Gravid

presenteras av

Saras dotter dog innan hon hann födas – sjukhuset anmäls

”Mitt barn skulle ha levt om de undersökt mig ordentligt”

Sjuksköterskan Sara Barzanji, 23, var gravid i nionde månaden när hon åkte in till Karlskrona sjukhus med täta värkar.

Hon var ensam på rummet när barnets hjärta flera gånger slutade slå – men jourhavande läkare gjorde ingenting, säger Sara.

När andra läkare kom in på morgonen var dottern redan död.

Flickan hade fått namnet Medina. Hon var familjens första, väldigt efterlängtade barn. När sjuksköterskan Sara Barzanji, 23 år, fick värkar i nionde månaden ringde hon sin barnmorska och fick åka in till sjukhuset i Karlskrona, där Sara själv jobbar, för kontroll.

Allt såg bra ut enligt CTG-apparaten, som visar barnets hjärtslag. Ett ultraljud bedömde man som onödigt och Sara fick rådet att åka hem igen.

Sara Barzanji, 23, under sin graviditet.
Sara Barzanji, 23, under sin graviditet.

På kvällen kom värkarna tillbaka, mer intensiva än tidigare. Sara mådde väldigt dåligt och hade ont. När klockan närmade sig tre på natten var det bara några minuter mellan värkarna. Sara ringde till förlossningsavdelningen, som sa åt henne att komma tillbaka in om hon mådde dåligt. Väl på plats kopplades CTG-apparaten in igen. Precis som tidigare under dagen såg allt bra ut.

Hjärtat slutar slå

Saras man, som på grund av corona fått vänta utanför förlossningsavdelningen, åkte hem medan Sara lades in. Förlossningen skulle snart börja och Sara var öppen några centimeter.

– Jag var helt själv. Klockan halv sex på morgonen hade jag svåra värkar, jag skulle få en sovdos så att jag skulle kunna sova några timmar.

Plötsligt märkte Sara, som då var ensam på rummet, att barnets hjärta slutade slå.

– Det slog noll. Inget hjärtljud. Sen gick det upp igen, sen slutade det slå. Tre gånger gick det ner på noll. Jag kallade på barnmorskan för att få hjälp – varför slog inte mitt barns hjärta?

Barnmorskan ringde jourläkaren som via telefon godkände CTG-apparatens resultat, berättar Sara. I journalen står det att hjärtslagen var avvikande men sovdosen ordineras ändå. Maskinen kopplades bort helt och Sara somnade, omtöcknad av läkemedel. När hon vaknade klockan åtta på morgonen var hon omringad av läkare som skyndade in henne till en ultraljudsundersökning.

– Åtta personer stod runt omkring mig och en ny läkare som kommit in på morgonen gjorde ett ultraljud. Plötsligt backade läkaren undan och såg chockad ut.

Sjukhuset i Karlskrona.
Sjukhuset i Karlskrona.

När Sara kommit så här långt i sin berättelse tystnar hon. Från att med saklig röst ha berättat, spricker nu rösten. Hennes man lägger en arm om henne medan hon torkar tårarna och sedan fortsätter:

– Läkaren sa att mitt barn dött.

Nekas kejsarsnitt

– Jag fick panik, skrek ut över hela avdelningen. De ringde min man och sa att han skulle komma så fort som möjligt. Han visste inte vad det handlade om så han trodde jag skulle föda och kom in med förlossningsväskan.

I det här läget släppte sjukhuset på coronarestriktionerna. Saras man och parets familjer tilläts komma in på avdelningen.

Sara ville göra ett kejsarsnitt så fort som möjligt.

– Jag var jätterädd, jag hade ett dött barn i magen. Jag ville bara få ut det, men läkarna ville att jag skulle gå hem några dagar för att smälta chocken. Men jag ville inte gå hemma med en död bebis i magen.

Efter flera vädjanden kom till slut en barnmorska till Sara och hjälpte henne förlösa barnet.

Det har nu gått snart tio veckor sedan bebisen dog. Sara har börjat jobba igen som sjuksköterska på sjukhuset där det inträffade.

– Ibland känner jag att tårarna kommer helt plötsligt. Då låter jag det bara rinna, säger hon.

Sjukhuset granskas

Region Blekinge har själva skickat in en Ivo-anmälan, enligt lex Maria. Där står det att Sara skrevs in med besvärligt och smärtsamt förlossningsarbete, att övervakningsutrustningen inte visade normala resultat men att man stängde av apparaten. Någon timme senare gjorde en ny läkare en annan tolkning av övervakningskurvorna och gjorde en akut ultraljudsundersökning. Barnet var då inte längre vid liv.

Bodil Ehn är verksamhetschef för sjukhusets kvinnoklinik. Hon vet direkt vilken händelse det gäller när Aftonbladet ringer.

– Jag kan inte på något sätt föregå utredningen. Vi på sjukhuset har själva bett om att bli granskade och jag vill inte föregå den, säger hon.

Bodil Ehn förklarar att CTG-kurvorna är ett sätt av många för en läkare eller barnmorska att mäta hur barnet mår och bör ses som en del av en samlad utvärdering. Betyder det att tolkningen kan variera, beroende på vilken läkare som är i tjänst?

– Alla läkare och barnmorskor är certifierade och utbildade. Det följer vi på kliniken upp hela tiden, säger hon.

– Men bedömningen under och innan en förlossning kan vara svår. Det är så. Ibland händer det att... det är fruktansvärt tragiskt när det händer, framförallt för patienten men givetvis allihopa. Vi alla vill ha bästa möjliga resultat, säger Bodil Ehn.

Barnets grav som Sara besöker så ofta hon kan efter jobbet.
Barnets grav som Sara besöker så ofta hon kan efter jobbet.

Kunde ha räddats

Till Sara, som varit på flera möten med sjukvårdspersonalen efter händelsen, har läkaren som gav dödsbeskedet sagt att han frågat varför den jourläkande läkaren inte gjorde ett ultraljud efter att CTG-kurvan visade avvikande hjärtslag.

– Han hade svarat att han var trött i huvudet efter att ha jobbat flera nätter. Men jag jobbar som sjuksköterska själv, jag kan inte låta mina patienter lida för att jag är trött, säger Sara Barzanji.

– Läkaren som kom in på morgonen har sagt att barnet kunde ha räddats och verksamhetschefen har sagt att jag borde fått ett akut kejsarsnitt.

– Mitt barn skulle ha levt om de hade undersökt mig ordentligt, säger hon.

 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

”Är väldigt rädd för att föda vaginalt”

Därför används sällan ultraljud under födseln

Kritiserar vården efter sonen Léonels död: ”Han var redo för livet”

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Jazmine blev sjuk i corona – fick akut kejsarsnitt: Sa att de måste få ut henne, annars skulle hon dö

Isabelle födde under förlossningskrisen: Är traumatiserad

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Ebbas barn dog efter mardrömmen: ”Kändes nästan som en våldtäkt”

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Amanda, 31, testades positivt för covid-19 under förlossningen

”Vill inte vara utan min partner en enda minut när jag ska föda”

Assma födde trillingar i pandemin – drabbades av livshotande komplikation

Aylin, 32, födde barn – sjuk i covid-19 och lunginflammation: ”Känns som jag fått en andra chans”

Sonia har förlorat två barn – kritiserar vården: Skrek och grät

”Varför får gravida värkstimulerande dropp vid förlossningen?”

Tatjana födde tvillingar – när hon var sjuk i covid-19

Sara skadades vid båda sina förlossningar – inom loppet av 17 månader

Barn föddes med covid-19 – smittades i magen

Det här gäller för att kunna föda hemma

Slempropp – allt du behöver veta

Asha, 23, var nära att dö efter förlossningen – smärtan togs inte på allvar

48 personer om att föda under pandemin: ”Hoppas ingen annan behöver utsättas för detta trauma”

Sjukhusen om förlossningsvården under pandemin: ”Är inte en önskvärd situation”

Annie, 32, förlöste sin bästa vän på parkeringen – blir gudmor