Gravid

presenteras av

Läkemedelsverket: Säkert för gravida att vaccinera sig mot covid-19

”Barnet exponeras inte för vaccinet”

Publicerad 2022-01-21

Många gravida väljer att inte vaccinera sig mot covid-19.

Studier slår dock fast att vaccinet inte innebär några ökade risker för den gravida, eller det ofödda barnet.

– Jag vill verkligen uppmuntra dig som är gravid till att vaccinera dig, säger Veronica Arthursson vid Läkemedelsverket.

Som Aftonbladet tidigare skrivit om är vaccinationstäckningen låg bland gravida. I en intervju med Family berättar gravida Linda om varför hon inte vågat vaccinera sig,

– Det handlar inte om en generell rädsla mot vaccin. Jag skulle stå först i kön om det bara handlade om mig. Utan det är bristen på information om riskerna och hur kommunikationen till gravida ser ut, som gör att jag känner mig otrygg i att ta det.

”Inga oväntade biverkningar”

Under en presskonferensen på torsdagen gav Veronica Arthursson, enhetschef på Läkemedelsverket, dock tydliga besked till den som är orolig: Det är en hög vaccinationssäkerhet bland gravida.

Enligt Veronica Arthursson har hundratusentals gravida i världen vaccinerat sig mot covid-19. Samtidigt gör man uppföljande studier.

– Utifrån de vaccindata som hittills finns tillgängliga ser vi ingenting som tyder på en ökad risk för komplikationer eller allvarliga biverkningar i den gravida kvinnan jämfört med en icke-gravid.

Hittills har det kommit in 427 rapporter till Läkemedelsverket om misstänka biverkningar hos gravida som vaccinerats mot covid-19. Majoriteten av dessa är av samma typ som rapporteras in av befolkningen som helhet, till exempel huvudvärk, feber, trötthet, frossa och ont i armen.

Det finns en stor säkerhetsgenomgång från USA, där drygt 35 000 vaccinerade gravida har följts upp.

– Där såg man inte några oväntade eller avvikande biverkningar hos den gravida kvinnan. Man såg inte heller någon negativ påverkan på det ofödda barnet.

Inte heller har den Europeiska läkemedelsmyndigheten som följer studier sett några tecken på ökad risk för exempelvis graviditetskomplikationer, missfall eller för tidig födsel hos vaccinerade gravida.

”Mammans antikroppar förs över till barnet”

Veronica Arthursson slår även hål på myten om att vaccinet överförs från mamman till barnet.

– Det stämmer inte. Vaccinet gör att kvinnan bildar antikroppar mot sars-cov-2. Mammans antikroppar först över till barnet. Barnet exponeras inte för vaccinet. Det är mammans skyddande antikroppar som barnet får.

Det man vet är att gravida löper en ökad risk för att drabbas av svår covid-19 jämfört med icke-gravida. Att bli sjuk i covid-19 som gravid ökar risken för för tidig förlossning, vilket innebär en stor risk för barnet.

– Det som är så bra här är att de mRNA-vaccin mot covid-19 som vi använder i Sverige ger ett mycket gott skydd mot svår covid-19 även hos gravida.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är mRNA-vaccin för gravida, efter graviditetsvecka 12. 

– Jag vill verkligen uppmuntra dig som är gravid till att vaccinera dig, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Veronica Arthursson.