Gravid

presenteras av

Studie: Covid-19 ökar inte risk för missfall

Ny studie om coronaviruset och graviditet

En ny stor studie med 4 004 gravida visar att covid-19 inte ökar risken för att en graviditet ska gå fel.

Enligt Folkhälsomyndighetens råd ska gravida vara extra försiktiga för att inte bli smittade av coronaviruset, särskilt inför förlossningen. Detta för att det finns studier som visar att gravida har något högre risk att bli allvarligt sjuka och att det i sin tur kan innebära en förhöjd risk att barnet föds för tidigt.

Kunskapsläget kring viruset uppdateras dock hela tiden och nu har det kommit en ny studie som visar att covid-19 inte ökar risken för att en graviditet ska gå fel.

I studien, som gjorts vid Imperial College London, ingår 4 004 gravida kvinnor från USA och Storbritannien. De har fött under perioden januari och augusti förra året – alla dem hade misstänkt eller konstaterad covid-19.

Enligt, Christoph Lees, en av forskarna bakom studien, har de upptäckt att covid-19 inte ökar risken för dödsfödsel eller spädbarnsdöd. Inte heller är det mer sannolikt att drabbas av missfall eller att barnet har en låg födelsevikt, skriver Daily Mail.

– Men, vi såg att det fanns ett samband mellan misstänkt eller bekräftad coronasmitta och högre risk för att föda för tidigt, men vi vet ännu inte varför, säger han.

En förklaring till att barn föds för tidigt, enligt forskarna, är att läkare sätter igång förlossningen med rädsla för att barnet eller kvinnan ska påverkas negativt av viruset. Den slutsatsen drar de baserat på att det var färre kvinnor än vanligt som födde spontant, det vill säga utan igångsättning.

Studien går att läsa i sin helhet på den medicinska vetenskapssajten Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.