Mejla

Alexander och Malin Karim

Kära medföräldrar, rannsaka er själva

Lägg ned ert raseri mot julkalendern och folk som köper fel julklappar

Publicerad:
Uppdaterad:

En önskan till alla medföräldrar:

Sluta var så tråkiga och plocka fram självdistansen.

Kära medföräldrar,

Borde vi inte ta denna årets sista månad till att rannsaka oss själva lite. Och med oss så menar vi den föräldrageneration som nu uppfostrar småbarn, mittemellanbarn och stora barn. Har vi inte gått och blivit lite väl bajsnödiga? Tappat det och blivit ja, ska vi säga, så tråkiga att vi knappt står ut själva? 

Vi tänker i synnerhet på det vi kallar julkalendergate 2019. Knappt har den oförargliga historien om tomten och hans värld haft premiär förrän ilskna föräldrar slungar sig med all kraft mot SVT med sitt allra bästa raseri-artilleri. För att, håll i hatten nu, tomten i denna kalender yttrar orden: ”Det här med att föräldrar klär ut sig till mig med kudde på magen urholkar mitt varumärke.” Lite förkortat men typ så. Upprörda föräldrar hörde av sig en masse och anklagade SVT för att ”döda magin som de jobbat så hårt på att upprätthålla”. Vi måste bara sluta. Om barnen klarar av att ta det så klarar vi också av det. Barn varken ser, hör, resonerar eller tar saker på samma sätt som vi vuxna. Och vet ni, den där magin som vi jobbar så hårt på att upprätthålla, den har barnen sett igenom för länge sedan. Om det är någon som jobbar hårt på att upprätthålla något så är det barnen. På att hjälpa oss vuxna att upprätthålla vår naiva tro på att vi upprätthåller magin. Är ni med på glädjetåget? 

Karim skriver om föräldrar som är oresonligt arga
Foto: SVT
Karim skriver om föräldrar som är oresonligt arga

Sedan kommer vi till nästa sak. Julklappar. Vi köper att det inte ska köpas klappar i tid och otid. Att det i vissa fall bara är att byta pengar och att vi absolut måste dra öronen åt oss vad gäller konsumtionshets och klimatångest. Vi gillar Greta lika mycket som någon annan. Men. Du kan inte detaljstyra din omgivning så till den milda grad att du blir arg för att en intet ont anande liten mormor vill köpa lite plastskit till ditt barn i julklapp. Du kan absolut uttrycka en önskan om färre klappar eller om pengar på sparkonto till barnet men du kan INTE gå ut och vara aggressiv för att vissa kanske väljer att inte följa dina rekommendationer utan i stället går ut och köper en gigantisk dinosaurie i grön papier mache. Det kallas väl god uppfostran att då inte få ett raseriutbrott och skälla ut den stackars släktingen utan att istället tacka och ta emot. Det är ungefär som att skriva en önskelista och sen bli förbannad för att du inte får varenda pinal som stod på den. Du kan i stället med fördel lämna över dinosaurien till ett barnsjukhus, ett hem för kvinnor på flykt undan våldsamma män eller någon annan verksamhet som ser glädjen i gåvan som provocerar dig så. Ge vidare istället för att sitta och raljera över stackars släktingar på diverse föräldraforum. De vill dig inget illa, de tycker helt enkelt bara att  det är kul att ge ditt barn en gåva. Så låt dem.

Med tanke på dessa anfall av publikt raseri luras man nästan att tro att vi föräldrar har alldeles för mycket tid över och det vet vi ju av erfarenhet att vi inte har. Så nu släpper vi. Tänk på den du var innan lilla Estrid kom till världen. När livet bara var livet och du gjorde det bästa möjliga av det. Vi vet att det med barn kommer ett stort ”stundens allvar” men vi lovar, magin upprätthålls även med en gnutta självdistans, humor och släpp av kontroll. Låt dinosaurien frodas och tomten ha en kudde på magen. Ni överlever och viktigare än så, det gör även era barn! 

Av: Alexander och Malin Karim

Publicerad:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY