Så kommer du igång med vandringen

– expertens bästa tips

Publicerad 2022-06-23

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Foto: Stefan Tell

Intresset för vandring har ökat explosionsartat efter pandemin. I boken Till fots ges handfasta tips på packlistor, utrustning och säkerhet men framförallt inspiration att ta dig ut.

Ut på tur, aldrig sur! Att ge sig ut och vandra ökar allt mer i popularitet. Men det finns ändå en del orosmoln som gör att många inte riktigt kommer till skott. Villfarelsen att det skulle vara svårt att komma igång, att man behöver dyr utrustning och att man måste vara erfaren stoppar upp i onödan. Det är något Emma V. Larsson, författaren till boken Till fots vill förändra.

Hur skulle du själv beskriva din bok?

– Det är en bok om att vara ute i naturen och om att vandra, långt som kort. Den tar upp konkret fakta, som packlistor, utrustning och säkerhet men också vandringens mentala aspekter, relationer på leden och motivation. Personliga betraktelser varvas med fakta och tips. Jag guidar också till olika vandringsleder, även om inte det är huvudfokus.

Vem riktar sig boken till?

– Till alla som vill vandra, både vana och nybörjare. Det finns möjlighet att fördjupa sig i vissa delar, eller bara få inspiration till att ta första steget ut.

Vad vill du att man som läsare ska få ut av boken?

– Jag hoppas främst att man blir inspirerad att ge sig ut och hitta ”sin vandring”. Det finns inga regler, rätt eller fel. I själva verket är vandring mycket enkelt. Det vi söker på vandringsleden är olika saker och detta kan ju variera under livet, säger Emma V. Larsson och fortsätter:

– Det kan vara äventyr, lugn, naturupplevelser. Kanske en kombination av alla! Jag är övertygad om att de flesta av oss har något att hämta i naturen, som gör att vi mår bra och växer. Personligen tror jag kanske att vi behöver en motvikt till det här att man alltid ska vara uppkopplad och sitta vid en skärm. Jag hoppas någon blir sugen på att lära sig göra upp eld istället för att sitta inne med mobilen.

Kan alla vandra?

– Ja! Det finns en vandringsled för alla. I Sverige har vi allt från vindlande stigar i skogslandet, långlandsvandring förbi hav och åkrar och så alla fina fjälleder.

Emma V. Larsson menar att man inte alls måste vara särskilt snabb, stark eller smidig. Det handlar mer om att anpassa vandringen efter form och erfarenhet. Vandring är i grunden skonsamt och kan enkelt varieras utifrån hur van man är.

Vilket är det största misstaget nybörjare gör?

– Jag upplever att många tror att vandring är extremt och svårt. Ibland till och med farligt. Så kan det såklart vara, men då pratar vi inte nybörjarnivåer. Man får börja smått och avancera i sin egen takt, då är det långt ifrån svårt och extremt.

Även om alla kan vandra har det blivit allt vanligare att man ändå underskattar vissa typer av miljöer. Speciellt fjällmiljön. Det är viktigt att vara förberedd om man ska fjällvandra och vara införstådd med vilka förkunskaper man bör ha menar Emma.

– Att vandra i fjällterräng är en större fysisk utmaning och då bör man vara mer van vid rörelse och ha hyfsad kondition för att inte skada sig – och för att kunna njuta. Fjällen ställer också högre krav på din utrustning.

Emma hoppas kunna inspirera andra att komma ut och vandra med sin nya bok Till fots.

Finns det några dos and don'ts man bör känna till?

Rött ljus

  1. Jag tycker inte att man ska börja köpa massa ny utrustning vid första ingivelse, utan börja med det du har hemma i garderoben. För en dagstur i låglandet behövs inte så mycket mer än något gott att äta, bra skor och en skön ryggsäck.
  2. Försök att inte enbart tänka på snygga instagrambilder och passa på att vara bort- och nedkopplad under din vandring. Under en vandring kan det vardagliga skalas bort och man får chans att fokusera mer på basala ting. Som att hitta en bra tältplats, gå rätt eller att laga mat på stormköket. Det är meditativt och ett bra tillfälle att vara i nuet.

Grönt ljus

  1. När det är dags att köpa ny utrustning kan du kika på vad som finns på begagnatmarknaden. Stora investeringar, som tält exempelvis, kan du göra lite efterforskningar kring. Kanske kan du låna av en kompis eller hyra ett tält innan du köper?!
  2. Välj strumpor med omsorg! Med en dålig strumpa spelar det ingen roll hur fantastisk känga du har. Jag vandrar alltid i dubbla ullstrumpor.
  3. Planera för ditt skräp! Innan du ger dig av ska du gå igenom din packning och fundera över vad av detta kommer att bli skräp? Gör en plan för detta eftersom du måste bära med dig skräpet.
Håll det enkelt i början, anpassa turen efter erfarenheten och ta gärna med dig gott sällskap och kaffe!

Vilka är dina bästa vandringstips för sommaren?

– Först ska du fråga dig själv vilken typ av vandring du vill göra. En dagstur, en helgvandring eller en veckolång tur? Reka sedan vandringar i den miljö som du gärna vill besöka. Finns det något särskilt område du är nyfiken på och vill upptäcka?

Ett tips är att spana in de naturreservat som finns där du bor. Utbudet runt knuten kan överraska! Om du vill iväg en helg och är ovan kan du kanske hyra en stuga och göra dagsturer därifrån eller vandra mellan stugor. Det är också ett bra alternativ om du ska fjällvandra för första gången tipsar Emma om.

– På STF finns mängder med tips på fin vandring i hela landet. Men jag vill också slå ett slag för det viktiga i att du faktiskt ger dig ut och inte fastnar för länge i listor och planering. Håll det enkelt i början, anpassa turen efter erfarenheten och ta gärna med dig gott sällskap och kaffe! Om du vill vandra över din förmåga kan du boka en guidad tur.


ANNONS

Populära produkter för den lilla:

I samarbete med

Prisjakt.nu