Bea har förbjudit sina barn att använda sociala medier

”Barn ska vara barn”

Uppdaterad 2021-10-28 | Publicerad 2021-10-23

Kränkningar på sociala medier har blivit vanligare bland yngre.

För att skydda sina barn har mamman Bea förbjudit sociala medier.

– Jag vill inte bara skydda mina barn från att bli drabbade, utan också från grupptryck och att göra någon annan illa.

En granskning av Sveriges Radio visar att kränkningar i sociala medier blivit vanligare bland yngre barn. I en enkät om digitala kränkningar som cirka 1000 rektorer över hela landet svarat på, uppger drygt 600 låg- och mellanstadierektorer att problemet krupit ner i åldrarna de senaste åren. Främst sker kränkningarna på sociala medier.

En som förbjudit sina barn att använda sociala medier är Bea Myrzell, något P4 Dalarna uppmärksammat. Hon är mamma till tre barn: En tioåring, en sjuåring och en sexåring.

– För det första så finns det en åldersgräns för sociala medier. Dessutom vill jag skydda dem från mobbning, kränkningar och grooming.

– Barn ska vara barn, det är viktigt för mig. Enligt mig är barn ett barn som cyklar, är aktiv och leker med sina vänner. För mig är mobilen och sociala medier inte en leksak, jag har alltid tyckt så.

Enligt henne är barn inte mogna nog att använda sig av sociala medier.

– Det är mycket kränkningar, mobbning och elakheter som sker där. Och barn har lätt att falla för grupptryck, och förstår inte konsekvensen av hur hårda ord kan drabba andra. Jag har svårt att förstå varför barn ska syssla med vad som enligt mig är tonårs- och vuxenappar. Ska man använda sig av sociala medier ska man ha med sig en ryggsäck med rätt värderingar och kunna visa hänsyn och respektera andra.

Bea med sina tre barn.

Beas äldsta dotter har en mobil med kontantkort, så utanför hemmet går det inte att använda internet på den.

– Hon har den som en säkerhet för att kunna ringa om det är något. Hon har även en surfplatta, men vi har installerat föräldralås så barnen kan inte ladda hem en app utan att vi förälder godkänner det.

Dottern har dock nämnt att hon skulle vilja ha vissa appar.

– Men vi har haft ett ärligt och öppet samtal om det och hon förstår vår ståndpunkt. Vi har pratat om vad som händer på sociala medier och utsattheten som finns.

– Jag vill inte bara skydda mina barn från att bli drabbade, utan också från grupptryck och att göra någon annan illa. Jag vill få den att förstå varför de ännu inte är mogna nog att hantera sociala medier.

Har du tänkt att de riskerar att hamna utanför om kompisar har sociala medier?

– Ja, visst har tanken slagit mig. Men det är inte på sociala medier de skapar viktiga vänskapsrelationer eller blir trygga i vem de är. Det är inte på sociala medier som de ska få en bekräftelse på att de duger, är bra, roliga eller snygga – utan det är i det verkliga livet och i fysiska relationer. Jag tror inte att sociala medier skapar tryggare barn, snarare bidrar de till dålig självkänsla.

Tror du att filter på Instagram kan bidra till dålig självkänsla?

– Ja. Ett barn förstår inte vad som är verkligt och inte, och det är då lätt att de börjar jämföra sig med andra.

När den äldsta dottern blir 13 år kommer sociala medier-appar som Snapchat, Instagram och Facebook vara tillåtna för henne, enligt den satta åldersgränsen. Men det innebär inte att Bea kommer att tycka att det är fritt fram för henne att använda dem.

– Om hon inte kan visa att hon har respekt för andra, är snäll mot vänner och har goda värderingar så kommer jag tycka att hon inte är redo för sociala medier. Man ska visa i det verkliga livet hur man är mot andra människor, jag kan inte berömma ett dåligt beteende.

Blir andra provocerade av ert förhållningssätt?

– Ja. De tycker att jag hämnar min äldsta i hennes tekniska utveckling, och menar att hon kommer få en chock när hon är 14 år som inte kan hänga med i trender.

– Men det tekniska lär sig barn i skolan, de behöver inte Facebook, Tiktok eller Snapchat för att utvecklas tekniskt.

Bea har förbjudit sina barn att använda sociala medier.

Beas råd till andra föräldrar

  • Prata med andra föräldrar

– Nu när det är så pass vanligt med sociala medier bland unga är det bra om föräldrar pratar med varandra på exempelvis föräldramöten, för att komma fram till en balans för hur barn ska använda sina mobiler.

– Prata även med den andra föräldern, om ni är två om vårdnaden – även om ni har separerat. Och prata med nätverket runt omkring er, släkt och föräldrar till barnens bästa vänner.

  • Ta ansvar som förälder

– Det är inte skolans jobb att diskutera vad som är okej och inte på sociala medier, det är föräldrars jobb. Skolan har tagit ett stort ansvar när de egentligen hade kunnat lägga tiden på annat. Sociala medier hör till fritiden, det är vi föräldrar som ska ge barnen kunskap om hur man behandlar andra människor.

  • Prata med ditt barn

– Ha en öppen och sanningsenlig dialog. Berätta om vad som kan hända. Barn förstår mer än vad man tror.

  • Installera föräldralås

Experten: Lyssna på barnen

Hanna Thermaenius är barnpsykolog på Rädda Barnen.

Hanna Thermaenius är barnpsykolog på Rädda Barnen. Här ger hon deras syn på förbud och vad man kan tänka på som förälder när det kommer till sociala medier.

Är det ett bra sätt att förbjuda barn att inte använda sociala medier-appar?

– Det beror på vilken ålder barnen är i och vad det är för barn, en del barn kan behöva ett förbud. Men Rädda barnens generella råd är att vara försiktig med förbud. I stället kan man försöka prata med barnen och fråga hur de vill använda sociala medier och varför de vill ha det. Går det att komma fram till någon trygg kompromiss? Med det sagt så känner ofta föräldrar sina barn bäst och vet vilka gränser just de behöver.

Risken med förbud, framför allt när det gäller lite äldre barn, är att de inte vågar prata med dig som vuxen om de exempelvis skulle använda sociala medier i smyg och något händer, enligt Hanna Thermaenius.

Vad finns det för generella råd till föräldrar när det kommer till sociala medier?

– Det viktiga är att prata med barn redan i tidig ålder om nätet. Var tydlig med hur du använder sociala medier och hur du tänker. Ha även resonemang kring vad som är lagom och vilka risker som finns. Och visa att barnet alltid kan komma till dig som vuxen, även om de själva har gjort något som de vet inte är bra.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu