I år får Alfred, 4, fira jul hemma – efter tuffa cancerbehandlingen

Drabbades av leukemi

Publicerad 2020-12-24

4-årige Alfred blev svårt sjuk i leukemi dagen före julafton förra året.

Ett tag kunde han inte gå.

– För oss hade hela vårt liv raserat, det enda jag kunde tänka på var att mitt barn skulle dö, säger pappa Andreas Janliden.

Hos familjen Janliden på Hammarö har de pyntat extra mycket inför julen, som i år kommer att ske hemma och inte på sjukhus.

– Vi var först i kvarteret att sätta upp allt. Vi struntar i vad alla tycker utan nu kör vi på och suger ut allt vi kan av julen, för det här året är hundra procent bättre än förra.

Förra året vid den här tidpunkten vände deras liv upp och ner. Veckan före jul fick deras då treårige son Alfred förhöjd temperatur. Dessutom uppenbarade sig två knölar på hans hals. De sökte vård på vårdcentralen för en säkerhetskoll.

– Allt gick bra för Alfred var ju pigg, han verkade inte sjuk alls. Hans värden såg bra ut, säger mamman Lina.

Men senare samma dag, när de var hemma igen, fick de ett samtal från vårdcentralen – de hade hittat avvikelser i Alfreds vita blodkroppar. Lina och pappa Andreas fick åka in med Alfred akut till sjukhuset i Karlstad. I väntrummet var det fullt med folk.

– Jag tänkte att vi skulle få sitta där till julafton, Alfred var ju så pigg, säger Andreas.

Men efter bara tio minuter blev de inkallade till ett rum där två läkare meddelade att de misstänkte att Alfred drabbats av leukemi.

– Sen svartnade det för mig, jag kommer inte ihåg så mycket därifrån, säger Andreas.

Natten tillbringades på sjukhuset där man tog blodprover på Alfred. Dagen efter fick de beskedet om att de skulle åka till Drottning Silvias sjukhus i Göteborg där han skulle sövas för benmärgsprov.

– De sa att vi skulle packa väskan då vi troligen skulle behöva stanna kvar där.

Och så blev det. Den 23 december, klockan 13:25, fick de sin värsta farhåga bekräftad: Alfred var sjuk i leukemi.

– Det var som att alla spänningar släppte, det hade varit tunga dagar av väntan, säger Lina.

Fyra timmar efter beskedet satte läkarna igång en två år lång behandling av Alfred.

– Det är otroligt vad allt funkar när det verkligen gäller, säger Andreas.

”Hela vårt liv var raserat”

Hela familjen var samlad på sjukhuset på julafton, däribland Alfreds två syskon Gustaf, 7, och Smila, 15. Personalen gjorde det bästa de kunde för att dagen skulle bli så normal som möjligt med julklappar, julmat, och tomte. På plats fanns även en trubadur som spelade.

– På julafton bestämde jag mig för att jag framåt skulle vara stark och tänka positivt, för det är väldigt lätt att sväva iväg med tankarna. Jag bestämde mig för att vi skulle klara det här, att allt skulle bli bra, säger Lina.

För Andreas var det inte lika lätt att hålla hoppet uppe. Han bröt ihop och blev erbjuden att prata med en präst. Där och då var det tacksamt men i efterhand är han kritisk till att de inte blev samtalsstöd under den första perioden.

– Det fanns en psykolog som hade jour under julhelgerna och det fanns säkert de som hade större behov av stöd. Men för oss hade hela vårt liv raserat, det enda jag kunde tänka på var att mitt barn skulle dö.

Alfred tvingades fira jul på sjukhuset förra året.

Slutade gå

Alfred själv förstod inte varför han var på sjukhus. Han kände sig ju frisk. Det var först i januari Lina och Andreas såg hur han förändrades.

– I januari slutade han gå då han hade så ont av medicinerna. Vi försökte motivera honom att röra sig men ett tag var det helt stopp. Han var i princip apatisk, han ville inte ens kolla på sin iPad. Där och då befann vi oss alla i ett svart hål, säger Lina

– Det var det absolut jobbigaste för mig, när han inte kunde gå längre och se honom bli sjuk. Att inse att ens snart fyraåring inte kan gå till sin mamma eller pappa, eller har orken att leka.

Även om det funnits dåliga dagar har Lina försökt att fokusera på det positiva och att vara stark. För Andreas har det varit svårare, i stället har han tampats med katastroftankar.

– De tankar man har är inga man vill skriva på ett papper ens en gång. När du tänker på det värsta som kan hända med cancer så ser du samtidigt ditt barn framför dig. Då får du upp alla världens bilder i huvudet.

Även syskonen blev påverkade av sjukdomen.

– Gustaf sa till mig en gång när vi skulle lägga oss att om Alfred dör så ville han göra samma sak. Det var fruktansvärt att höra, det går inte att sätta ord på det. En sexåring ska inte behöva ha det tankesättet.

Storebror Gustaf och Alfred.

Då kom vändningen

Efter att kämpigt halvår med allt vad cellgiftsbehandling innebär, gråt och frustation, så kom till sist vändningen. I somras blev Alfred sitt vanliga jag igen.

– Vi tog bort sonden på honom i slutet på sommaren. Nu ser inte folk att han är sjuk, om man inte vet om det. Det har vänt till det bättre, säger Lina.

I skrivande stund har det snart gått ett år sedan beskedet. Alfred går på underhållsbehandling, och i och med pandemin måste han vara extra försiktig då han är väldigt infektionskänslig. Han mår dock jättebra – något de inte vågade drömma om för ett år sedan. De vill rikta ett stort tack till vården.

– Ett stort tack till alla i Karlstad och i Göteborg, ni har varit helt fantastiska. De har ställt upp och funnits där för oss, även de stunder vi själva inte visste att vi behövde det.

Andreas och Alfred.

Råden till andra föräldrar som går igenom samma sak

Lina: Var ledsen när du känner att du behöver vara det men ta också vara på de dagar som är bra och fokusera på att göra det bästa av dem. Det ger energi och hopp till barnet. Om man har kapaciteten att se det ljusa i det onda så gör det situationen lättare.

Andreas: Ett tips som jag skulle vilja ge, är att ta hjälp. Var inte rädd att be någon handla eller städa hemma åt er, eller att passa de andra barnen eller den som är sjuk. Du behöver hjälp att kunna återsamla dig. Samma tips gäller även anhöriga: Erbjud hjälpen för ibland är det svårt att be om den.

Fakta: Barncancer

  • Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige.
  • Cirka 85 procent av barnen överlever, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
  • 7 av 10 överlevare drabbas av sena komplikationer.
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige.

Källa: Barncancerfonden


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

MER OM FAMILY

Nadim, 7, är sjuk i cancer – räknar ned till sista behandlingsdagen

Juni, 5, räknar ner till sin sista behandlingsdag

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Ava, 6, är sjuk i ovanlig cancer: ”Hon är otroligt stark”

Alice, 4, behöver ett nytt hjärta för att överleva: ”Är en kamp mot klockan”

Pappan Charles, 45, drabbades av bröstcancer

Wilhelm, 14, drabbades av hjärntumör – hoppas på en jul hemma

Fyrabarnspappan Andreas gick in i väggen

Elvira, 1, lider av ovanlig sjukdom – är den enda drabbade i Sverige

Tvillingarna har varit sjuka sedan mars: ”Är långtidssjuka i covid-19”

Barnläkaren om långtidscovid hos barn: Man ska inte vara orolig

Erika, 29, är svårt sjuk i cancer – behöver donator: Kan rädda mitt liv

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

Läkaren om långtidscovid hos barn: ”De behöver hjälp och stöd”

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

Jenny, 44, är ofrivilligt barnlös – för alltid

Annie drabbades av bröstcancer 34 år gammal – nu har hon uppfyllt sin stora dröm

”Är det klokt att inte vaccinera barnet mot TBE?”

Före klimakteriet sökte jag aldrig vård – nu är jag hypokondriker

Henry, 2, är svårt sjuk i cancer – behöver donator för att överleva

Jessica, 35, var infertil – väntar andra barnet

Benjamin, 14, behöver en donator: Utan en fungerande benmärg kan jag dö

Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid