Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid

Löper 50 procent högre risk än flickor

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-10

Pojkar löper en betydligt högre risk än flickor att bli allvarligt sjuka i covid-19.

Risken är också högre för barn med underliggande kronisk sjukdom.

Det visar den hittills största studien på covidsmittade barn som DN har tagit del av.

Under den tredje vågen har flera regioner larmat om att smittan ökar bland barn och unga. Men hur allvarligt sjuka barn blir och vilka som riskerar att drabbas finns det inte mycket kunskap om. Men nu presenteras den hittills största studien av forskare i USA.

Studien har tittat på över 20 000 fall där barn upp till 18 år har smittats av covid-19. Forskarna har gått igenom ett register som täcker in ungefär en femtedel av all sjukhusvård i USA.

Av drygt 20 700 covidsmittade barn blev omkring 12 procent, 2 400 barn, inlagda på sjukhus. Av dem blev 750 barn så allvarligt sjuka att de behövde intensivvård, vård i respirator eller i vissa fall dog på sjukhus.

Tre gånger så hög risk

I studien såg man att barn med underliggande kroniska sjukdomar mer än tre gånger så hög risk att få allvarlig covid om de smittas. Men exakt vilka sjukdomar det rör sig om framgår inte, något som har att göra med hur registret är uppbyggt.

– Det jag var mest nyfiken på var vilka underliggande sjukdomar som leder till en ökad risk för svår covid-19. Men här klumpar de ihop alla med underliggande sjukdomar och då hjälper det inte oss speciellt mycket kliniskt, vi vet redan att barn med svårare underliggande sjukdomar ofta drabbas hårdare av infektionssjukdomar, säger Tobias Alfvén, barnläkare vid Sachska barn- och ungdomssjukhuset till DN.

Studien visar att något fler flickor blev sjuka i covid-19, men att risken för pojkar att få allvarlig covid är betydligt högre: cirka 50 procent. Något som går i linje med vad man sett hos män och kvinnor.

En av tusen blev svårt sjuka

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har 4 422 män vårdats för covid på svenska intensivvårdsavdelningar, att jämföra med 1 791 kvinnor.

– Detta har tidigare visats hos vuxna, men inte så tydligt hos barn med covid-19. Vid många andra infektionssjukdomar är det ju så att pojkar oftast blir sjukare. Hypoteserna kring detta handlar om könshormonernas påverkan på immunförsvaret, säger Tobias Alfvén till DN.

Men föräldrar behöver inte känna någon ökad oro över resultaten, tycker Alfvén. Studien visar att det ändå är ovanligt att barn som grupp drabbas hårt av sjukdomen.

– Räknar man med de två miljoner barn som fick en covid-19-diagnos i USA förra året kan man se att ungefär två av tusen barn som får en diagnos drabbas av en allvarlig sjukdom. I Sverige är den siffran knappt ett barn per tusen smittade, så det är någonstans i samma storleksordning. Det visar att det är väldigt få barn som insjuknar som får en svår covid-19-infektion, säger Tobias Alfvén.


Jackpott – 18 miljoner på Stryktipset: Analys och följ expertens system
här

Följ ämnen i artikeln