Emma, 29, om pressen på Instagram: Har inte rätt utseende

Pausade sitt konto: Kände press

Uppdaterad 2021-11-07 | Publicerad 2021-11-06

Emma berättar om hur hon påverkas av Instagram.

Emma, 29, började med Instagram när hon var i 20 år.

Till skillnad från då känner hon i dag en större press på hur man ska se ut. Ett tag mådde hon så dåligt att hon pausade sitt konto.

– Som det är i dag ska man se ut på ett visst sätt för att nå ut på Instagram, och jag gör inte det, säger hon.

Emma Stephanie, 29, har använt Instagram sedan 2012, då var hon 20 år. På den tiden påverkades hon inte negativt av sociala medier-appen.

– Jag upplevde inte att det fanns något fokus på perfekta bilder eller ett perfekt utseende över huvud taget då.

På senare år har dock hennes syn på Instagram ändrats. Emma har numera ett offentligt konto, dels för att lägga upp amatör-modellbilder och dels för att skriva om psykisk ohälsa. Hon har drygt 18 000 följare, men känner inte att hon har det utseende som krävs för att kunna nå ut till fler.

Hur menar du att ”man ska se ut”?

– Ha fixade naglar, fransar, kindben, tänder, läppar och vara väldigt ”tjejig”. Jag är så långt från det.

Andras Instagrambilder har fått henne att fundera på vad hon skulle vilja ändra med sitt utseende.

– Samtidigt är jag medveten om att man aldrig blir nöjd om man börjar hålla på. Så jag är glad att jag inte har ekonomin till det, det är en lätt utväg.

Det hon fått mest komplex över är sitt hår. Emma lider av sjukdomen Alopecia areata, som innebär att hon drabbas av fläckvis håravfall. Att mötas av bilder på andra med Hollywood-lockar får henne att må dåligt över sig själv. Hon har till och med tittat på möjligheten att göra hårtransplantation, om det finns mediciner och peruker – allt för att räcka till.

– Jag mår dåligt över mitt hår hela tiden. Jag skulle aldrig lägga upp en bild på mig med blött hår, då ser det ut som att jag är skallig. Jag får ofta kommentarer som ”du var så fin förr, ska du inte färga håret rött igen”. Men jag kan inte göra något, på grund av min sjukdom. Jag kan varken ha hårförlängning eller färga håret.

Emma var nyligen tvungen att pausa sitt konto i två månader.

– Jag mådde dåligt och kände press på att lägga upp bra bilder. Nu har jag precis börjat lite smått med Instagram igen.

Facebook visste om att unga mår dåligt

Hon är inte ensam om att få sämre självbild, på grund av Instagram. Även yngre drabbas. Det visar en granskning av tidningen Wall Street Journal. I september publicerade tidningen interna dokument från Facebook, som en före detta anställd vid namn Frances Haugen läckt till dem. Dokumenten visar företagets egna forskning om hur Instagram påverkar unga. I dokumenten går det bland annat att läsa följande två slutsatser:

  • ”32 procent av tonårsflickorna uppgav att de mådde dåligt över sina kroppar, och att Instagram fick dem att må sämre”
  • ”Unga människor är klart medvetna om att Instagram kan vara dåligt för deras psykiska hälsa, men fortsätter tillbringa tid i appen av rädsla för att missa kulturella och sociala trender”

Dokumenten visar att sociala medier-jätten vetat om att Instagram får unga att må dåligt, men inte gjort något för att motverka problemen – trots att forskare slagit larm.

När forskarna la fram ett förslag om att användarna skulle få mindre innehåll från kända personer och mer från nära vänner svarade en Facebookchef ”Folk använder Instagram för att det är en tävling. Det är det som är det roliga”, skriver Wall Street Journal.

”Som det är i dag ska man se ut på ett visst sätt för att nå ut på Instagram”, säger Emma.

”Du påverkas, vare sig du vill eller inte”

Emma tror att hon inte hade känt samma press på hur man ska se ut om hon bara hade följt sina vänner. Samtidigt vill hon följa vissa konton för att de lägger upp inspirerande bilder. Dock har hon valt att inte följa de konton som triggar mest. Men det hjälper inte, deras bilder dyker ändå upp i flödet.

– Det är så det funkar på Instagram, du får upp relaterade bilder fast du inte följer de personerna – och så påverkas du ändå, vare sig du vill eller inte.

Är det värt att ha Instagram, trots att de negativa sidorna du upplever?

– Jag är splittrad. Även om det är hårt klimat så får jag ändå mycket positivt också, jag har inte bestämt vad som väger mest.

Hon har förhoppningen om att hennes konto ska växa, trots att hon inte ”ser ut som man ska göra”. En anledning är att hon vill nå ut till andra om psykisk ohälsa.

– Jag vill prata öppet om det. Även om jag inte når ut till jättemånga så kanske jag når ut till någon.

Vad tror du skulle göra Instagram till en bättre plats?

– Förr kom bilder upp i flödet i tidsordning. Nu kommer de upp utifrån vilken bild som fått flest likes, och som sparats och delats vidare. Det gör att det ökar kravet på att man ska publicera snyggare bilder. Det är något som skulle kunna åtgärdas lätt, om man gjorde att det funkade som förr.

Facebook: Majoriteten har en positiv upplevelse

Facebook har svarat på kritiken efter Wall Street Journals avslöjande. I början av oktober kallades de på ett förhör i den amerikanska senaten, där säkerhetschefen Antigone Davis representerade företaget. Enligt henne ifrågasätter Facebook att Instagram ska vara skadligt för tonåringar, snarare pekade deras forskning på att tonåringar ska ha en positiv upplevelse.

– Åtta av tio säger att de har en neutral, eller positiv upplevelse, av vår app, sa hon, enligt New York Times.

Facebook uppger även att de redan vidtagit åtgärder som ska skydda användarna, och att fler åtgärder kommer att komma. En åtgärd är att den som scrollat länge på Instagram, eller Facebook, ska få en uppmaning om att ta en paus. En annan är att användaren ska styras om till annat innehåll, om denne tittar för mycket på innehåll som kan vara skadlig.

Barnpsykologen: Underlätta i stället för att förbjuda

Hanna Thermaenius är barnpsykolog på Rädda Barnen.

Hanna Thermaenius är barnpsykolog på Rädda Barnen. Enligt henne kan barn och ungdomar de möter ibland själva ta upp att de på olika sätt blir påverkade, stressade eller känner högre krav av sociala medier.

– De är medvetna om att sociala medier påverkar dem, precis som vuxna är.

Hur ser du på att Facebook inte tagit till mer åtgärder för att skydda barn?

– Jag kan tycka att det är bekymmersamt. Samtidigt så vet vi att det inte funkar att sätta för mycket filter för barn, de hittar sätt att ta sig förbi det. Det viktiga är att vara transparent och förklara varför de möts av vissa Instagrambilder och att flödet styrs beroende på vad man söker på.

Hur ska man som förälder agera om man märker att ens barn mår dåligt på grund av Instagram?

– Det är viktigt att se saker i sin helhet, och inte fundera över varför ditt barn mår på ett visst sätt av just sociala medier. Det bästa för barn är att ha trygga vuxna runt sig, som kan berätta hur vi påverkas av vad vi ser och av olika krav i samhället. Det hjälper inte att säga ”nu ska du inte titta på det här”, för är man känslig och sårbar påverkas man oavsett om det rör sig om Instagram eller andra bilder i samhället.

Att skapa tid för en positiv samverkan med barnen är det bästa skyddet, enligt Hanna Thermaenius. Prata med barn och unga och hjälp dem att bli reflekterande: Vad händer om jag lägger för mycket tid på sociala medier och hur påverkar det hälsan?

– Barn vill prata om det, då det är en viktig del i deras vardag.

Alla barn och unga är individer med olika behov, menar Hanna. Kanske vill ditt barn att du hjälper till att reglera vad som dyker upp i Instagramflödet.

– Underlätta för dem i stället för att förbjuda. Generellt blir jag tagen av hur kloka barn är på att resonera kring sociala medier.

ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu

Följ ämnen i artikeln