Gravid

presenteras av

Therése fick sitt tredje barn – när hon var 52

”Det är en enorm tacksamhet över att få uppleva det här i den här åldern”

Uppdaterad 2022-05-05 | Publicerad 2022-04-30

”Jag älskar att vara småbarnsförälder nu”.

Längtan var stor, Therése kände sig inte klar med barn.

Så 51 år gammal tog hon tag i saken – nu är hon mamma till en fyra månader gammal bebis.

– Jag älskar att vara småbarnsförälder, i stället för att dricka vin med mina vänner.

Efter att ha satsat på sin karriär, hem och två barn kände Therése Cedergren att hennes längtan efter ett tredje barn växte sig starkare än någonsin.

– Jag hade försökt tidigare, år 2017, men jag fick missfall och blödde så mycket att jag var nära att få blodtransfusion. Där och då kände jag att jag skiter i det.

– Men sedan kände jag att jag inte var klar än. Min biologiska drift var stark och jag ville ha ett till barn.

51 år gammal bestämde hon sig för att kolla upp sina möjligheter, utan några förväntningar. Det visade sig att hon hade en bra äggreserv, och att hon var långt ifrån klimakteriet.

– Då tänkte jag ”let´s do it”.

Vissa var oförstående till Theréses beslut. Vänner sa att hon skulle vara nöja sig med vad hon hade.

– De sa ”ska du börja om igen nu när din dotter är så stor och din son flyttar hemifrån” och ”Nu kan du satsa på dig själv igen, gå ut på krogen, dricka vin och mysa”.

Även barnen, 13 och 21 år, reagerade. Den äldsta Gustav, som pluggar till läkare, respekterade beslutet men tänkte på riskerna.

– Om allt går bra för er ska du vara jäkligt tacksam, sa han. Han var orolig för den medicinska biten kring att vara gravid, inte för om jag skulle orka ta hand om ett barn – han vet vilket energiknippe jag är.

– Isabella tyckte jag var pinsam: ”Nää, du kan inte bli mamma nu”. Hon hade velat ha ett syskon som yngre, men var inte särskilt positiv nu. Det var blandade känslor.

”Var så stolt”

I Sverige är åldergränsen runt 40 år för provrörsbefruktning, IVF. Så den 20 maj förra året åkte Therése till Lettland. Hon vet inte om de använde sig av ägg hon fryst ner tidigare, eller befintliga, men sammanlagt förde man in två befruktade ägg, embryon, i hennes livmoder. Bara sex dagar senare plussade hon på graviditetstestet – flera graviditetstest senare förstod hon att hon gravid.

– Jag tänkte först att det måste vara ett skämt. Sedan kom oron direkt: ”Jahapp, när kommer missfallet?”.

– Jag var helt inställd på att det, jag tog inget för givet när jag såg att hjärtat slog eller att embryot växte. Men i vecka 19 så sa barnmorskan att jag skulle skärpa mig. Alla tester, alla ultraljud, nip- och kubtest såg bra ut.

Therése började slappna av. Under alla sina graviditeter har hon blommat upp, så även denna gång.

– Jag mådde så bra, jag fick så mycket energi. Det är underbart att ha den här magen. Jag ville visa att jag var gravid och var så stolt, folk märkte att jag var glad.

Runt graviditetsvecka 22–23 berättade hon om nyheten för sin arbetsgivare.

– De sa att jag var den de minst trodde skulle komma med det beskedet. Men min arbetsgivare tog det mycket bra, särskilt med tanke på att jag bara haft min tjänst i några månader.

Therése blomstrade upp under graviditeten: ”Jag mådde så bra, jag fick så mycket energi”.

Hon jobbade ända in i kaklet, fram till en vecka innan det planerade kejsarsnittet. I vecka 37 plockades Theréses barn ut, en flicka på 5,7 kilo. Flickan, som inte fått ett namn än utan kallas för ”Bebben”, fördes till neonatal och Therése hamnade på BB. Efter nästan en vecka fick de åka hem.

– Jag var jättetacksam över att allt gick bra. Jag var orolig då hon var så stor som hon var, jag var rädd att hon skulle dö i magen. Jag kunde inte riktigt slappna av förrän hon var ute.

Blev en stor omställning: ”Vad har jag gjort?”

Väl hemma började livet med en liten bebis om igen. För Therése var omställningen till en början stor.

– Helt plötsligt från att vara social så satt man hemma själv med en bebis medan mina vänner pratade om att dejta och ta ett glas vin. Ett tag tänkte jag ”vad har jag gjort?”. Dessutom var sömnbristen en chock, nu när man hade fått sova i flera år.

Nu har dock Therése kommit in i den nya vardagen och hon ser fördelarna med att vara en äldre mamma.

– Jag känner ett större lugn och harmoni. Jag känner mig mer trygg i min föräldraroll och stressar inte lika mycket. Förr var kraven på en själv enorma, man skulle ha en viss typ av kläder, träffa vänner varje dag och storstäda för att imponera på andra mammalediga. Nu kan jag bara ligga ner med min älskade dotter och titta på henne. Det är en enorm tacksamhet över att få uppleva det här i den här ålder.

Hon kan önska att hon börjat försöka tidigare.

– Som yngre såg jag framför mig att jag levde med en man och fem barn, men nu blev det inte så. Det var inte så att jag planerade att bli mamma igen i 52 års ålder, det fanns inte på kartan. Men livet blir inte som man tänkt sig alla gånger.

Har du några farhågor för hur du ska orka att vara mamma längre fram i tiden?

– Jag har inte tänkt på det, om jag ska orka. Jag tänker tvärtom, att hon har gett mig ett nytt liv. Det kan ge så otroligt mycket att bli mamma i den här åldern, jag har fått mycket mer energi. Jag känner mig inte som 52, jag kunde lika gärna varit yngre.

Men visst har åldern en viss påverkan på hur Therése kommer att leva sitt liv framöver.

– Jag har alltid varit en äventyrslysten person, men nu kommer jag vara extra försiktig. Jag kommet att försöka leva extra hälsosamt och sunt. Nu är jag ännu mer medveten om att gå ner i vikt, av hälsomässiga skäl. Jag har ensamt ansvar över en liten människa och är extra medveten på något sätt.

”Bebben gör faktiskt att jag känner mig yngre och orkar nog mer än om jag inte skaffat henne”.

”Gör lite ont i hjärtat”

Även om Therése känner sig ung så finns det dem som stirrar sig blinda på siffran, och tycker att det är opassande och själviskt att bli mamma i åldern hon är i.

– Varför är vi så åldersfixerade? Vi är så olika som kvinnor. Det gör lite ont i hjärtat att folk bara ser ålder, och inte ser en som person. Det finns de som är yngre, som är mer trötta än jag är. Jag är van att jobba hårt, om jag nu känner att jag vill lägga den energin på ett tredje barn är det inte det minsta egoistiskt, det är bara av kärlek. När män blir pappor vid 80 bast är det ingen som höjer på ögonbrynen.

Hon tycker att Sverige ligger efter på den punkten, om man jämför med utomlands. Men hon hoppas på en förändring. Nyligen avslöjade Petra Mede, 52, att hon är gravid med sitt andra barn. En annan som fått barn vid 50 är artisten Titiyo. Therese tror att vi kommer att få se fler äldre mammor – hon har själv fått frågor om hur hon gått till väga.

– Sedan är det klart att jag inte heller tycker att man ska bli mamma efter 60–70. Men om man är 49, 52, eller 55 kvittar. Vi måste inse att i takt med att vi lever mer hälsosamt så kommer fler bli föräldrar som äldre. Min farmor var 47 när hon fick sitt sista barn.

–  Man ska skita i vad andra tänker, att man ska leva på ett visst sätt och göra på ett visst sätt. Jag älskar att vara småbarnsförälder nu, i stället för att dricka vin med mina vänner.

Therése har barnasinnet kvar. Hon längtar tills att ”Bebben” kommer att kolla på Babblarna och Astrid Lindgren, och att leka kurragömma.

– Bebben gör faktiskt att jag känner mig yngre och orkar nog mer än om jag inte skaffat henne. Kärleken till henne och mina andra två barn gör mig stark och får mig att må otroligt bra. Jag trodde inte jag skulle få uppleva det igen. Hon var så efterlängtad, hon anar inte hur älskad hon är.

”Bebben”.

Therése tips för dig som vill bli mamma som äldre

  • Kolla upp din äggreserv.
  • Kolla upp din hälsa, gör en regelrätt hälsoundersökning så att du inte tar några risker. ”Jag skulle aldrig gjort detta om det var den minsta fara för mitt liv, jag har ju två andra barn som jag har ansvar över”.
  • Bort med preventivmedlet och bara kör om du har en man, för det är möjligt att bli gravid om du är i min ålder.

Läkaren: Du ska kunna vara frisk och ha ork

Margareta Kitlinski är överläkare inom reproduktionsmedicin på Skånes universitetssjukhus. I en tidigare intervju berättar hon att fler svenska par har svårt att få barn. En anledning är att kunskapen om fertilitet är låg, menar hon.

Vad är riskerna med att vara gravid efter 50?

– Generellt med åldern får vi sämre hälsa, men det beror ju så klart på vad vi utsatt vår hälsa för (dålig kost, bristande motion, rökning, alkohol med mera). Främst ökar hjärt-kärlproblem med ålder som kanske inte ger symptom före graviditeten men kan ge sig till känna vid en belastning som graviditet. Vi vet att man har ökad risk för diabetes och havandeskapsförgiftning samt komplikationer förenade med moderkakan. Vissa studier visar även påverkan på fostret med lägre födelsetillväxt under graviditeten (SGA) som beror på sämre tillförsel av blod och syre till livmodern. Men man ska inte glömma tiden efter förlossningen. Du ska kunna vara frisk och ha ork tills ditt barn är vuxet det vill säga cirka 20 år till

Om man vill ha barn efter 50 - vad ska man tänka på innan man tar det steget?

– Även om överlevnaden för kvinnor är mer än 80 år så säger det inget om vilken livskvalité man har. Det kanske är en utmaning av vara tonårsförälder när man går i pension och vänder man på steken så kan det var tufft för ett barn som precis blivit vuxen att ha en åldrande eller till och med avliden förälder. Skaffar du barn som ensamstående eller med partner som kan vara stöttande. Hur ser ditt sociala nätverk ut? Finns någon som kan ta hand om ditt barn om något händer dig?

LÄS VIDARE

MER OM FAMILY

Therése, 53, är gravid med sitt fjärde barn: Åldern är bara en siffra

Alice, 18, är ensamstående mamma – upptäckte sent att hon var gravid

Emma, 27, trodde hon skulle få ett cancerbesked – var höggravid

Isabelle, 18, sökte vård för magsmärtor – kom hem med en dotter

Melinne, 20, födde barn samtidigt som sin mamma

Sandra, 26, förlorade fyra barn sent i graviditeten – sen föddes Leon

Expertens varning: Följ inte nya gravidtrenden

70-årig kvinna har fött tvillingar: ”Mår toppen”

Tilde, 18, födde barn – visste inte att hon var gravid

Marielle och Per ville ha barn – fick enäggstrillingar

Annika är sjuk i ALS – blev tvåbarnsmamma: Galet och spännande att leva

Therese fick en stroke – när hon födde barn

Sofie, 27, blev gravid trots läkarens ord: Är ett mirakel

Läkarens varning för ”vild graviditet”

Nya trenden: Få orgasm när du föder

122 kilometer till BB – Christine födde sin dotter i hallen

Melek föddes i vecka 22 ner i toaletten – nu är hon tre år gammal

Claudia berättade att hon var gravid – fick inte jobba kvar

Enäggstvillingarna blev gravida nästan samtidigt: ”Blev som vi drömt om”

Elin blev Sveriges yngsta mamma 14 år gammal: Oliwer är det bästa som hänt mig

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Maria drabbades av förlossningspsykos: En blixt från en klar himmel

Frida, 28, hann inte till förlossningen – födde ensam rätt ner i toaletten

Henriette, 40, födde tvillingar – två gånger