Plastikkirurgen om operationer utomlands: Tänk igenom

”Om allt inte går som man tänkt sig är det bekymmersamt”

Publicerad 2022-05-21

Att opereras utomlands kan innebära risker.

Det är billigare att göra skönhetsoperationer utomlands. Men är det lika säkert som att göra det i Sverige? Richard Lewin, plastikkirurg och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, reder ut riskerna.

I en intervju med Aftonbladet berättar Lena, 53, om när hon gjorde en mommy makeover i Turkiet, en upplevelse hon beskriver som ”traumatisk”. Men hur många som väljer att göra skönhetsoperationer utomlands finns ingen statistik på, enligt Richard Lewin som är plastikkirurg på Elite clinic och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

– Men man får känslan av att det förekommer, jag vet dock inte om antalet ökat eller inte.

Varför tror du vissa väljer att göra denna typ av operation utomlands?

– Jag tror det enbart handlar om att det är billigare.

Är det större risker att skönhetsoperera sig utomlands, jämfört med Sverige? Vilka risker finns?

– Det finns jätteduktiga plastikkirurger över hela världen, säkert också i Turkiet. Så i sig så behöver det inte vara ett problem men det finns andra risker. Om allt inte går som man tänkt sig är det bekymmersamt.

En sak är att risken för att drabbas av blodproppar ökar efter ett kirurgiskt ingrepp, och vid flygning ökar risken att blodpropp uppstår i lungan. Dessutom finns det resistenta bakterier utomlands som vanlig antibiotika inte hjälper mot.

– Drabbas man av en infektion utomlands riskerar man att få dessa bakterier, i värsta fall kan det vara livshotande.

Att opereras är alltid förenat med att man kan drabbas av komplikationer. Drabbas man av en komplikation efter att ha gjort en skönhetsoperation i exempelvis Turkiet är det svårt att åka tillbaka dit för att få hjälp.

– Om allt går bra så är det ju jättebra. Men får man problem så står man lite mer ensam om man inte har sin kirurg i samma land.

– Är det livshotande kommer den svenska sjukvården att hjälpa en, men är det inte allvarliga komplikationer är det svårare att få hjälp på sjukhus, vårdcentral eller plastikklinik. Vi vill inte få in människor med resistenta bakterier och så finns det alltid inte tid och utrymme att hjälpa patienter som gjort sin operation utomlands.

Richard Lewin, plastikkirurg på Elite clinic och ordförande i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi.

Vad ska man tänka på om väljer att göra en skönhetsoperation utomlands?

– Den största frågan man ska ställa sig är ”Vad gör jag om jag får komplikationer och problem, var vänder jag mig och hur ska jag hantera det?”.

Dessutom gäller det att ha koll på vem som utför ingreppet, oavsett om man gör det i Sverige eller utomlands. Är kirurgen i fråga någon som har utbildning i just plastikkirurgi? För att få vara medlem i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi är det krav på att kirurgen har minst fem år som specialist i plastikkirurgi, flera hundra dokumenterade ingrepp och att man har fått rekommendationer.

– Ska du opereras utomlands är det viktigt att du sätter dig in i vilka krav och regler det finns på plastikkirurger i landet.

Vad är er inställning till att man gör denna typ av operationer utomlands?

– Vår inställning är att varje människa får göra sina egna val. Det vi gör är att påtala riskerna med det, vilka kan leda till att det blir sämre än man tänkt sig.

Richard Lewin är inte insatt i företag som arrangerar så kallade skönhetsresor och kan inte svara på om det är bra eller dåligt att boka via dessa, om man väljer att åka utomlands. Men beslutet om att göra operation utomlands är inget som ska tas lättvindigt.

– Tänk igenom två gånger om det är värt pengarna som man sparar på att utsätta sig för den ökade risken.

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ämnen i artikeln