Mejla

Nina Campioni

Det är varje kvinnas rätt att bestämma om hon vill amma eller inte

Vi stör oss på dem som ammar för länge, vi chockas av dem som inte ammar alls

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Vi blir förbannade på dem som störs av amning och samtidigt pratar vi bakom ryggen på dem som släpper brösten fria. Herregud, varför är vuxna så förbannat barnsliga?

Att amma eller inte amma. Frågan är ständigt het och upprör upprörande många. Antingen ammar man eller så ammar man inte. Det borde kunnat vara en punkt där.

Men icke. Eftersom vi älskar att uppröras, irriteras, chockas, äcklas och allt annat som gör livet surt så sätter vi inte punkt där. Vi bråkar hellre. Vi stör oss på dem som ammar för länge, vi chockas av dem som inte ammar alls. Vi blir förbannade på dem som störs av amning och samtidigt pratar vi bakom ryggen på dem som släpper brösten fria. Herregud, varför är vuxna så förbannat barnsliga?

 

Nya rön från WHO säger att de som inte får bröstmjölk som barn löper större risk för övervikt. Detsamma gäller allergier. Och så får de sämre immunförsvar. Eventuellt kommer barnen tappa sina ben innan de fyller fem. Ja, säkert blir de narkomaner på kuppen. Om de inte hinner starta ett nytt världskrig först. För det vet man ju hur det blir med dem som inte får ammas ordentligt.

 

Ok, skämt åsido. Även jag tror att bröstmjölk ÄR det bättre alternativet om man nu har lyxen att välja. Här litar jag ändå lite på min egen magkänsla (och viss forskning) – jag tror att man får vissa ruggigt bra grejer med bröstmjölken som är svårt att uppbåda på konstgjord väg.

MEN därmed inte sagt att alternativet är lika med barnmisshandel, som så många verkar tycka (vad är det för fel på er?) eller att man ska skulle vara en sämre mamma för att man inte ammar sina barn. En del väljer att inte amma och vet ni vad, det är varje kvinnas rätt att bestämma över sin egen kropp. Konstigt att det ska behöva påminnas.

Genom min podd både träffar och hör jag många kvinnor berätta om hur dåligt de har mått av att amma och jag hör lika många mammor och vänner som helt enkelt inte har fått igång amningen trots att de inget hellre velat. Det funkar bara inte. Och då fått käftsmällen “inkompetent mamma och kvinna” slängd som en blöt lavett rakt i ansiktet. För att vara en riktig kvinna och mamma är tydligen kopplat till läckande bröst.

Det räcker tydligen inte att man precis genomgått det största en levande människa kan förmå att göra – nämligen utveckla en helt ny varelse inom sin kropp och sen föda ut ett barn genom snippan och sen älska, utveckla, lära och fostra denna nya människa resten av livet. Att bära ett barn. Det kvinnligaste en kvinna kan göra alla kategorier. Nej men det räcker inte serrni. Man ska minsann kunna tillverka mat som en maskin utan gnäll också. Annars är man minsann ingen riktig kvinna. Give us a break säger jag bara.

 

En del väljer att inte amma heltid för att man ur ett jämställdhetsperspektiv vill ge sin partner lika stor chans att mata sitt barn och skapa ett band tidigt mellan barn och förälder. Även det är väl ett superfint tänk och den som blir provocerad av något sådant måste ju på allvar vara ute efter att mucka med vad som helst som rör sig?

 

Nej, amma om du kan och vill. Och går det inte eller vill man inte så mata ditt älskade lilla barn med en flaska istället. Håll ditt barn nära och ömt. Se det äta, se det rapa, se det växa. Säg att du älskar hen och krama hen ömt. För vet du, det är det enda som verkligen betyder något.

 

Och till alla er som anser att de har rätt att lägga sig i hur andra människor sköter sina liv (inom lagens ramar) säger jag bara – chill the fuck out!

Publicerad:

Spädbarn

presenteras av

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY