Corona – så bör du göra med barnen i påsk

Barnläkarens tips till skilda föräldrar

Uppdaterad 2020-05-12 | Publicerad 2020-03-30

Många föräldrar oroar sig över påsken och hur man ska hantera sjuka familjemedlemmar när alla ska träffas och fira påsk.

Att hantera barn i coronatider kan vara extra knepigt om barnen flyttar mellan föräldrarna varannan vecka.
För vad gör man om en av föräldrarna blir sjuk?
Barnläkaren Cecilia Chrapkowska svarar på frågor från oroliga föräldrar.

Många hushåll i Sverige består av en förälder som har barnen varannan vecka. Det kan göra det lite knepigt så här i corona-tider. Många undrar vad man ska göra om barnet blir sjukt om om det är okej att de små flyttar mellan föräldrarna när de är krassliga. Andra oroar sig för vad som händer om man själv drabbas av smittan.

Cecilia Chrapkowska, barnläkare och doktorand i vaccinationsforskning, svarar på frågor från oroliga föräldrar.

Bör man låta sjuka barn få stanna kvar hos den ena föräldern och inte byta när det är dags för den andre att ta över?

– Ja, det är klokt att de stannar kvar hos den föräldern där de insjuknade. Det är viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och låter barnet vara kvar hemma tills det är symtomfritt och sedan ytterligare 48 timmar innan man byter till den andre föräldern.

Om föräldern som varit barnfri en vecka plötsligt blir sjuk med coronaliknande symtom, ska barnen då helst stanna kvar hos den förälder den är hos?

– Ja, det tycker jag, Man ska vänta tills den sjuka föräldern är symtomfri och sedan i ytterligare 48 timmar innan barnen kommer dit. Det är klart att det finns särskilda förutsättning i vissa familjer som gör att man kanske måste lösa det på andra sätt, men som grundregel bör barnen stanna hos den friska föräldern.

Cecilia Chrapkowska är barnläkare och ger goda råd till oroliga föräldrar som undrar hur de ska hantera barnen i corona-tider i påsk.

Ett föräldrapar med båda egna barn och flera bonusbarn undrar om det lämpligt att ses med båda partnerns barn för att fira påsk?

– Man måste se på hela sammanhanget. Om det är barn som träffar varandra ofta i vanliga fall så bör det inte göra någon skillnad. Men det man ska tänka på är om det i familjen i övrigt finns människor i riskgruppen. Kanske finns det familjemedlemmar i den ena familjen som absolut ska skyddas mot smitta. Och det är oerhört viktigt att inte fira påsk med mor- och farföräldrar som kan bli riktigt dåliga om de utsätts för coronaviruset. De får vara med via länk istället.

Kan barn smitta varandra med coronaviruset?

– Det är en fråga som man inte har något bestämt svar på ännu. Men i dessa dagar bör man utgå från att de kan föra viruset vidare. De kan göra det med diskreta eller inga symtom. Även om det senare visar sig vara fel så är det bättre att försiktighetsprincipen gäller.

Får man åka iväg till släktingar i påsk?

Så här bör du tänka enligt Folkhälsomyndigheten:

  • Tänk över om resan verkligen är nödvändig, alla behöver hjälpa till att dämpa spridningstakten av covid-19 i Sverige. Den som är sjuk ska inte resa alls och riskgrupper ska särskilt överväga att resa eller ta emot besök.
  • Vi har en samhällspridning i allt fler delar av Sverige. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man ska tänka igenom om resan till exempelvis storstäderna, till fjällanläggningen eller till någon annan populär semesterort där många människor träffas på samma plats, är nödvändig att genomföra.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!