Gravid

presenteras av

Kemikalie kan orsaka lägre IQ hos barn

Det kan du undvika som gravid

Kemikalien Bisfenol F finns i hårdplast.
Kemikalien Bisfenol F finns i hårdplast.

Svenska och amerikanska forskare har hittat ett samband mellan en särskild kemikalie och lägre IQ hos barn i sju års ålder – de har även en förklaring på varför det är så.

Bisfenol A är en kemikalie som används i plastprodukter. Men då den är skadlig för människor och djur har man börjat fasa ut den, år 2011 blev den exempelvis den förbjuden i nappflaskor.

– Man har i stället börjat byta ut den mot andra bisfenoler, som Bisfenol F, vilka är ungefär lika hormonstörande som Bisfenol A. Bisfenol F är kanske till och med värre, säger Elin Engdahl, forskare i miljötoxikologi vid Uppsala universitet.

Hon är en av forskarna som ligger bakom en unik studie som publicerades på ScienceDirect tidigare i år. I den såg forskarna ett samband mellan höga nivåer av plastkemikalien Bisfenol F under graviditeten och lägre IQ hos barn i sju års ålder. I en ny studie har de kommit fram till varför det är så.

– Det vi såg är att kemikalien ändrar regleringen av en neurologisk gen vilken påverkar utvecklingen av de kognitiva förmågorna.

De såg även att det finns en skillnad mellan könen.

– Vi såg att Bisfenol F påverkade IQ hos framför allt pojkar. Vi ser ofta att hormonstörande kemikalier påverkar könen på olika sätt, och pojkars kognitiva utveckling verkar vara mer känslig för kemikalier än flickors.

”Är skrämmande”

För att komma fram till resultaten studerade forskarna förekomsten av plastkemikalien Bisfenol F i urinen hos cirka 800 gravida kvinnor. Kemikalien fanns hos 91 procent av dessa kvinnor. Sedan mätte de barnens kognitiva förmåga vid sju års ålder.

Barnen som utsätts för högre halter av Bisfenol F i graviditetsvecka 10 har i genomsnitt två enheter lägre IQ än de som utsätts för lägre halter, visar deras forskning. På individnivå märks det inte men på populationsnivå är skillnaderna tydliga.

– Nu drabbas inte alla men vi ser att kemikalier påverkar hur hjärnan utvecklas. Att de finns runt oss och påverkar den neurologiska utvecklingen överhuvudtaget är skrämmande.

Så kan du undvika Bisfenol F

Elin Engdahl, forskare i miljötoxikologi vid Uppsala universitet.
Elin Engdahl, forskare i miljötoxikologi vid Uppsala universitet.

Bisfenol F finns framför allt i hårdplast. Men även i konservburkar.

– Vi får troligen i oss det via mat och dryck, säger Elin Engdahl.

Den som är gravid och vill undvika Bisfenol F ska:

  • Undvika plastprodukter som är i kontakt med mat.
  • Undvika att värma mat i plast.
  • Undvika konservburkar som innehåller mat.

Kemikalien kan även förekomma i kvitton, något som kan vara svårt att undvika.

– Låt inte yngre barn leka med kvitton, säger Elin Engdahl.

Mer om forskningen

Det var tre bisfenoler, Bisfenol A, Bisfenol F och Bisfenol S som forskarna mätte hos 803 kvinnor i graviditetsvecka tio. Vid 7 års ålder undersöktes barnens kognitiva förmåga med ett så kallat WISC-test (begåvningstest).

Det är forskare vid Karlstads universitet, Uppsalas universitet och Icahn School of Medicine at Mount Sinai i New York, som ligger bakom forskningen.

Studien är en del av den större så kallade Selma-studien. I den studerar forskarna om exponering för hormonstörande ämnen tidigt i livet har betydelse för utvecklingen av kroniska sjukdomar när man är äldre. Cirka 2 000 mor- och barnpar ingår i studien och de följs från tidig graviditet och uppåt i åldrarna.

Källa: Forskning.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.