Amningen avslutas när barnet smakar mat tidigt

Studie: Redan då ges barnen smakprov

Uppdaterad 2023-01-30 | Publicerad 2023-01-28

Ju tidigare spädbarn får smakprov av mat, desto tidigare slutar de ammas helt.

Det visar en ny svensk studie.

WHO rekommenderar enbart amning av sitt barn till sex månaders ålder och fortsatt delamning i minst två år. Detta för att det är vetenskapligt bevisat att amning har stor positiv påverkan på både barn och kvinnors hälsa.

Men en ny studie från Uppsala och Sophiahemmets högskola visar att nästan hälften spädbarnen fick smakprov av mat redan i fyra månaders ålder. De barnen slutar äta bröstmjölk tidigare, än barn som får smakprov senare.

– Det saknas stöd i forskningen för att införandet av tidigt smakprover innebär några hälsofördelar för barnet eller mamman. Däremot vet vi att amningen har många hälsofördelar för både barnet och mamman. Till exempel skyddas barnet från infektioner under amningsperioden, och både mamma och barn får en minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar säger Eva-Lotta Funkquist, universitetslektor vid Uppsala universitet och barnmorska och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverket ger annat råd

Endast tio procent av alla svenska barn ammas helt och hållet till sex månaders ålder, enligt forskarna. Det kan ha att göra med att Livsmedelsverket, sedan 2011, ger föräldrar bland annat rådet att de kan ge små smakprov från fyra månaders ålder.

De motstridiga råden gör det svårare för mammor som vill amma att få stöd, enligt forskarna.

Eva-Lotta Funquist vill se en förändring i vilka råd man ger, med tanke på vad forskning om amning visar.

– Det är av största vikt att myndigheter i Sverige har rekommendationer som främjar amning, och att de följer WHO:s. Risken är annars att mammor slutar amma tidigare och att både mamman och barnet får en större risk att drabbas av ohälsa, säger Eva-Lotta Funkquist i pressmeddelandet.

Så påverkar smakprov tidigt amningen, enligt studie.

Följ ämnen i artikeln