Gravid

presenteras av

Emelie fick läkarråd som höll på att kosta hennes barn livet

Läkaren trodde att hon hade drabbats av uteblivet missfall

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Läkarna trodde att Emelie Jonsson, 25, drabbats av uteblivet missfall och hon fick rådet att ta ett läkemedel för att avsluta graviditeten. Emelies magkänsla sa dock något annat, och för sex veckor sedan födde hon en dotter. Nu har hon anmält händelsen till IVO.

– Jag tycker att det är för jävligt, det är hemskt, säger hon.

I början på året sökte 25-åriga Emelie Jonsson från Järbo i Sandviken vård då hon var förstoppad och hade jätteont i magen. Hon fick göra ett graviditetstest och det visade sig att hon var gravid.

Men problemen fortsatte och hon fick ondare i magen. Efter att ha kontaktat 1177 fick hon besöka Akademiska sjukhuset i Uppsala för att undersökas. Där misstänkte läkarna att det rörde sig om ett utomkvedshavandeskap. Men efter en rad kontroller ändrade de uppfattning, och misstänkte i stället ett uteblivet missfall. Detta för att de bland annat inte uppfattade någon hjärtaktivitet hos fostret.

– Jag blev ju ledsen, jag var i och för sig mest ledsen hela tiden när de kom med olika besked. Jag som först hade tänkt att jag skulle utredas för endometrios för att jag hade svårt att bli gravid. Sen var jag plötsligt gravid och sen blev det så där.

Läkarna trodde att Emelie drabbats av uteblivet missfall.
Foto: Privat
Läkarna trodde att Emelie drabbats av uteblivet missfall.

Rekommenderades att avsluta graviditeten

Men det var något som inte kändes rätt, menar Emelie. När de mätte hennes hormonvärde så steg det hela tiden som det ska göra när man är gravid.

– För mig kändes det konstigt att det steg trots att de trodde att det var ett missfall.

En läkare rekommenderade Emelie att ta Cytotec, ett läkemedel som skulle avsluta graviditeten. Emelies magkänsla sa att hon inte skulle ta det, i stället bokade hon en tid på Gävle sjukhus. Där kunde man se att hon var gravid.

– Jag blev ju chockad i och med att de sagt något annat på det andra sjukhuset. Och jag blev ju jätteglad av att höra att graviditeten var normal.

För sex veckor sedan födde Emelie sin dotter Othilia. Hon är glad att hon lyssnade på sin instinkt, för hade hon lytt läkarnas råd hade Othilia inte funnits i dag.

– Det är hemskt att tänka så, att det hade varit ett friskt barn jag hade tagit bort.

1 av 4 | Foto: Privat
Läkaren rekommenderade Emelie ett läkemedel för att avsluta graviditeten.

Har anmält händelsen

Händelsen påverkade henne under graviditeten. Hon har fått uppsöka en psykolog för att hon har mått dåligt.

– Jag mådde jättedåligt och var väldigt upprörd över hur det hade gått till. Det var ingen bra start.

Hon har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Det som är skrämmande är att de ville sätta mig på Cytotec för att de tror att det är något, inte för att de vet. Jag var i vecka sju och då är det svårt att se hjärtaktivitet. Då kanske man ska avvakta ett tag till och inte sätta en person på Cytotec. Jag tycker att man ska vara säker på att det är ett missfall, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är för jävligt, det är hemskt. Jag hoppas inte det är någon annan som kommer vara med om det. Det måste finnas andra rutiner tycker man.

Sjukhuset: Ska göra en utredning

Till SVT, som uppmärksammat händelsen, säger Gudlaug Sverrisdottir som är överläkare i gynekologi vid Akademiska sjukhuset, att de inte kan kommentera det enskilda fallet.

– Jag har inga detaljer i fallet. Men det kan vara svårt tidigt i en graviditet att bedöma med ultraljud. Det kan röra sig om bara några dagar där man ser en liten fosterplatta med hjärtaktivitet.

De kommer att göra en ordentlig utredning om hur rutinerna sett ut och om de behöver ändras när de fått mer detaljer, menar hon.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY