Emma: Kändes som att underlivet skulle rivas upp

Artikelserie om sex innan, under och efter graviditeten: Del 3

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Relation | Family

Emmas sexlust toppade under graviditeten och de hade sex mer än någonsin.

Efter förlossningen kom dock dippen.

– Antalet gånger vi har sex har minskat drastiskt, säger hon.

Emma, 25, har varit tillsammans med sin kille i fyra och ett halvt år. Deras barn som är det första, är sex månader. Innan Emma blev gravid hade de sex cirka två gånger i veckan.

Har er sexlust legat på samma nivå?

– Ja ungefär samma, det är ingen som tjatar på den andre.

När Emma blev gravid med sitt första barn ökade dock lusten.

– Jag mådde väldigt bra under graviditeten, jag hade aldrig några fysiska problem, ingen smärta eller någonting. Och jag tror att mitt närhetsbehov ökade med alla hormoner som sprang runt i kroppen. Så vi hade snarare sex tre-fyra gånger i veckan under graviditeten.

Emmas förlossning gick bra, hon var inte med om något traumatiserande. Så när hon var på återbesök på mödravårdscentralen efter förlossningen hade hon läkt klart. Strax därefter hade de sex för första gången igen.

– Vi började fundera på sex bara några veckor efter förlossningen. Men på grund av infektionsrisken ville jag vänta till återbesöket i alla fall, även om jag inte hade ont och hade slutat blöda ville jag vara helt på det säkra och få en kunnig persons godkännande om att allt stod rätt till.

Hur var första gången efter förlossningen?

– Det var jätteläskigt. Efter att ha klämt ut ett barn känns det som att man kommer att riva upp underlivet igen, att det ska gå sönder på något sätt. Men det gjorde det inte.

Efter förlossningen kom dippen för Emma.
Foto: TT
Efter förlossningen kom dippen för Emma.

Så ser sexlivet ut i dag

Nu har det gått snart sju månader sedan Emma blev mamma. I dag ser sexlivet annorlunda ut.

– Antalet gånger vi har sex har minskat drastiskt kan jag säga, vi har sex en-två gånger i månaden.

Vad beror det på?

–Jag tror det har att göra med mitt behov av att min kropp ska vara min efter att ha gått och burit ett barn i nio månader och fött det. Och så ammar jag också, vilket gör att min kropp även är bebisens just nu. Så när han inte ammar vill jag att min kropp bara ska vara min på något vänster. Det gör att jag inte alls särskilt ofta vill dela med mig av min kropp till min make.

Är du nöjd med hur det är?

– Jag är nöjd med att jag inte har någon jättelust för tillfället men jag hade önskat att jag hade det lite mer. Men det är inget jag går och grämer mig över, och gubben är tålmodig.

Har ni kunnat prata om det?

– Han vet om varför det är så och han säger att det kommer tillbaka när det kommer tillbaka. Det är det som är det svåra när man får barn i ett heteroförhållande, att mannen inte fysiskt gått igenom något men för mig som fött barnet blir det annorlunda.

Den nya rollen som mamma har inte påverkat Emmas relation till sex mer än att hon som förälder är tröttare, all energi går till barnet.

Emma trodde dock inte att hon skulle vara så ointresserad av sex som hon är i dag.

– Jag hade ställt in mig på att det skulle bli en förändring på något sätt men inte vilken typ av förändring.

Emma har en kompis som också fick barn ungefär samtidigt som Emma. De kan prata och utbyta tankar om exempelvis sex. Om hennes man pratar med sina kompisar vet hon inte.

– Jag tror det är viktigt att prata om sex, det är ändå en stor del av förhållandet oftast.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY