Gravid

presenteras av

Filippa vaccinerades mot covid-19 när hon var gravid

”Det är tråkigt att man inte har tilltro till sjukvården”

Filippa längtade efter vaccineringen när hon var gravid.
Filippa längtade efter vaccineringen när hon var gravid.

För Filippa rådde det ingen tvekan när hon erbjöds vaccination mot coronaviruset. Hon tycker det är synd att så många gravida tvekar.

– Jag har varit mer rädd för corona än för att vaccineras.

Vaccinationstäckningen bland gravida är låg, enligt Folkhälsomyndigheten. För Aftonbladet Family berättar höggravida Linda, som egentligen heter något annat, om osäkerheten hon känner kring vaccinet. Men det finns gravida som resonerar annorlunda. En som valt att vaccinera sig mot covid-19 under graviditeten är Filippa Bräutigam, 30.

– Jag har varit mer rädd för corona än för att vaccineras.

Hon, som är barnmorska till yrket, fick vara hemma från jobbet från början på mars när gravida bedömdes vara en riskgrupp.

– Jag väntade på att vi skulle få vaccinera oss. Jag visste att man vaccinerade gravida i andra länder och hade velat vaccinera mig även om det inte hade blivit en rekommendation för gravida i Sverige.

Den 26 maj fick hon sin första dos. Att Filippa fick den tidigare än andra i sin åldersgrupp hade att göra med att hon var överviktig, en ytterligare riskfaktor utöver att hon var gravid.

– Jag hade aldrig några tvivel, jag var överlycklig.

Hon fick sin andra dos i juni, dagen innan hennes dotter föddes.

– Jag fick lätt huvudvärk vid vaccinationen, i övrigt har jag inte känt några biverkningar.. Min i dag tre månader gamla bebis mår hur bra som helst, och min förhoppning är att hon fått antikroppar mot viruset.

Filippa tycker att det råder en sorglig diskussion i samhället kring vaccinet, och att det gör att många gravida blir uppskrämda.

– Det är tråkigt att man inte har tilltro till sjukvården och de rekommendationer som ges från en forskarnivå. Jag vet ju att gravida har dött i covid-19 och att vissa har tvingats förlösa tidigare på grund av viruset. Vi vet att risken för svår sjukdom är högre för gravida kvinnor, därför kan jag inte förstå varför gravida väljer att inte vaccinera sig. Det är obegripligt.

Hon kan förstå att informationen kan kännas svår att ta till sig men menar att man måste lita på de vetenskapliga beläggen.

– Man ska ha tilltro till sjukvården, det är ingen som önskar någon något illa utan vi förhåller oss endast till den evidens som finns – det vill säga att vaccinet är väl beprövat och att det inte innebär någon risk för den som är gravid eller foster.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.