Mejla

Nina Campioni

Då ville vi ha Persbrandt – nu vill vi ha Tegnell

Kanske är en vanlig pappa som är trevlig, mysig och lite rolig det sexigaste vi kan tänka oss?

Nina skriver att det kan vara ett nytt mansideal som etablerar sig,
Nina skriver att det kan vara ett nytt mansideal som etablerar sig,

Farlig har länge varit synonym med sexig.

Men kan det vara så att vi har ett nytt mansideal på ingång?

Jag har länge sökt efter en ny mansbild för pojkar och ungdomar att leva upp till. Ett ideal som inte är så skadlig och giftig som machokulturen. Och kanske är vi på väg att finna den. För. Jag tycker mig skönja ett nytt, mysigare mansideal och att han nu både får vara pappa och sexig.

Om vi backar bandet några år och kollar på en undersökning som gjordes då under temat “Sveriges mest åtråvärda män”. Kan ni gissa vem som hamnade på första plats? Japp, Mikael Persbrandt. Han hade klippkort på den positionen under väldigt många år. Aftonbladet skrev en gång i tiden motiveringen “Han är tuff, hård och både ser farlig ut och är det. Skådespelaren Mikael Persbrandt, 34, är en riktig man, med andra ord. Alla kvinnor vill få honom att smälta just för dem”. Mums. En tuff, hård man som både ser farlig ut och är det. Det är vad kvinnor vill ha. Trodde vi.

 

Klipp till de senaste två åren. People Magazine utser skådespelaren och komikern Paul Rudd till årets sexigaste man. Han är inte bara den tredje äldsta mannen genom tiderna att få den “åtråvärda utmärkelsen”, han är också en pappa med ett rätt hyfsat yttre men, om vi ska vara ärliga, han är ingen “tuff, hård man” med supermodellutseende direkt. 2016 var det skådisen The Rock som prenumererade på samma position och även om han verkar vara en riktig teddybjörn bakom kameran så är han absolut en “tuff hård man” i filmernas värld.

 

Under pandemin blev en statsepidemiolog Sverigest absoluta “bae”, Anders Wallenstam fick både kvinnor och män att dregla framför statistikstaplar och var det inte någon som skrev att Anders Tegnell “hade något”? 

Kanske är vi äntligen här nu – då män inte måste vara tuffa, hårda och coola för att anses manliga? Kanske är en vanlig pappa som är trevlig, mysig och lite rolig det sexigaste vi kan tänka oss? Kanske får en man till och med ställa sig inför hela världen och visa känslor och till och med svara “jag vet inte” på frågor. Vore inte det fantastiskt. Kanske är vi på väg bort från den gamla idén om att farligt är lika med sexigt. Den är hundra procent skadligt både för män, kvinnor, pojkar och flickor. Och för samhället i stort.

 

En av mina favoritpoddar visar också tydligt upp det nya mansidealet. I Smartless intervjuar skådisarna Jason Bateman, Will Arnett och Sean Hayes spännande personer och kändisar. Det är roligt, smart och intressant. Men framför allt är det varmt, kärleksfullt och mysigt. Programledarna är bästa vänner och säger ofta till varandra hur mycket de älskar varandra, de sprider komplimanger åt alla håll, de visar kärlek öppet. Både till varandra och till sina gäster. De frågar LeBron James om hur han är som pappa, de frågar Kamala Harris om skolsystemet, Paul McCartney får fler frågor om sin familj och hur han mår än om Beatles och Jason oroar sig hela tiden för att deras barn snart är stora nog att flytta hemifrån. Vad tomt det ska bli. Will berättar i ett avsnitt om att när han var sjuk, då tog Jason tagit bilen över till honom med en påse godis, medicin och soppa. Och det slog mig att den handlingen normalt sett hade ansetts som en kvinnlig sak att göra. Men i det nya mansidealet är det också en manlig sak att göra. En mänsklig sak att göra. 

Att Paul Rudd anses som världens sexigaste man är viktigare än vad det kan verka på håll. Om allt fler pojkar ser upp till kändisar som honom så kanske vi en vacker dag får ett samhälle där båda könen kan leva fritt utan att vara rädda. Tänk!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Experten: Ta inte pengar från barnets sparkonto

Under pandemin blev det tydligt – vi är ocharmiga och bortskämda egoister

CAMPIONI: Vi vuxna måste våga ställa krav på andra personers barn

CAMPIONI: Vi behöver inte vin för att klara av barnen

SÖDERBERG: Det är dags att vi normaliserar det vanliga hemmet

CAMPIONI: Du måste inte vara allt för dina barn

CAMPIONI: Alla skulle må bra av en veckas tältande

Här överraskar Tony sin cancersjuka mamma: ”En av de bästa dagarna i mitt liv”

NINA CAMPIONI: Vi måste låta stora förändringar vara jobbiga

SÖDERBERG: Är du ens gift om du inte stört dig på hur din partner låter?

Hockeykillar fick mig att förakta sporten – sedan började min son spela

TÄVLING: Vinn boken ”Mamma fuckar upp”

Mamman Nino har utvisats från Sverige: ”De splittrar en familj”

Egentid måste inte innebära svindyr manikyr

NINA CAMPIONI: När är vi lediga - på riktigt?

Polyfamiljen lyckades hoppa av ekorrhjulet: ”Märker på barnen att de är gladare”

Matilda blev änka när hon var 23: Erik kommer alltid att finnas i vårt liv

SÖDERBERG: Varför är det svårt för män att ta en bild?

Föräldrar ordnar mensfester för att fira första mensen: ”Kan minska skamkänslor”

Helena förlorade sin dotter Isoldé: Det är så fel att hon inte finns här längre

Experterna: Då kan ditt barn vara ensam hemma

Marcus blev tvillingpappa och morfar på tre månader

Leah och Jonatan förlorade sin son – nu hjälper de andra i sorg

Ny svensk studie: Covid-19 kan orsaka skador på moderkakan