Så dyr är terminsstarten för föräldrar

Undersökning visar vad skolstarten kan kosta

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolbarn | Family

Skor, kläder och annan nödvändig utrustning. För barnfamiljer kan skolstarten bli en dyr historia. En ny undersökning visar hur mycket föräldrar planerar att lägga per barn inför terminsstarten.

Snart börjar skolan för många igen och för vissa kräver terminsstarten nya saker som kläder, skor och annan utrustning. För en del familjer kan inköpslistan bli en kostsam historia. Enligt en undersökning som Blocket gjort i samarbete med Kantar Sifo planerar föräldrar till barn i åldrarna 6–17 att köpa saker för i snitt 1 500 kronor per barn.

– Ju fler och ju äldre barn, desto dyrare riskerar det att bli. Men det behöver inte göra så stora hål i plånboken. Om man tänker begagnat först istället för nytt kan man komma undan mycket billigare, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket, i ett pressmeddelande.

Skolstarten kan bli en dyr historia.
Foto: TT
Skolstarten kan bli en dyr historia.

Den som köper sina saker begagnat kan dock komma undan billigare, i regel kostar det begagnade alternativet endast en tredjedel av nypriset enligt Blockets jämförelse. Samtidigt uppger varje barnfamilj med barn i ålder 2–17 år att de har saker hemma för barn som inte längre används.

– Många familjer engagerar sig för att minska sin belastning på miljön och klimatet. Ett enkelt sätt är att kontinuerligt rensa garderoben och sälja sånt som kan komma andra till bättre användning. Det skapar glädje för köparen samtidigt som man är med och bidrar till en mer hållbar framtid, säger Linnéa Aguero i pressmeddelandet.

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes under tidsperioden 26–31 juli i Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel. Totalt gjordes 1 000 intervjuer in bland föräldrar till barn i åldersgrupp 2–17 år.

 

Mest sökt på Blocket inom barnkläder och skor de senaste 30 dagarna

  1. Skor

  2. Klädpaket

  3. Regnkläder

  4. Overall

  5. Gummistövlar

  6. Flytväst

  7. Stövlar

  8. Märkeskläder

  9. Kostym

  10. Jacka

PODD: Därför är svenska kronan rekordsvag

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om krisen för den svenska kronan, och vad det kan innebära för din privatekonomni.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY