Mejla

Nina Campioni

Vi kollade porrtidningar i skogen – för dagens barn finns porr överallt

Åttaåringen googlade på “stora tutar snuski”

Publicerad:
Uppdaterad:
Nina skriver om hur lättillgänglig porren är i dag och vikten av att vuxna pratar med barnen om samtycke.
Foto: Andre
Nina skriver om hur lättillgänglig porren är i dag och vikten av att vuxna pratar med barnen om samtycke.

FAMILY

Att googla “stora tutar” är kanske ett rätt harmlöst tilltag precis som det var att smygkolla porr i skogen.

Men dessvärre är det en stor skillnad på nu och då.

En kompis upptäckte via Google-historiken att någon i familjen använt hennes dator och googlat på “stora tutar snuski”. Efter en del betänketid och grubblande kom man fram till att denne någon hade velat skriva “stora tuttar snuskig”. Eftersom vännen var ensamstående fanns endast två andra misstänkta. Dottern på tre år och sonen på åtta år. Förfasad insåg hon att sonen börjat leta efter porr och nakna kvinnobröst, åtta år gammal. Och visst är det lätt att få panik, låta rösten inombords skrika så det hörs över hela landet, ta med alla datorer och skärmar till återvinningen och slänga all världens väg. Det hade nog även varit min egna instinktiva handling. Men samtidigt. Jag minns också den gången när jag och mina vänner hittade porrtidningar i skogen vid våra kojor. Kanske var vi i åttaårsåldern. Så spännande det var. Hur nyfikna vi var. Hur vi storögt och lite pirrigt tittade på bilderna. Hur vi förstod men ändå inte. Det hör till att vara nyfiken på kroppar och sex. Det är inte på något sätt konstigt att man vill titta, fastän det kanske känns lite konstigt.

Men, den stora skillnaden på nu och då är tillgängligheten och mängden. Porren finns överallt och hela tiden. Och det råder väl ingen direkt tvekan om att porr är en lika stor industri som den är smutsig. Att googla “stora tutar” är kanske ett rätt harmlöst tilltag precis som det var att smygkolla porr i skogen. Men dessvärre är det inte bara mängden och tillgängligheten som har förändrats. Det är också innehållet. Det är grovt, hårt, rått och många gånger rent våld. Och inte heller sällan är det grovt sex med unga tjejer som i väldigt många fall inte är med i filmen av fri vilja. Och det påverkar.

Och fy fanken vad man som förälder vill stänga ner och titta åt ett annat håll och tänka att det där kommer inte vara något problem för just mina barn. Eller, som i mitt eget fall, drömma om att när mina små barn är stora nog så kommer porren att vara förbjuden eller åtminstone har lyckats återgå till någon slags eggande, erotiska filmer á la Emmanuelle. Ni som minns, ni minns. Men hur troligt är det? I stället ligger det på oss föräldrar – det kan kännas som en nitlott ibland det här föräldraskapet   – att återigen ta snacket. Och gör man det redan från tidig ålder så blir det förhoppningsvis lättare sen. Pränta in “stopp min kropp” och ännu hellre, pränta in att man inte ens ska behöva komma så långt som “stopp min kropp”. Det ska vara en självklarhet att samtycke gäller redan vid att dra någon i håret eller ge någon en rejäl brottarkram. Att respektera varandra, att inse vad som gör ont, att vara ödmjuka mot dem runt omkring oss. Det borde vara en självklarhet för alla, vare sig du är tre, åtta, femton, tjugofem eller sjuttiofem. Så ta snacket. Nu. Inte sen.

Laddar ...

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY