Barnpsykologen om Einárs död: Skakar om på djupet

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-23

Rapparen Einárs död väcker sorg, chock och många frågor.

Barnpsykologen Malin Bergström tycker att föräldrar ska skippa moralkakorna – och lyssna i stället.

– Det värsta man kan göra som vuxen är att låtsas vara mer insatt än man är, säger hon.

I dag vaknade många barn och ungdomar till nyheten om att en av Sveriges största artister skjutits till döds.

Einárs senaste inlägg på Instagram fylls av hjärtan och kondoleanser.

Precis som vuxna reagerar barn och unga olika på den dramatiska nyheten. Men barnpsykologen och forskaren Malin Bergström vid Karolinska institutet, KI, tror att många är chockade.

– Unga blir väldigt rädda och omskakade på djupet av att det här kan hända. Jag tror att det är så med Einár att även om det han gjorde var inom hiphopen så blir det att ”fasen, det är på riktigt. Det hände på riktigt”, säger hon.

För många var Einár en stor idol. Och det är viktigt att barn och unga får sörja.

– Det är ens förebild. Han var 19 år. Man ska ha tolerans för att unga kan behöva sörja, sitta och lyssna på hans musik och tänka på det här. Jag tycker man ska vara ganska följsam och inte vara orolig att de ska fastna i det.

Barnpsykologen Malin Bergström.

Dubbla känslor

Att Einár själv varit inblandad i en kriminell värld gör det hela väldigt komplext, menar hon.

– Rapparna provocerar, de utmanar värderingar som inte delas av vuxenvärlden. Det är den här dubbla känslan, man tycker både att är coolt och häftigt samtidigt som det är fruktansvärt och skrämmande. Det behöver man få resonera och vrida och vända på, säger hon.

Som vuxen bör man vara tolerant och lyssna.

– Så fort man börjar dundra på med moralkakor är man ute ur diskussionen, då kommer ungdomarna bara att prata med varandra. Det är viktigt att vara tolerant, lyssna och ställa frågor för att få förtroende att prata med dem om det.

”Handlar inte om att ha koll”

Teorier om vad som ligger bakom dödsskjutningen sprids snabbt. Det värsta man kan göra som vuxen är att låtsas vara mer insatt än man är, tycker Malin Bergström.

– Det kan man släppa. Det handlar inte om att ha koll på kriminella gäng och vilken rappare som har gjort vad. Jag som vuxen kan ställa frågor, berätta att jag varit med om svåra grejer, trassliga situationer som jag haft olika strategier för att reda ut.

Vad svarar jag om mitt barn frågar varför Einár blev skjuten?

– Det är viktigt att säga ”jag vet inte”. Att det är något alldeles nytt att så många blir skjutna just nu. Men polisen jobbar med det, alla i samhället vill att vi ska kunna göra någonting åt det. Vi bryr oss. Varför just Einár blev skjuten vet vi inte än.

Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad.

Ta oron på allvar

Einár sköts till döds mitt i ett bostadsområde. Händelsen kan stärka oro och rädsla för att man själv, eller ens kompisar, ska bli skjutna. Den oron ska man inte nonchalera.

– Man ska inte säga direkt att ”nej, det är ingen fara, du behöver inte vara rädd”. Fråga vad de är rädda för, när de är oroliga, om du kan hjälpa till. Det är lite svårt ibland att stå ut med att våra barn är oroliga, rädda och ledsna. Det är väldigt hämmande, om vi signalerar sådant slutar de pratar med oss.

Ett sista råd från Malin Bergström till föräldrar är att höja blicken. Alla barn har inte någon att prata med.

– Du kanske har barn som är rädda och ledsna, fundera på hur deras kompisar har det. De kanske vill sitta hela gänget och lyssna på musik och snacka i helgen. Det här tangerar en kriminell kultur och det är jättebra och det finns vuxna som är schysta, finns där och kan lyssna.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu