Gravid

presenteras av

Detta är orgasmic birth – så gör du

Expertens tips och råd: ”Förlossningen främjas av mys, gos, sensualitet och sexualitet”

Uppdaterad 2022-04-04 | Publicerad 2022-04-02

Använd njutning som smärtlindring, med metoden orgasmic birth.

En förlossning kan vara smärtsam, men också alldeles ... alldeles underbar. Det menar sex- och förlossningscoachen Erika Alsborn som uppmanar kvinnor till att ha en positiv förlossningsupplevelse – där orgasm kan vara en ingrediens.

– I stället för att se förlossningen som en förbannelse kan du se det som en kul, fin, sexuell, skön och häftig upplevelse.

Kan man njuta under sin förlossning? Enligt vissa är det möjligt. Metoden som kallas ”Orgasmic birth” innebär att du använder njutning, och orgasm, som redskap under förlossningen. Metoden har fått ett uppsving de senaste åren.

– Kvinnor är hungriga efter positiva upplevelser i stället för domedagskänslan inför förlossningen: Att det är fruktansvärt att gå igenom.

– Metoden tar bort stress, distraktion, rädslor och blockeringar som förhindrar en kvinna att uppleva en lugn och extatisk förlossning. Man känner att varje cell av kroppen vibrerar av liv och kraft, man ger sig hän till kroppen. Det är något annat än man ser på tv, säger Erika Alsborn, sex- och förlossningscoach.

Erika Alsborn, jobbar specifikt med något hon kallar positiv förlossning, där hon inkluderar sexualitet som en ingrediens under graviditeten och förlossningen. Hon är även expert hos svenska företaget Lelo. Hon har själv använt sig av metoden orgasmic birth när hon födde sitt barn 2019.

– Jag letade efter alternativ till den vanliga diskursen i samhället kring förlossning, Enligt min upplevelse så kändes det väldigt positivt och bekräftande. Det är utifrån min resa jag jobbar med det jag gör.

Orgasmic birth handlar dock inte om att man ska få en orgasm när man föder. Det handlar snarare om känslan vid en orgasm, förklarar Erika Alsborn.

– Du har kontakt med dina känslor. Du känner dig kraftfull, öppen, känslan av kärlek, djupt välmående, din absolut fysiska intensitet och så klart njutning. Det är en fysisk, psykologisk, spirituell, positiv och emotionell upplevelse.

– Men det är inte en tio timmar lång orgasm, du behöver nödvändigtvis inte få en orgasm överhuvudtaget.

Hon kallar det även för ”ecstatic birth”, för att själva upplevelsen känns extatisk, och större än en själv. Precis som du kan känna dig extatisk när du gör något annat du gillar, som att utöva någon sport, sjunga, eller skriva.

Är det samma typ av orgasm som man kan få med sin partner eller på egen hand?

– Nej, det skulle jag inte säga. Den stereotypiska orgasmen för kvinnor är begränsad och snabb, sedan är känslan borta. Med den här metoden är det som att komma djupare i trans i sinnet och förlora lite av kontakten med omvärlden, på ett bra sätt. Det är otroligt kraftfullt och positivt.

Vissa kan tycka att det känns fel att koppla ihop sin sexualitet med att föda barn, vad säger du om det? 

– Har man den känslan så är det helt okej, du får välja själv. Men det går inte att förneka att man föder med sina sexuella organ, det finns en koppling mellan sexualitet och förlossning. Sedan får man själv välja om man vill inkludera sin sexualitet i det. Så är det också med sex, man får välja själv.

Erika Alsborn, sex- och förlossningscoach, berättar om metoden ”Orgasmic birth”.

Orgasmic birth – tips och råd

Orgasmic birth är inget som lärs ut av vårdcentral eller mödravården. Verktygen hittar du inom dig själv. Här är Erika Alsborns tips och råd på hur du använder metoden.

 

Under graviditeten och inför förlossningen

  • Jobba med den mentala biten

– Vad har du för tankar, förväntningar och outtalade rädslor kring din förlossning? Peka ut dina negativa tankar – är det så att man hört alla berätta om hur hemskt det var att föda så bär man med det i sitt mentala bagage. Det är viktigt att bli medveten om det och fråga sig om den här tanken stärker mig inför att ha en njutningsfull förlossning? Är svaret nej så får man vända det till något positivt. Om man tror att förlossningen är en negativ upplevelse kommer kroppen gå in i försvarsläge och förhindrar dig att slappna av. Säg att du inte är intresserad av att höra andras negativa tankar, och förbered dig inför din egna upplevelse.

  • Bejaka din sensualitet och sexualitet

Bejaka din sensualitet och sexualitet under graviditeten. Njut av livet, ät god mat, lyssna på musik, fokusera på saker som ger dig njutning och lyft det till ditt sinne, och lägg märke till det stärks i kroppen.

Ha solosex eller sex med din partner. Uppmuntra sexuell njutning, känn att förlossningen är en förlängning av din sexualitet.

– Efter att bebisen är gjord och du är gravid är det som att kroppen och underlivet avsexualiseras. Det är inte konstigt då det finns en kulturell uppfattning om att en mamma inte ska vara sexuell, på ett undermedvetet plan avsexualiserar vi oss själva. Förlossningen har blivit en medikaliserad upplevelse, där det ses som ett problem som ska lösas.

– Har man aktivt jobbat med sin sexualitet under graviditeten är det lättare att ta steget att bli mamma, när man känner att sexualiteten är en del av en.

 

Under förlossningen

  • Se förlossningsrummet som en privat sfär

När man föder barn så kan man ha samma känsla av behov som vid sex: trygghet, att det är privat och att inga främlingar kommer in.

– Precis som när man har sex är förlossningen en intim, sårbar upplevelse, tänk ”Vad hade jag behövt för att känna mig trygg i min förlossning som i en intim situation?”

  • Jobba med din andning

Ha en djup, lugn och långsam andning, få kontakt med din kropp.

  • Låt

Tillåt dig själv att göra ljud.

  • Fokusera på vad som händer i kroppen

Jobba med fokus på kroppen, var uppmärksam på vad som händer i kroppen och lita på att den gör rätt.

– Ett sätt att hantera smärta är att fokusera på de spännande sensationerna i kroppen. I stället för att tänka "det gör ont!" kan du sjunka djupare in i upplevelsen och notera att det känns som att det bränns, ett extremt tryck, vågor av intensitet, att det hugger till och så vidare. Det gör det mycket lättare att ta sig igenom det.

  • Få kärleksfull beröring

Ha kärleksfullt stöd i form av en partner, vän eller doula som ger dig kärlek, sensuell beröring och massage.

– Man ska tänka som att man ska ha sex och göra något intimt och sårbart. Ha någon hos dig som framkallar den känslan.

  • Smek dig själv

Att smeka sitt underliv är inte olagligt. Smek din kropp och dina bröst, och använd det som smärtlindring. Det får både göra ont och vara skönt när man föder. Det går också att använda sexleksak.

– Förlossningen främjas av mys, gos, sensualitet och sexualitet. Att föda barn är att öppna sig själv på så många plan, fysiskt, psykisk, emotionellt och spirituellt, vilket man gör vid sex också.

På förlossningsavdelningen har man mycket tid att tillbringa själv. Det är ett utmärkt tillfälle att ligga och hångla med sin partner.

– Det är mysigt att hångla, smeka sig själv och ge kroppen kraft. Du slappnar av mer och känner att du kan hålla på länge. I stället för att se förlossningen som en förbannelse kan du se det som en kul, fin, sexuell, skön och häftig upplevelse. Man kan känna sig stärkt att ha njutningen som en vän under förlossningen.

Fördelar med orgasmic birth

  • Hormonet oxytocin ökar i kroppen

Hormonet utsöndras när vi känner njutning, kärlek och trygghet, och får oss att slappna av. Samma hormon utsöndras även under förlossningen och gör att det går framåt och att livmodern arbetar och drar ihop sig.

– Det främjar känslan av kärlek och positivitet och ger signalerar till livmodern att fortsätta att föda barnet.

  • Smärtlindrande

Njutning verkar smärtlindrande och gör att upplevelsen blir mer hanterbar.

– Det gör att man kan känna sig lugn och närvarande, vilket balanserar upp den utmanande upplevelsen med att föda barn. Det är fysiskt tufft att föda barn, men det kan också vara härligt. Precis som att springa ett maraton.

Nyfiken och vill veta mer?

– Googla och se vad som kommer upp, det finns videos och positiva förlossningsberättelser. Börja leta alternativ till den tråkiga, avskalade och problemfokuserade diskursen vi har kring förlossning. Börja mata din hjärna med andra berättelser. Jobba med verktygen och fokusera på njutning och sensualitet samt var aktiv i din sexualitet med dig själv och din partner, säger Erika Alsborn.

Barnmorskan: Spännande inslag

Roxana Bauer, förlossningsbarnmorska.

Roxana Bauer är barnmorska på förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus och svarar även på läsarfrågor om graviditet och förlossning på Aftonbladet Family. Hon har ännu inte märkt av att orgasmic birth användas av föderskor på sin förlossningsavdelning, och vad hon vet har inte kollegorna gjort det heller.

– Men jag sett ett ökat intresse för metoden på sociala medier och inom förlossningsrelaterade forum.

Vad säger du generellt om att använda orgasmic birth som metod vid förlossning?

– Man vet att njutning är något som frisätter hormonet oxytocin, ett nödvändigt hormon för en födsel. Metoden skulle vara ett spännande inslag inom förlossningsvården, det vore fantastiskt om en födande kunde känna sig så pass trygg och avslappnad att den kan användas. Även om förlossningsavdelningen kan vara en tillfällig trygg miljö så tror jag de flesta födande inte skulle känna sig bekväma med att använda sig av njutning vid födseln på sjukhus.

Tror du att det någon gång kommer att vara en metod som lärs till gravida på exempelvis mödravårdscentralen?

– Jag har svårt att tänka mig att det i nuläget skulle vara med i en "förlossningsförberendande kurs", där olika smärtlindringsalternativ tas upp. Eventuellt i framtiden eller om studier som stärker metoden publiceras. Däremot pratar man mycket om att lära känna sin kropp och att våga känna tillit. Exempelvis så kan föderskan massera mellangården med olja inför förlossningen för att minska risken för bristning. Vem vet, om man är bekväm med den metoden kan det kanske vara ingång till annat. 

MER OM FAMILY

Experten: Bästa ställningarna för gravida

Emmy led av förlossningsrädsla – födde hemma: Supermäktigt

Småbarnsföräldrar – så får ni ett hetare sexliv

122 kilometer till BB – Christine födde sin dotter i hallen

Rebecca lämnades blödande efter sin förlossning i 21 timmar

Therése fick sitt tredje barn – när hon var 52

Annika är sjuk i ALS – blev tvåbarnsmamma: Galet och spännande att leva

CAMPIONI: Att man är tacksam betyder inte att man är nöjd med sin förlossning

Frida, 28, hann inte till förlossningen – födde ensam rätt ner i toaletten

Claudia berättade att hon var gravid – fick inte jobba kvar

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Edonas tvillingar dog på förlossningen – flera misstag pekas ut av Ivo

Ny svensk studie: Covid-19 kan orsaka skador på moderkakan

Marielle och Per ville ha barn – fick enäggstrillingar

Matilda drabbades av foglossning – kommer aldrig mer kunna springa

Therese fick en stroke – när hon födde barn

Tilde, 18, födde barn – visste inte att hon var gravid

Maria drabbades av förlossningspsykos: En blixt från en klar himmel

Färre kvinnor föder barn i Sverige – lägsta nivån på 20 år

Ensamstående hann inte få hjälp att bli gravida: ”En frustration”

Så ser kötiderna ut för assisterad befruktning – region för region

Nya rådet till gravida: Ta vaccin mot kikhosta

Studie: Bebisar i magen kan känna smaken av mammans mat

Kejsarsnitt eller vaginal förlossning? Så påverkas sexlivet