Gravid

presenteras av

P-piller för män testas fram av forskare

Undersöker preventivmedel för män

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Snart kan det bli så att män kan få ett alternativ till kondomer. Ett hormonellt preventivmedel för män har nämligen klarat de första testerna, meddelar forskare.

– Det finns många preventivmedel för kvinnor. Du har p-piller, du har p-plåster, du har p-ring och du kan ta en p-spruta. För män finns det inga hormonella preventivmedel. Standarden är inte lika för könen, säger Christina Wang som leder forskningen, till Time.

Forskare håller just nu på att testa fram ett manligt p-piller som ska fungera på samma sätt som kvinnans preventivmedel. Pillret har passerat flera initiala tester, enligt forskarna vid Los Angeles Biomedical Research Institute och University of Washington i USA. De presenterade sin forskning vid det årliga mötet för den medicinska organisationen Endocrine society, skriver Time.

Läkemedlet har ännu inte lämnats in för godkännande av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet men Christina Wang, som leder forskningen, säger att det är ett viktigt steg mot ett effektivt manligt hormonellt preventivmedel.

– Det finns många preventivmedel för kvinnor. Du har p-piller, p-plåster, p-ring och du kan ta en p-spruta. För män finns det inga hormonella preventivmedel. Standarden är inte lika för könen, säger hon till tidningen.

Som det är just nu finns endast kondomer som alternativ för män, vilket ibland används slarvigt menar Christina Wang. Detta gör att ansvaret att använda preventivmedel ofta faller på kvinnan. Därmed är varje steg närmare ett manligt alternativ anmärkningsvärt.

Åt p-piller i 28 dagar

30 friska män i åldrarna 18-50 deltog i studien. De tog pillret, som är en blandning mellan testosteron och syntetisk progesteron (en aktiv beståndsdel i p-piller), under 28 dagar i följd. Ytterligare tio män tog placebo-piller.

Forskarna övervakade personernas övergripande hälsa och tog blodprover i början och på slutet av tiden för att mäta hormonnivåerna. Försökspersonerna fick även svara på frågor om deras humör och sexliv. Till skillnad från ett liknande test 2016 så upplevde inga män allvarliga problem eller valde att sluta med pillret på grund av biverkningar. Vissa vittnade dock om mindre symtom som trötthet, huvudvärk och akne – något som kvinnor som tar p-piller kan känna igen sig i. Det forskarna kom fram till genom initiala blodhormon-prov var att p-pillret kan undertrycka både sperma- och testosteronproduktionen tillräckligt för att förhindra graviditet, enligt Christina Wang. Hon betonar att även om fertiliteten hålls tillbaka så kommer inte män att hamna i en ”hormonell obalans”.

– Även om kroppens testosteronproduktion kommer att gå ner, kommer testosteron i pillren göra att mannen behåller lusten, muskelmassan och alla andra bra saker som manliga hormonet gör för kroppen.

Kvinnliga p-piller fungerar på liknande sätt, dock bygger dessa även på en vecka med placebo-piller för att möjliggöra menstruation. Det manliga versionen måste intas varje dag för att hålla spermierna låga.

Ska rekrytera par som ska testa p-pillret

Resultaten är lovade men det behövs mycket mer forskning menar Wang. Hon och hennes forskningsteam kommer att bedriva liknande och mer långsiktiga studier på män. Så småningom ska de rekrytera tusentals par som är villiga att testa läkemedlet i några år för att säkerhetsställa att det är säkert och effektivt.

– Vi måste vara säkra på att det är 100 procent effektivt så att det inte skadar någon.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY