Influensan har nått toppen: men vabruari är inte över

”Finns många andra infektioner”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

Årets influensaperiod har varit extra hård mot barn under fem – och även om influensan har nått sin topp är vabruari inte över.

– Det finns många andra infektioner som skapar vabbande, säger Mia Brytting på Folkhälsomyndigheten.

Vecka 6 nåddes influensatoppen med 1277 laboratorieverifierade fall hos Folkhälsomyndigheten. Vecka 7 var den siffran 1179, nästan alla ärenden var influensa A.

– Det kommer fortsätta sjunka. Det är det vanligaste, i vissa säsonger har vi kanske fått en senare mindre topp när det finns cirkulation av influensa B. Men vi ser otroligt lite typ B så vi tror inte det blir fler toppar, säger Mia Brytting.

Det finns fyra typer av influensa: A, B, C och D. Typ A och B är de som ger upphov till de symptom som anses typiska för influensa.

Det som utmärker årets influensasäsong är det höga antalet smittade barn under fem år.

– Det är barn och personer över 65 som är mest drabbade. Det beror på att den här typen av influensa inte har cirkulerat de senaste åren vilket har lett till att fler barnkullar inte hunnit bli resistenta.

1 av 2 | Foto: Colourbox
Influensen har nått toppen – men än är det för tidigt att pusta ut.

Vabruari fortsätter

Spridningen av influensan tog fart innan jul och hade sin första topp vecka 52. Under jul- och nyårsledigheterna avtog spridningen för att sedan öka igen i slutet av januari.

Betyder detta att vabruari är över?

– Det går inte att säga eftersom det finns många andra infektioner som skapar vabbande. Vi har vinterkräksjukan och rs-virus som fortsätter öka.

Under vecka 6 var det 512 rs-virusprover som var positiva och vecka 7 var det 628.

Det är främst barn under ett år som drabbas av rs-virus och spädbarnen utgör även den grupp som kan bli svårt sjuka av infektionen, i synnerhet de med hjärt- och lungsjukdomar.

För att undvika spridning av rs-virus rekommenderar Mia Brytting att undvika närkontakt med sitt barn om man känner sig hängig:

– Är man själv förkyld eller om det finns storasyskon som är förkylda: pussa inte på barnet. Vi vet inte vad vi har för något, det kan vara rs-virus. Se till att barnet inte suger på leksaker som storasyskonen har och tvätta händerna. Viruset dödas lätt med tvål och vatten.

Enligt den senaste rapporten för vinterkräksjuka som avser vecka 6 fortsätter även fallen av calicivirus att öka.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY