Så gör du när ditt barn har feber

Hög feber hos barn – så behandlar du feber

Publicerad:
Uppdaterad:
Om en bebis under tre månader har en temperatur över 38 grader ska hen alltid tas till en barnavårdscentral, vårdcentral eller akutmottagning för bedömning.
Foto: Kotin Dmitrii
Om en bebis under tre månader har en temperatur över 38 grader ska hen alltid tas till en barnavårdscentral, vårdcentral eller akutmottagning för bedömning.

Hälsa | Family

Har ditt barn feber? Tips och tricks till dig som förälder om hur du behandlar hög feber hos barn – och när du bör söka vård.

Att se febertermometern visa på över 40 grader kan vara en skrämmande upplevelse för en förälder, men hög feber hos små barn behöver inte vara något farligt – inte ens när den går uppemot 41-42 grader. Feber är kroppens sätt att bekämpa en infektion.

Barn har lättast att smittas av infektioner mellan sju och arton månaders ålder men är vanligt även bland äldre barn. Den allra vanligaste orsaken till feber är att barnet har fått en förkylning. Men hög feber kan också bero på andra infektioner, till exempel öroninflammation, ögoninflammation eller urinvägsinfektion.

På barn under ett års rekommenderas att mäta febern med en termometer i stjärten. På äldre barn kan temperaturen med fördel mätas med en örontermometer.

Feber kan vara tecken på allvarlig infektion

Febern kan vara ett tecken på en allvarlig infektion i kroppen. Ett barn som har en allvarlig infektion verkar påtagligt sjuk, är trött och slapp i kroppen och tappar normalt helt intresset för mat.

När ett barn får hög feber kan hen drabbas av feberkramper, även om det är ovanligt. Det är ofarligt men en obehaglig upplevelse för en förälder att se.

Så behandlar du ett febrigt barn

Ett barn som har feber behöver dricka mycket för att inte bli uttorkad. Barn med feber tappar ofta aptiten och vill inte äta under några dagar. Låt barnet äta mat hen tycker om och stressa inte över att hen får i sig lite mindre några dagar. Ett barn som har feber kan ömsom svettas, ömsom frysa. Försök vara uppmärksam på barnets temperatur och anpassa kläder och sängkläder efter barnets behov.

Det finns egentligen ingen anledning att ge ett febrigt barn som mår bra i övrigt febernedsättande medicin eftersom febern är kroppens naturliga sätt att bekämpa en infektion. Om barnet är så medtaget av febern att hen har svårt att dricka, äta eller somna på kvällen går det bra att ge receptfria läkemedel med paracetamol.

Om barnet över sex månader går det också bra att ge läkemedel med ibuprofen. Dessa ska dock aldrig kombineras på barn.

Då bör du söka vård

  • Bebisar 0 till 3 månader: Om bebisen har en temperatur över 38 grader ska hen alltid tas till en barnavårdscentral, vårdcentral eller akutmottagning för bedömning.

  • Bebisar 3 till 6 månader: Om barnet har en temperatur på över 39 grader ska hen alltid tas till en barnavårdscentral, vårdcentral eller akutmottagning för bedömning.

  • Barn i alla åldrar som verkar uttorkade, till exempel kissar mindre än vanligt eller har torr mun, är otröstligt och verkar ha ont eller eller i övrigt verkar väldigt sjukt bör också uppsöka vård.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY