Så mycket lägger föräldrar på julklappar

Ekonomen: ”Det är inte rimligt att behöva låna pengar”

Publicerad 2021-12-18

Hur mycket ska man lägga på julklappar till sina barn?

Rose-Marie har inte råd med julklappar till sina barn.

Matilda ger sitt barn julklappar för 3 000.

Hur mycket pengar är egentligen rimligt att lägga?

– Enligt min erfarenhet så är barn i familjer med sämre ekonomi medvetna om att inte önska sig så dyra saker, säger Sharon Lavie, sparekonom.

I år kommer svenskar handla julklappar för 21 miljarder, enligt Svensk Handels prognos. Det motsvarar cirka 3 150 kronor per person. Det är ett något lägre belopp per person än förra julen.

– Vi har ingen specifik siffra för gruppen föräldrar men vi kan se att konsumenter i åldersgruppen 26–35 är de som köper allra störst andel av julklapparna på nätet. Sju av tio säger att de kommer att köpa majoriteten av julklapparna online. En trolig förklaring till detta bedömer vi är att många i gruppen har små barn och begränsat med tid, att klicka hem önskelistan är helt enkelt effektivt, säger presschefen Hans Tjernström i ett mejl.

Aftonbladet frågade i en Facebookgrupp hur mycket pengar föräldrar lägger på julklappar till sina barn. Här är ett urval av svaren:

Rose-Marie

”Har 5 barn, det är åttonde julen i rad som jag inte kan köpa något åt dem. Det beror på att jag bara gått på lägsta aktivitetsstöd och nu är inne på andra året på min sjukskrivning. Jag önskar jag hade råd kunna ge mina flickor en liten julklapp var”.

Charlotte

”Vi har en snart femåring. Antalet paket varierar beroende på vad hon önskar sig. Skulle tippa på att vi lägger ungefär 2 000–2 500 kronor på julklappar till henne”

Nathalie

”I år har jag köpt julklappar för sammanlagt 350 kronor till min femårige son och det är ungefär den summan jag lägger på julklappar till honom varje år. Det brukar bli 4-6 paket totalt. Jag har aldrig haft särskilt mycket pengar, vilket innebär att jag inte har så höga krav på prylar eller har en massa stora utgifter. Min son blir nöjd om han får kopior av kända leksaker och glad för minsta lilla”.

Matilda

”Vi har ett barn. Vi har lagt ska cirka 3 000 på julklappar. Två dyrare sen några mindre klappar. Vi delar hälften, 1 500 var. Jag som är student har lagt undan några hundralappar varje månad för att det ska funka”.

Natalie

”Vi har en son på 1,5 år, han får julklappar för cirka 2 200 kronor. Det blir 14 julklappar totalt. Det är rätt tacksamt nu när han är liten och varje sak inte kostar så mycket. När han blir äldre blir det garanterat inte lika många julklappar men garanterat dyrare”.

Expertens tips: Så ska du tänka kring julklappar

Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

Hur mycket är rimligt att lägga på julklappar på sina barn?

– Det är svårt att säga en exakt siffra såklart, men fundera själv på vad som är rimligt. Varje familj måste utgå från sin egen ekonomi, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.

– Det är inte rimligt att behöva låna pengar till julklappar. För det första är det som att skjuta sig själv i foten ekonomsikt. För det andra så lär du ut det till dina barn.

I stället för att låna är det bättre att förklara för barnen hur den ekonomiska situationen ser ut. Kanske att ni prioriterar att göra något kul tillsammans på sommaren, i stället för att köpa prylar.

– Små barn förstår inte konceptet pengar på samma sätt som äldre gör men de kan ändå ha en känsla för om föräldrarna har råd eller inte. Min erfarenhet säger att barn i familjer med sämre ekonomi är medvetna om att inte önska sig så dyra saker.

Mindre barn nöjer sig med billigare leksaker medan större barn kan önska sig dyrare prylar. Och det kan inte alla familjer matcha ekonomiskt.

– Ett tips är att barnet kan få ett bidrag till det de önskar sig. Föräldrar kan bidra med en del och så kan eventuellt mor- eller farföräldrar bidra med en annan. Det är inte säkert att det räcker till det barnet vill ha, men det är en början på att uppnå målet.

Så bemöter du barnets besvikelse

Om man inte kan leva upp till barnens förväntningar på julklappar på grund av ekonomin, hur ska man förklara för barnet och bemöta eventuell besvikelse? 

– Det är ingen idé att förneka dem att vara ledsna, säg i stället: ”Jag förstår att du är besviken och ledsen men jag har verkligen gjort det bästa utifrån min ekonomi, vi kan tillsammans nå målet så att du får det du önskar dig”. Du kan exempelvis föreslå att ni kan hjälpas åt att titta på second hand. Eller uppmuntra dem att spara sin månadspeng, för att nå målet. Att spara själv kan ge stärkt självförtroende och skänka mer glädje än om man blir överöst med saker, då man inte känner samma längtan.

– Sedan kan upplevelser med familjen, som inte behöver kosta pengar, fylla ut känslan av öppna julklappar.

Besvikelsen kan även uppstå i familjer med god ekonomi. Då är det bra att sätta rimliga gränser för julklappar. Enligt Sharon är det bra att ha en diskussion innan julafton så att man inte köper för mer än den satta summan.

– Tänj inte på dina principer och håll dig till det som är sagt. Man kanske kan sätta en summa på 1 000 kronor. Om barnet önskar sig något som kostar mer får det spara på egen maskin. Så att man inte bara köper för att barnet ber om det. För hur mycket använder barnen egentligen grejerna som de fått.

– Du kan även be ditt barn göra en prioriteringslista. Om det vill ha en dyrare pryl än vad som är bestämt kan de i stället få ett bidrag.

Har man äldre barn är ett tips att man i stället bestämmer att var och en köper en julklapp som man lottar ut sinsemellan. På så sätt får alla något, och ger något.

– Det är tanken som räknas. Dessutom tycker jag att julen handlar om att umgås och att vara tillsammans och inte att få julklappar.

Firar du jul ihop släkten? Då kan gränsen för julklappar se olika ut i familjerna.

– Då kanske barnen kan öppna merparten av klapparna hemma innan man ses, eller efter. Bestäm att varje barn endast får öppna en-två på plats, så att inte det ena barnet sitter med 20 julklappar medan den andra får betydligt färre.

Sex dagar kvar till jul – har du köpt alla dina julklappar?

Eller har du panik?

Dela med dig om dina tips – eller ropa på hjälp!

Denna chatt är stängd.

  • Aleksandra Wojcik
    18 dec 2021

    Wow, vad roligt att så många av er ville chatta med oss och dela med er av tips och tankar! Nu stänger vi chatten för den här gången. Tusen tack!

    Ha en fortsatt fin lördag ❤️

  • 18 dec 2021

    Spara under 12 månader så räcker det till julklappar och julmat. Så gör jag.

    Ann
  • 18 dec 2021

    Enligt senaste granskningarna går endast ca 4% av det Giving People samlar in till direkt välgörenhet. Resten går till administration och en stiftelse. Dessutom saknar de 90-konton vilket innebär satt de inte kontrolleras på samma sätt som ex radiohjälpen eller motsvarande

    Anna Dejerud
  • 18 dec 2021

    Min familj har bestämt att inte köpa julklappar i år.Skööönt tycker alla!

    Anita Rajala

    Skönt att ni är överens!

    Erica Fält
  • 18 dec 2021

    Mina barnbarn får för tre hundraär .man fattig pensionärså kan man ju integöra sig skuld satt för det är jul ,jag tror attbarnen oftast för står det

    ANITA

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln