RS-virus hos barn: Symtomen

Så skyddar du barnen mot RS-virus

Publicerad 2021-10-19

RS-virus hos spädbarn. Förkyld eller RS-virus? Det är skillnaden.

Hur vet man om ens barn drabbats av förkylning eller RS-virus? Vad är symtomen? Hur farligt är RS-viruset för spädbarn och när ska man söka vård? Barnläkaren Tobias Alfvén reder ut.

Vad är RS-virus?

RS-virus är en förkortning för respiratoriskt syncytievirus. Både barn och vuxna kan drabbas.

– I de flesta fall orsakar RS-virus bara en förkylning. Men hos de allra yngsta, framför allt bland spädbarn de allra första månaderna, kan det bli en mer allvarlig infektion. Även äldre barn, som har exempelvis underliggande sjukdomar eller hjärtfel, kan bli svårt sjuka.

RS-virus brukar främst cirkulera under vinterhalvåret. Men nu under 2021 har RS-säsongen börjat tidigare än vanligt, dessutom har flera sjukhus vittnat om att det är högt tryck på barnakuterna då flera barn behövt vård.

– Vi har aldrig sett en så här tidig RS-våg på det här sättet tidigare. Just nu har vi fler barn på barnakuterna än vi brukar ha under högsäsong. Vi tror att det har att göra med att vi inte haft RS-virus i omlopp i varken Sverige eller andra länder i och med restriktionerna som funnits under pandemin, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

Hur sprids RS-virus?

RS-viruset sprids på olika sätt, enligt Tobias Alfvén. Det kan spridas via direktkontakt, att man rör vid varandra med händer eller att man till exempel pussar varandra. Det kan även spridas via indirekt kontakt, att du exempelvis tar i ett handtag där det finns RS-virus. Du kan dessutom få droppsmitta på dig, om du är i närheten av någon som nyser eller hostar. Däremot är viruset relativt känsligt för både tvål och vatten och för handsprit så man kan hämma spridningen av viruset genom att vara noga med sin handhygien.

Vad är symtomen för RS-virus? Hur vet man om det rör sig om en vanlig förkylning eller RS-virus?

För de flesta börjar det med snuva och hosta. Blir symtomen värre så kan andningen låta pipig och bli snabbare. De allra minsta barnen orkar inte äta eller röra sig som vanligt.

– Det som ofta skiljer RS-virus från andra luftvägsvirus är att snoret blir segt, när man drar i snoret blir det snortrådar. Att det sätter sig i luftrören på det sättet gör att det blir extra jobbigt att andas för de minsta barnen. Men det är ofta svårt att skilja mellan luftvägsinfektioner av olika virus och det viktigaste är att titta på hur barnet mår, säger Tobias Alfvén.

Hur lindrar och behandlar man en RS-infektion?

Till skillnad från när man insjuknar i bakteriesjukdomar funkar inte antibiotika på virus. I stället får man försöka att lindra symtomen.

Skölj med koksalt

– Det första man kan göra är att försöka hålla näsan så ren som möjligt genom att skölja med koksalt som går att köpa på Apoteket.

Nässug

– Du kan använda dig av en nässug, som också finns att köpa på Apoteket. Men använd den inte för ofta eller för mycket, och var försiktig när du suger i näsan.

Lägg barnet i högläge

– Lägg en kudde under madrassen så att barnet kommer högt med huvudet. Ta även upp barnet då och då i famnen så att det inte bara ligger ner.

Febernedsättande till äldre barn

– Om barnet är äldre och har feber samt verkar ha ont kan man ge febernedsättande, som Alvedon.

Ge mindre mat men oftare

– Om ditt barn inte orkar äta som vanligt får man amma eller flaskmata i mindre omgångar men oftare.

När ska man söka vård för RS-virus?

Som förälder ska man hålla koll på barnets allmäntillstånd, tycker man att ens barn är mycket tröttare än vanligt, och äter dåligt, är det allvarliga tecken. Ett annat allvarligt tecken är andligen, ser det jobbigt ut att andas ska man kontakta sjukvården.

– Börja med att kontakta 1177 och diskutera eller ring 112 om barnet är svårt sjukt, säger Tobias Alfvén.

Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

Hur farligt är RS-virus?

För de flesta som drabbas av RS-virus blir det som en ordentligt förkylning. Men för de minsta barnen, framför allt under tre månader, kan det bli en allvarlig sjukdom där det krävs sjukvård.

– Det är extremt ovanligt att det blir fara för livet när vi har tillgång till modern sjukvård. Men i ett globalt perspektiv så är RS-virus en vanlig dödsorsak i fattiga länder där man inte har tillgång till samma vård som här.

Hur kan jag skydda mitt barn mot RS-virus?

– Just nu ska vi försöka minimera smittspridningen. Är man barn eller vuxen med förkylningssymtom ska man stanna hemma. Fortsätt vara noggranna med hygien, tvätta händerna ofta.

Enligt Tobias Alfvén är det viktigt att försöka skydda spädbarnen, vilka kan bli ordentligt sjuka och behöva sjukvård – något man vill undvika.

– Det är onödigt att gå på en fullsatt buss med sitt spädbarn, eller in i en affär med mycket folk.

– Se även till att eventuella äldre syskon undviker att ha för mycket närkontakt med sina mindre syskon under de första levnadsmånaderna, och ingen närkontakt om de större syskonen är förkylda. Och ordna inte barnkalas om du har spädbarn hemma, det får man vänta med ett tag.

”Hur mycket skyddar amning mot svår RS?”

Jonas F Ludvigsson,  barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet, chattade tidigare med läsarna om RS-virus. Här är några av frågorna han svarade på.

Kan viruset skada fostret om man blir smittad som gravid?

– Jag känner inte till, och tror inte, att RS-virus hos mamman kan leda till missbildningar hos fostret. Däremot kan alla infektioner nog bidra till att sätta igång en förlossning lite tidigare, vilket då leder till att barnet föds tidigare än det annars skulle. Om mamma är så pass sjuk att hon måste vårdas på sjukhus för sin egen RS-infektion, vilket är extremt ovanligt, är det inte omöjligt att det påverkar fostret.

Smittar RS-virus asymptomatiskt?

– Det kan smitta precis innan sjukdomen har brutit ut. Barn kan sedan smitta en tid efter att de varit sjuka även om de har få symptom.

Vår dotter hade RS-virus när hon var två månader, fruktansvärda dagar ... nu är hon snart två år, kan hon få RS-virus igen och i samma svåra grad?

– Ja, hon kan få det igen, men det är väldigt osannolikt att flickan blir lika sjuk en gång till.

Jag har hört att det finns vaccin mot RS-virus, vilka får ta det?

– Det finns förebyggande behandling. I princip berörs dessa: Barn som är mycket för tidigt födda (före vecka 26, och är under sex månader gamla), barn som har svår kronisk lungsjukdom (de som behöver mycket sjukhusvård) och barn med allvarligt hjärtfel.

Jag undrar om du rekommenderar att hålla äldre barn hemma från förskolan (18 månader) en tid innan och efter att syskonet föds och i så fall hur länge?

– Jag kan inte själv rekommendera något (det finns inga medicinska riktlinjer för detta vad jag vet) men jag hade nog själv hållit unga storasyskon hemma från förskolan de första veckorna eller rent av månaderna efter förlossningen. I synnerhet nu när vi har extremt mycket RS-virus i samhället.

Hur länge löper bebisen risk att drabbas av allvarlig RS-infektion, till vilken ålder (om barnet tidigare varit friskt och fullgånget)?

– Det är mycket sällsynt att barn blir mycket svårt sjuka i RS efter två års ålder.

Min bebis var sjuk i drygt två veckor. Snorig, hosta, hög feber och utslag efter febern. Blev sedan symtomfri i en dag. För att sedan bli väldigt snorig igen. Kan RS-viruset bete sig på det sättet?

– Ja, men det är också möjligt att barnet fått en annan virusinfektion ovanpå RS-infektionen.

Hur mycket skyddar amning mot en svår RS-infektion? Är det värt att satsa på att fortsätta amma en sju månaders bebis som börjat äta vanlig mat bara för att få skyddet?

– Jag vet inte hur mycket amning fortsätter att skydda efter just sju månader men jag hade nog fortsatt med amningen även om barnet börjat äta vanlig mat. Flera studier talar för att amning kan skydda mot svår RS. Det är också viktigt att inte röka eftersom rökning hos föräldrarna ökar risken för luftvägsinfektioner hos barn.

Hur lång tid efter att barn visar symtom brukar andningssvårigheter uppstå, i de fall dessa uppstår?

– Oftast inom tre till fem dagar efter att barnet blivit sjukt.

Hur länge smittar RS-virus? Om ett barn åter börjat förskolan efter förkylning men fortfarande har hosta.

– Upp till tre veckor efter att barnet blivit sjukt, men mitt intryck är att barn smittar ganska litet efter att febern och den värsta snuvan är borta.

Hur stor är risken för bebisar som haft RS och bronkiolit att senare utveckla förkylningsastma? Har läst att detta är en risk som finns.

– Det finns en ökad risk. Exakt hur stor den är vet jag inte. Vi ska komma ihåg att förkylningsastma är mycket vanligt även bland barn som inte först får RS.

Jag har en treåring på förskolan och en två månader gammal bebis hemma. Anser du att det ger ett meningsfullt skydd för bebisen att man byter kläder på treåringen efter förskolan eller är det bara på marginalen?

– Det är nog på marginalen.

Texten är faktakollad av Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och Jonas F Ludvigsson, barnläkare vid Örebro universitetssjukhus och professor vid Karolinska institutet.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

MER OM FAMILY

Säsongen för RS-virus har börjat

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Ökad smittspridning av RS-virus – många barn på sjukhus

RS-virus ökar tidigare än vanligt: ”Håll era förkylda barn hemma”

Barnen blev svårt sjuka i RS-virus – här är föräldrarnas vädjan

Stjärtfluss sprids bland förskolebarn: ”Jag förväntar mig fler fall i Sverige”

Då ska du söka vård för förstoppning hos barn

Flera vacciner mot RS-virus testas

Barnläkaren: Så skyddar du ditt barn mot vinterkräksjuka

Nytt läkemedel mot RS-virus på väg att godkännas – då kan det komma till Sverige

Barnläkaren: Vid det här symtomet ska du söka akut vård för ditt barn

Bebisen Agnes drabbades av RS-viruset – hamnade på sjukhus

Barnläkaren: Då ska du misstänka mässling hos ditt barn

Agnes, 4 månader, drabbades av RS-viruset – fick sjukhusvård i flera dagar

Studie: Nyfödda får antikroppar – om mamman är vaccinerad

Fler vill klippa tungbandet på sina barn: ”Ett hårt tryck från föräldrar”

Många barn drabbade av lunginflammation

Barnläkaren om bakterien: Därför blir fler barn allvarligt sjuka

Kikhosta ökar i Danmark – svenska gravida uppmanas vaccinera sig

Nya rådet till gravida: Ta vaccin mot kikhosta

Nytt symtom upptäckt hos covidsjuka barn: ”Kan vara omikron”

Familjen vädjar om hjälp: ”Är du Luddes hjälte?”

Då kan RS-vaccinet vara tillgängligt för gravida i Sverige

Nyfödda Leo lider av dödlig hudsjukdom: ”Ett sista desperat rop på hjälp”