Hon är personen bakom kända inlägget på Familjeliv

”Hjälp, vad ska jag göra med räkorna”

För elva år sedan frågade hon medlemmarna i det kända forumet hur hon skulle tillreda de frysta räkorna med ansikten.

Sen blev inlägget en stor snackis.

Här berättar Hanna, tjejen med räkorna, historien bakom.

Den 3 juni 2009 startade en användare på sajten Familjeliv en diskussionstråd med ämnesraden ”hjälp vad ska jag göra med räkorna??”.

Inlägget som startade tråden har roat och förfasat svenskar runt om i landet fram till i dag. Det har spridits i sociala medier, pratats om i radio och gett namn åt en bok som komikern Thomas Järvheden ligger bakom.

Behöver tips köpte 3 påsar frysta räkor med ansikten för att det var billigt...men vad kan jag göra med dom??? hur tillreder jag dom?? kan man göra typ kycklingsallad fast med räkorna? tack för tips & råd”, skriver användaren i det omtalade inlägget.

Här är det omtalade inlägget som roat svenskarna i flera år.
Här är det omtalade inlägget som roat svenskarna i flera år.

Nu träder personen bakom inlägget fram. Hanna från norra Sverige, som är 33 år, minns dagen. Hon var 22 år och inte så hemma i köket, hon hade aldrig tillrett räkor innan. Det närmsta hon kommit skaldjuret var att äta räkmacka på café. Därför hade hon ingen aning om vad som väntade när hon öppnade förpackningarna.

– Jag blev förskräckt när jag såg att de hade ögon, jag tyckte att de såg ut som ansikten. Så jag bestämde mig för att vända mig till Familjeliv där man hängde på den tiden.

– I dag vet jag att de var hela räkor med skal men då förstod jag inte att man skulle skala. Det låter dumt, men jag visste inte det vid den tidpunkten. Det var dessutom min dåvarande kille som lagade det mesta hemma.

Vad gjorde du av räkorna till slut?

– Jag minns det jätteväl, jag skulle göra någon slags räkmacka. Jag förstod inte hur jag skulle skala dem eller få bort huvudet, men till slut lyckades jag få bort skalet, säkerligen inte på rätt sätt. Jag kollade vad de skrev i tråden för vägledning, jag tror att jag googlade också. Så att det skulle bli rätt. Jag minns att jag tyckte att det var jätteäckligt. Jag köpte inte det mer, inte förrän nu med min nuvarande sambo.

Hannas inlägg har fått många att skratta.
Hannas inlägg har fått många att skratta.

”Alla har olika uppväxt”

Där och då kunde hon inte ana vilken snackis hennes fråga skulle bli.

– Jag tror jag upptäckte det första gången när boken från komikern kom ut. Jag köpte den såklart. Det blev väldigt stort fort.

Därefter har hon sett inlägget spridas i sociala medier, på exempelvis olika skämtsidor. Hon har läst kommentarer där folk dumförklarat henne.

– Vissa har skrivit ”hoppas du inte skaffar barn”, det kändes lite grann då jag ju är mamma. Men jag har inte brytt mig så mycket, utan mer tänkt strunt samma. Det är en rolig grej och är inget olämpligt jag gjort, det var inget som man ska skämmas över.

– Hade jag läst en sådan tråd i dag hade jag själv tänkt samma sak som andra. Men det finns säkert också fler där ute som inte sett räkor. Min familj åt aldrig räkor så hur ska man veta? Vi är från Norrland och åt i stället renkött. Alla har olika uppväxt

Hanna är glad att hon kunnat glädja andra.
Hanna är glad att hon kunnat glädja andra.

Sambon är kock: Trodde jag skämtade

Nära och kära har haft svårt att tro att det är hon som ligger bakom inlägget när hon berättat det. Hennes sambo, som är kock, kom hem en dag från jobbet och berättade att kollegorna skrattat åt räktråden.

– Han trodde jag skämtade först när jag sa att det var jag. Han frågade det alla frågar: Hur jag menade med inlägget hur jag inte kunde förstå att det var oskalade räkor?

Numera äter Hanna räkor igen – skalade som oskalade. Hon tycker det är roligt att folk har roats av hennes fråga.

– Det är kul att folk har haft glädje av min tråd och att de har skrattat åt det. Det är något som jag gärna bidrar med, speciellt i dessa tider.

Kommer du lyxa till det extra i helgen? Chatta med oss!

Skriv inlägg

 • User photography

  Bjuder mannen på italiensk date här hemma 🥗🍽

  Maria

 • Mysa med min älskling och äta god mat. Vara ute en del om vädret tillåter.Kämpa alla där ute och var rädda om varandra !! Kram

  Anna Nordström

 • Dags att ta ut husvagnen, ut i skogen och kanske lite fiske. Sen sitta och mysa i vagnen med nåt gott att dricka och lite kortspel.

  Åsa

 • Hängde också på familjeliv på den tiden och minns inlägget. Fy fan så kul det var 😂😂 oldie but Goldie. Ikväll blir det jobb sen får vi se.

  Emma

 • Kyckling o rödvin o Beck-filmer maraton🇫🇮🇸🇪🇫🇮🇸🇪🇫🇮🇸🇪

  Filip från Helsingfors🇫🇮

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.