Barn och pollenallergi – symtom och behandling

Då ska du söka vård

Av: 

family

Barnläkaren Jonas F Ludvigsson svarar på frågor om pollenallergi hos barn.
Barnläkaren Jonas F Ludvigsson svarar på frågor om pollenallergi hos barn.

Vad är symtomen, hur kan man lindra besvären och hur behandlar man barn med pollenallergi? Barnläkaren Jonas F Ludvigsson reder ut.

FRÅGA BARNLÄKAREN – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om barnsjukdomar och ditt barns hälsa till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Jonas F Ludvigsson har svarat.

Pollenallergi hos barn

– Pollenallergi är mycket vanligt hos barn och brukar ibland buntas ihop med tre andra tillstånd: Födoämnesallergi, eksem och astma. Pollenallergi kallas ibland också (allergisk) ”rinit”.

– Sjukdomarna kommer i just den här turordningen och vi talar därför ibland om ”FEAR” – födoämnesallergi, eksem, astma, rinit”. Att rinit kommer sist, innebär också att den inte drabbar de allra minsta barnen, vi ser oftare sjukdomen bland skolbarn, säger Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet.

Hur vet man att ens barn har pollenallergi, vilka är tecknen på att ens barn är drabbat?

– Vanliga tecken är besvär från ögonen i form av klåda, svullnad och röda ögon samt besvär från näsan – det kliar, man nyser och man är nästäppt. Ibland kan man få försämrad astma med andningsbesvär. Många barn blir också trötta av allergin.

Är pollenallergi ärftligt?

– Ja, pollenallergi är ärftlig. Det innebär att om barnets syskon eller föräldrar själva har pollenallergi så ökar risken att barnet ska drabbas. Men även om barnets föräldrar eller syskon har, eller har haft, födoämnesallergi, eksem (som liten) eller astma så ökar också risken för pollenallergi.

Hur behandlar man barn med pollenallergi? Kan man ge allergitabletter, vissa blir man ju trött av?

– Vi brukar behandla allergi med allergitabletter. Förr var trötthet en vanlig biverkan av allergitabletter men så är det inte längre. De flesta som är trötta när de tar allergitabletten är i själva verket trötta av sin allergi, som man behandlar.

Vad kan jag som förälder göra för att lindra besvären?

Som förälder tycker Jonas F Ludvigsson att det främst är tre saker man kan göra för att lindra sitt barns besvär från pollenallergi:

1. Minska barnets kontakt med pollen

– För att ta ett extremt exempel ska man förstås inte ta in björkris inomhus om barnet är allergiskt mot björk, eller andra växter barnet kan reagera på. Men det kan också handla om att faktiskt låta barnet vara mer inomhus dagar när pollenhalterna är väldigt höga.

– Pollenhalterna är lägre tidiga morgonar så ska man vädra sovrummet så bör man göra det på natten eller tidig morgon. I extremfall kan man också låta barnet byta kläder när det kommer in, eller ta en snabb dusch för att bli av med pollen i till exempel håret.

2. Rådfråga på apoteket

– Apotekspersonalen är vana vid att svara på frågor om allergi och kan ofta tipsa om receptfria mediciner.

3. Sök vård om barnet har mycket besvär

– När receptfria allergimediciner inte hjälper, eller när barnet får andningsbesvär under pollensäsong och kanske behöver astmamediciner också. Det gäller främst små barn, de som är under tre-fyra år,

Kan pollenallergi hos barn öka risken för andra allergier?

– På sätt och vis. Ett barn som har pollenallergi har visat att det har en benägenhet att utveckla andra allergier, även om till exempel födoämnesallergin ofta kommer före pollenallergin. Men jag tror inte att pollenallergin leder till fler andra allergier.

Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor vid Karolinska institutet samt författare av boken "Barnläkarens Guide - Farligt och ofarligt från nyfödd till tonåring".

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.