Tips och råd: Så får du ditt barn att sova själv

Allt om barns sovrutiner: Så får du ditt barn att sova hela natten

Uppdaterad 2020-05-07 | Publicerad 2019-08-20

Sömnsvårigheter är något som många småbarnsfamiljer brottas med. Rubbad sömn under en lång tid kan leda till sömnstörning, med följden utmattade föräldrar och trötta barn.

Här ger Frida Dahlbäck, psykolog med inriktning mot barn, sina bästa sömntips för småttingarna.

– Det är viktigt att markera övergången till nattningen med samvaro och regelbundenhet.

Krångel, skrik och gnäll. Nattningen kan vara allt annat än rofylld och snabbt förvandlas till ett jobbigt moment. När bör man ta till snuttefilten och är det okej att låta barnet sova i samma säng?

Psykolog Frida Dahlbäck vid Nina vårdkedja tar avstånd från sömnmetoder och använder istället regelbundenhet, tidsrytm och samvaro som tre nyckelord.

Hur bör man förbereda sitt barn så att sänggåendet blir roligare?

– Det är alltid bra om sänggåendet för små barn är förknippat med samvaro med en vuxen eftersom små barn njuter av stunder med sina föräldrar. Man kan ha som rutin att gå runt och säga godnatt till övriga i familjen, till ett husdjur och till favoritleksaker medan man släcker ned runt om barnet för att markera övergången till nattningen. Om barnet gillar saga kan det bli en positiv del av nattningen, att sjunga för barnet, lyssna på rogivande eller vaggande musik är exempel på nedvarvande kvällsrutin inför sömnen.

Finns det några sovvanor som är bra att införa?

– Det är bra att ha sänggåendet ungefär samma tid på vardagar och på helger. Har du ett barn som kan sova ut på morgonen på helgen så kan man förskjuta tiden, men många barn är morgonpigga och mår bäst av att få sin sömn regelbundet. Tydliga kvällsrutiner är bra eftersom rutiner ger trygghet och gör världen förutsägbar. Middagssömnen för de små barnen är viktig, sover barnet gott på middagen så banar det väg för en god nattsömn. Man får dock tänka på att barnet inte sover alltför sent på eftermiddagen, exempelvis vid 12 månaders ålder är det bra att väcka barnet senast kl. 15:00 så att hon/han hinner bli trött till kvällsläggningen.

Experten ger råd på hur du ska få ditt barn att sova själv.

Hur ser du på de olika sömn-metoderna?

– Jag avstår från sömnmetoder eftersom en metod kan bli oflexibel om den används på ett sätt som inte passar det enskilda barnet eller föräldern. Sömnsvårigheter är något som småbarnsfamiljer brottas med och även söker hjälp för. Barn är olika och har olika behov av stöd vid sänggåendet, exempelvis har vissa barn lätt att följa en dygnsrytm och att somna vid nattningen medan andra barn är aktiva till sent på kvällen vilket också ställer helt andra krav på föräldrarna. Generellt kan man säga att barn behöver hjälp och vuxenstöd vid sänggåendet för att förknippa sänggåendet med trygghet, förutsägbarhet och nedvarvning. Samtidigt behöver barnet hitta egna sätt att falla i sömn och att utveckla förmågan att självständigt somna om efter en sömncykel.

När ska barn börja sova i egen säng och vad bör man tänka på då?

– Jag tycker inte att det finns någon speciell ålder då barn ska börja sova i egen säng. Om man ammar kan det vara praktiskt för mamman och tryggt för barnet att sova nära. En fördel med att dela säng är att det kan upplevas tryggt för barnet att ha nära till föräldrarna samt att barnet oftast somnar om snabbt mellan sömncyklerna om det finns en förälder i närheten. En nackdel kan vara att man lättare väcker varandra av att sova tätt.

För bara ett par generationer sedan så var det ju vanligt att familjen sov samma rum och delade sängar. Idag har vi ett individualistiskt synsätt och många familjer som jag träffar tycks känna en press på sig att barnet tidigt ska lära sig att sova i egen säng. Jag tycker att det är viktigt att varje familj hittar ett sätt som fungerar för dem och huvudsaken är att alla kan sova så bra som möjligt, även under småbarnstiden.

Hur får man barnet att somna själv?

– De första fyra månaderna har barnet inte etablerat en dygnsrytm, men någonstans mellan 4-10 månader kan man börja införa kvällsrutiner för att barnet ska kunna känna igen mönstret på kvällen. "Lagom" interaktion mellan förälder och barn brukar vara bra att ha i minnet både vid läggning och uppvaknande, själv brukar jag se nattningsproceduren som ett sätt att våga släppa taget om vakenheten successivt genom mindre och mindre beröring, ord, ljud och rörelse. Lägg barnet ner i sängen då det är mätt och lite dåsigt, sitt bredvid och klappa och vyssja. Introducera gärna ett trygghetsföremål i form av en filt eller nalle som barnet kan hålla i. Om barnet vaknar till och blir ledset när det läggs ner så kan barnet behöva komma upp i famnen till dess att det lugnat sig. Sedan kan man pröva att lägga ner barnet igen. Det kan kräva en hel del tålamod från förälderns sida och för att barnet ska få en trygg känsla är det viktigt att förmedla både ett lugn och en beslutsamhet.

Vilka är de bästa knepen för att få barnet att sova hela natten?

– Från ca 2 års ålder har barnet ungefär lika långa sömncykler som vuxna, vilket är cirka 90 minuter. Det innebär att barnet sover längre sammanhängande perioder men att barnet ändå kommer upp i vaket tillstånd flera gånger varje natt. För att barnet ska somna om självständigt så gäller det att barnet hittat sätt att själv återvända in i sömntillstånd. Då behöver man ha tränat på att somna med så lite föräldrahjälp som möjligt, dvs att föräldern successivt minskar insomningshjälpen. Här kan det hjälpa med en snuttefilt, många barn har en napp som hjälp att somna om. Många barn sover som tyngst första delen av natten och har svårare att somna om under senare delen av natten samt morgontimmarna.

Hur mycket ska ett barn under ett år sova?

– Vårdguiden ger bra och faktagranskad information om barns utveckling. Där kan man bland annat se riktlinjer för hur många timmar barn bör sova i olika åldrar, för barn mellan 3-12 månader rekommenderas upp till 17 timmars sömn under ett dygn.

Om sänggåendet och sömnen är ett stort problem, hur bör man gå till väga?

– Det är mycket vanligt för barn under 5 år att ha svårt att somna på kvällen eller svårt att bibehålla sömnen på natten. Det är också vanligt att föräldrar kan utveckla en sömnstörning efter en lång tid av rubbad sömn. Faktorer som kan bidra till störd sömn är tät nattamning, spädbarnskolik, aktiva barn som har svårt med självreglering, stress, allergier, upprepade infektioner. I första hand kan man söka hjälp hos BVC som har stor erfarenhet av sömnproblem. För att få ytterligare hjälp kan man be BVC att få hjälp vidare till barnhälsovårdspsykolog eller barnläkare, alternativt att söka hjälp inom en första linjen-mottagning. Föräldern kan behöva träffa en allmänläkare om det är så att man fått en sömnstörning. Sömn är ju ett av våra basbehov och fungerar inte den så kan vi inte fungera som vanligt efter ett tag. Har man svår sömnbrist så kan man känna en desperat känsla och bli mycket upptagen av att få sova. En första åtgärd kan vara att ta hjälp av varandra som föräldrar eller av en släkting så att föräldern som är belastad av sömnbrist kan få sova ostört ett par nätter.

<div data-tipser-pid="5a1e9a9bb3014306a82aada2" data-tipser-view="compact"></div>

Tips och råd vid nattning

  • Förknippa sänggåendet med samvaro.
  • Anpassa sänggåendet till samma tid både vardagar och helger.
  • Se till att ha tydliga kvällsrutiner.
  • Låt inte barnet sova middag längre än till klockan 15.00.
  • Förknippa sänggåendet med trygghet, förutsägbarhet och nedvarvning.
  • Vid amning är det tryggt för barnet att sova nära.
  • Introducera ett trygghetsföremål i form av filt eller nalle.
  • Vid 2 års ålder har barnet ungefär lika långa sömncykler som vuxna.
  • Barn mellan 3-12 månader rekommenderas 17 timmars sömn per dygn.
  • Ha tålamod.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!