en rikedom av arter och lagrar in koldioxid. Det behövs ekonomiskt och rådgivande stöd för enskilda skogsägare att bruka hållbart, kombinerat med statligt skydd av skog. Det måste också bli ett slut på import av ohållbar soja, palmolja, nötkött och tropiskt timmer som är kopplade till regnskogsskövling.

Miljöpartiet tar kampen för klimat och biologisk mångfald i varje förhandlingsrum. Vi uppmanar fler partier att se klimatkrisen och artkrisen i vitögat och agera därefter.

Amanda Palmstierna, riksdagsledamot, Miljöpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.