Så undviker du konflikter med barnen om skärmtiden

Regler för skärmtid – så undviker du bråk med ditt barn

Uppdaterad 2019-06-24 | Publicerad 2019-06-23

Så gör du för att slippa bråk om skärmtiden i sommar.

Du vill att ditt barn ska tillbringa sommarlovet med att vara ute och leka – men ditt barn vill helst sitta framför surfplattan. Era skilda åsikter kan leda till konflikter, det finns dock knep som kan förhindra detta.

Sommarlovet är här och för vissa barn innebär det mer tid till att sitta framför surfplattan eller mobilen – till många föräldrars stora förtvivlan.

– Föräldrarna har en bild av hur barnen springer på en sommaräng, gör barkbåtar och sitter och metar på sommaren – medan barnen vill sitta och kolla på sin surfplatta, säger psykologen Anne Grefberg.

Enligt en undersökning från Telenor är det vanligt att föräldrar sätter upp regler för sina barn gällande skärmanvändningen. Undersökningen visar också att reglerna skapar konflikter. Fyra av tio föräldrar uppger att de varje vecka har konflikter med sina barn kring reglerna för deras skärmtid.

Det går dock att förebygga denna typ av konflikter, menar Anne Grefberg som tagit del av undersökningen. Ett bra knep är att som vuxen sänka förväntningar på hur saker och ting ska vara – men också vara tydlig med vilka regler som gäller och utforma dessa med respekt och empati för barnet. För regler i sig är inget dåligt, bara de uppstår med rätt intentioner.

– Alla behöver regler och alla behöver ramar och hålla sig inom.

Så undviker du konflikter om skärmen

  • Vem sätter du reglerna för och varför?

Innan man sätter upp regler för användningen av surfplatten eller mobilen bör man fundera på varför man sätter upp reglerna och för vem. Som det är i dag kommer det råd och tips från olika ”experter” vilket kan leda till att man skapar regler utifrån vad andra tycker är korrekt. Enligt Anne Grefberg bör regler sättas om det är viktigt för familjen – inte för att det ska se bra ut utåt.

  • Fokusera inte på tiden i sig

Det är inte alltid tiden i sig som är problemet när det kommer till skärmanvändningen.

– Enligt en undersökning får barn och unga en stor del av nyhetsuppdateringar och samhällsinformation genom skärmarna. Så går man bara på tidsmåttet begränsar man ju de aktiviteter som man vill att ens barn ska ha, säger Anne Grefberg .

Enligt henne bör man istället fokusera på att sätta gränser för när man inte får titta på skärmen – exempelvis när man äter middag.

– Det är även viktigt att se till att skärmanvändandet inte tar över annat man gör – som att träna eller göra saker med familjen.

  • Var uppfinningsrik

Om man nu inte vill att ens barn ska sitta framför skärmen får man som förälder komma på saker som man kan göra med barnen, menar Anne Grefberg.

  • Involvera dig i ditt barn

Precis som man involverar sig i barnens fritidsaktiviteter som kör och fotboll bör man visa intresse för barnens skärmanvändande. Visa att du bryr dig om vad ditt barn gör online och att det är viktigt. Umgås gärna med ditt barn framför skärmen – kanske kan ni titta på Youtube tillsammans.

– De familjer som har fler gemensamma aktiviteter online har färre konflikter.

  • Reglerna ska gälla hela familjen

Om ni kommer överens om att man inte ska använda mobilen vid matbordet så gäller det alla i familjen, både barn vuxna. Du kan inte ta upp din mobil och säga att ”du bara ska kolla mejlen”.

– Barn gör som vuxna gör inte som man säger.

  • Bestäm konsekvenser

Se till att vara tydlig med vad konsekvenserna blir om ditt barn bryter mot någon regel – och håll dig till dem. Det är bäst att vara rak med vad följderna blir från början så att man inte hittar på något i affekt – konsekvenser som kommer flygande från ingenstans kan tolkas som straff.

– Det enda barnen lär sig då är att föräldern kan vara oförutsägbar och att vara kränkande mot en.

  • Kompensera när det blir rätt

Precis som att det blir konsekvenser när ditt barn gör fel bör denne även få en kompensation när det blir rätt. Kom på en belöning som är attraktivt för just ditt barn, exempelvis att det får välja vilken mat ni ska äta. Genom belöning så förstärks beteenden.

  • Respektera ditt barn – och sänk förväntningarna

När du sätter upp regler måste det alltid ske med respekt för ditt barn och med empati. Du måste har förståelse för att ditt barn växer upp i samtid där våra skärmar är fönstren mot världen. Fundera på om dina förväntningar förhåller sig realistiska till verkligheten.

– Sänk dina förväntningar på vad barnen ska göra under sommaren. De växer upp i en annan tid än vad du gjorde.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu