Gravid

presenteras av

Äggfrysning: Fler kvinnor vill frysa in sina ägg

Behandling och pris för äggfrysning

Publicerad 2021-12-11

Fler kvinnor vill frysa sina ägg.

Metoden har exploderat globalt, i USA ger föräldrar ägguttag i julklapp till sina barn.

– Men det är aldrig en garanti att det blir ett barn i slutändan, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef på Livio fertilitetscentrum.

2012 föddes det första barnet i Sverige efter äggfrysning på kliniken Livio fertilitetscentrum i Göteborg. Det var resultatet av en ett år lång studie på metoden. Sedan dess har intresset för äggfrysning ökat.

– Det första halvåret i år gjorde vi nästan lika många äggfrysningar som hela förra året. Totalt har antalet äggfrysningar ökat med 40 procent på våra kliniker sedan 2020, säger Anna Karin Lind, medicinsk chef på Livio.

Anna Karin Lind, medicinsk chef på Livio.

Än finns ingen statistik på hur många kvinnor totalt som fryst sina ägg i Sverige i år. Men enligt den senaste årsrapporten från nationella registret Q-IVF gjordes 587 äggfrysningar 2019, av dessa var 400 av icke-medicinska skäl. Det är en ökning från 2018 – då gjordes 283 äggfrysningar av icke-medicinska skäl.

Varför har det blivit så populärt?

– Jag tror att det har att göra med att det finns en ökad medvetenhet om att möjligheten finns. Sen kan jag tänka mig att det ökat i pandemin då vi inte kunnat träffa andra som vanligt och folk har fått tid att tänka ”vad är viktigt i livet för mig?”. Men det är bara en spekulation, säger Anna Karin Lind.

Äggfrysning har främst exploderat i ekonomiskt starka storstäder i världen, skriver Dagens Nyheter. Det berättar Thomas Axelsson som är vd för Vitrolife vilka utvecklar produkter och tjänster för provrörsbefruktning, ivf, där äggfrysning ingår. De har sett en ökning av äggfrysningar i början på året som sticker ut. ”I USA får döttrar ägguttag i julklapp av sina föräldrar”, säger han till tidningen.

– Det sker även vid födelsedagar. Det var ett exempel på att det finns situationer där kvinnor som ännu inte hittat en partner, man eller kvinna, har föräldrar som lägger sig i ”livssituationen” och består med kostnad utifall det skulle ta tid att hitta en partner, eller donator. Då kommer insikten om att ålder minskar möjligheten för dessa föräldrar att bli morföräldrar. Att kunna bli förälder eller att kunna bli ”grandparents” är viktigt för många, utvecklar han i ett mejl till Aftonbladet.

Äggfrysning – så går det till

Karin Persdotter Eberg, omvårdnadschef för reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

Att frysa sina ägg innebär att man sparar sina ägg för att ha möjligheten att bli gravid vid ett senare tillfälle, via ivf med donerade spermier eller spermier från sin partner. Innan man plockar ur äggen stimuleras äggstockarna så att fler ägg utvecklas, än bara ett som vid en normal menscykel.

– Man brukar främja den processen med ultraljud för att se vad som händer och justera dosen av hormonet som man ger om det behövs. En erfaren läkare kan i allmänhet anpassa dosen till kvinnans fysiologi, säger Karin Persdotter Eberg, omvårdnadschef för reproduktionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset.

Efter cirka tolv dagar är äggen mogna. Då plockar man ut dem genom att föra in en tunn nål i varje äggblåsa där man suger ut äggen.

– Det är individuellt hur många ägg man kan få ut, det beror på kvinnan och hennes äggstockskapacitet. Men vi siktar på 10–15 stycken.

Efteråt skickas äggen till labb där embryologer identifierar vilka ägg som går att frysa in. Äggen lagras i flytande kväve med en temperatur på minus 196 grader.

– De kan ligga där hur länge som helst om man fyller på med kväve hela tiden.

Hur stor är chansen att bli gravid med nedfrysta ägg?

– Chanserna är goda med de nya metoderna som finns. Ett moget ägg måste tinas och befruktas med spermier, om det utvecklas till ett embryo är det samma chans att bli gravid som vid en vanlig ivf-behandling, säger Kenny Rodriguez-Wallberg, överläkare och forskare i reproduktionsmedicin på Karolinska.

Enligt henne ska man inte haka upp sig på hur många ägg man lyckas få ut, även om studier visar att 15 ägg är ett bra antal.

– Det är känsligt att säga till en kvinna att hon borde ha 15 ägg för att kunna ha en god chans att bli med barn. Hon som har fyra ägg kan lika gärna få fyra barn.

Om man stimulerar äggstockarna för mycket riskerar kvinnan att drabbas av överstimuleringssyndrom. Det innebär att det växer för många äggblåsor.

– Det gör kvinnan sjuk. Det är en balans mellan att vi vill ha ägg men att inte vilja påverka kvinnans hälsa negativt. Vissa kvinnor löper högre risk än andra att drabbas, det krävs hög erfarenhet för att göra denna typ av behandling.

Så mycket kostar äggfrysning

Bilden visar äggfrysning på en klinik i Stockholm som inte nämns i artikeln.

På Karolinska erbjuder de endast äggfrysning, som är offentligt finansierad, till kvinnor som behöver det av medicinska skäl – om de riskerar att förlora sin fertilitet på grund av behandling eller sjukdom. Så den som vill frysa sina ägg av andra skäl får betala från egen ficka.

– Det blir tyvärr en fråga om vad du har för ekonomiska möjligheter. Du kanske behöver göra en behandling flera gånger för att få ut ägg, säger Anna Karin Lind.

På Livio kostar en behandling drygt 30 000 kronor, läkemedel 10 000 kronor och sedan tillkommer 3 000 kronor per år för frysförvaring. Därefter kostar en ivf-behandling cirka 30 000 kronor.

– Men det är aldrig en garanti att alla ägg klarar en upptining, att alla ägg som klarar tining blir befruktade och blir embryon, och att det blir ett barn i slutändan.

Anna Karin Lind tycker att det borde finnas någon typ av subvention för denna behandling. En självstående mamma får exempelvis hjälp av samhället om hon behöver insemnination eller ivf, med donerade spermier. En kvinna som fryser sina ägg och sedan kan använda dessa i stället för donerade ägg, vilket är vanligare ju äldre kvinnan blir, minskar kostnaderna för samhället, enligt Anna Karin Lind.

– Vid äggdonation innebär det ökade risker för både mor och barn, jämfört med när man använder sina egna ägg. Förhållandevis är inte det dyrare läkemedel vid äggfrysning. Men jag förstår att budgeten är begränsad, det är en samhällsfråga.

Därför vill kvinnor frysa in sina ägg

 Kenny Rodriguez-Wallberg, överläkare och forskare i reproduktionsmedicin på Karolinska.

Den typiska kvinnan som kommer till Livios kliniker är storstadsbo, majoriteten i åldern 35–38, och kan jobba med allt från sjuksköterska till civilingenjör. De allra flesta kvinnorna har brutit upp från en relation, ofta för att mannen inte vill ha barn, eller så har de inte en relation och har insett att klockan tickar. De vill helt enkelt förlänga sin fertila period.

– De flesta vill ha barn med en partner. Därför vill man frysa sina ägg till när man är äldre och eventuellt träffar någon. Har man fryst äggen vid 35 så har man fryst tiden kan man säga.

Alla är dock inte lämpade att genomgå äggfrysning.

– Man ska helst ha en tillräckligt god äggstockskapacitet, för att få ut tillräckligt många ägg. Det är knappast värt att frysa in om man bara får ut tre ägg. Alla kommer inte klara en upptining. Man måste ha en rimlig chans om man ska göra det här, vilket de allra flesta har. Det allra viktigaste är att man fryser in sina ägg senast när man är 38 år, sen börjar det bli för sent, säger Anna Karin Lind.

Enligt Karin Persdotter Eberg och Kenny Rodriguez-Wallberg måste även kvinnan vara frisk i sådan mån att hon kan hantera behandlingen, som kan öka risker för blodproppar.

Finns det några risker med att frysa in sina ägg?

– Vid varje typ av ingrepp så finns det alltid risk för blödningar och infektioner men det är mycket sällsynt vid den här behandlingen. Det är just överstimulering som kan vara en risk, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.

Ålder för äggfrysning

På Livio har de dragit en åldersgräns på 40 år. Äldre kvinnors ägg är skörare och klarar frysprocessen sämre – även om vissa kvinnor kan ha en god äggstockskapacitet för åldern.

Vi vill helst inte att kvinnan ska ha fyllt 39. Ju tidigare man gör det desto bättre. Sen tycker jag det är lite tveksamt att en 25-åring ska frysa sina ägg, man ska inte göra en naturlig process medicinsk om det inte behövs, säger Anna Karin Lind.

Även inom den offentliga vården har man en åldersgräns på 40 år.

– Vi vet att kvinnors ägg som finns i äggstockarna är programmerade att försvinna, och det är​ en biologisk process som inte går att stoppa på något sätt. Detta gör att unga kvinnor har många ägg och att antalet ägg minskar med ålder, vilket leder till att kvinnor som är över 35 år har lägre fertilitetspotential, det vill säga färre äggantal. Men det finns individuellt variation och även en del kvinnor 35-39 kan ha en normal förväntat fertilitet, samt det kan finnas yngre kvinnor som har få ägg. Med ökande ålder har även äggen oftare kromosomfel, vilket gör att även kvalité och inte bara antalet är bättre hos kvinnor som är unga, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.